EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru,…

Ruska Vagner grupa šalje 'krvavi' malj Parlamentu EU-a

Kao odgovor na glasanje Evropskog parlamenta da se Rusija proglasi "državnim sponzorom terorizma", Jevgenij Prigožin, finansijer i osnivač Vagner…

Predsednik Hrvatske: Neću dopustiti da se nabija kolektivna krivica Srbima zbog Srebrenice

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je govoreći o genocidu u Srebrenici, da neće dopustiti da se čitavim narodima, bilo Srbima ili Hrvatima,…

Zelenski želi da uvuče Evropu u treći svetski rat. On je opasna osoba

Francuska bi trebalo da prestane da isporučuje oružje Volodimiru Zelenskom, koji nastoji da započne treći svetski rat, rekao je Nikola Dipon-Enjan.…

Vučić: I za mene je pitanje statusa Kosova i Metohije završeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da…

 

...


sreda, 30 novembar 2022


Podelite vest

 

Srbija uvezla spermatozoide iz Španije: 15 žena već "stalo u red" za oplodnju

Izvor: Novosti
Srbija uvezla spermatozoide iz Španije: 15 žena već "stalo u red" za oplodnju Foto:freepik

Uvozom spermatozoida iz reproduktivne banke u Španiji, 15 žena iz Srbije koje su dosad "stale u red" prvi put u našoj zemlji dobiće šansu da, i bez partnera, postanu majke.

Iako je Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO) predviđeno da i singl dame mogu na vantelesnu, to u praksi nije moglo da se sprovede.

Pri Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS, 2019. godine oformljena je banka reproduktivnog materijala, ali - nema donora. Uvoz je ostao jedina opcija, a posle potpisivanja ugovora sa bankom u Španiji, pored 15 žena bez partnera, za donorske spermatozoide prijavilo se do sada i 68 parova, a za donaciju spermatozoida 25.

Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS, kaže da se još prikupljaju podaci o potrebama za jajnim ćelijama i spermatozoidima da bi mogli da upute odgovarajući zahtev banci sa kojom su potpisali ugovor. Kol-centru na broj 011/36-15-607, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS, zainteresovani mogu da se jave radnim danom od 12 do 14 sati. Na telefon se javljaju lekari koji su specijalizovani za VTO i koji vode evidenciju o potrebama.

- Kada se ispune svi uslovi koje je država propisala i donese se odluka da pacijenti mogu da rade postupak, može da počne procedura zahteva za uvoz, ali zasad ne možemo reći koliko će to da traje - kaže prof. Stefanović

- Pronalaženje adekvatnih ćelija u skladu sa potrebama nije tako brz proces i traje i više meseci. Svakako da ćemo se truditi da svim zainteresovanima omogućimo da se to realizuje što brže.

Parovi će plaćati troškove reproduktivnog materijala, dok će sam proces oplodnje, prema propisanim kriterijumima, biti obavljan o trošku zdravstvenog osiguranja.

Profesor Stefanović otkriva za "Novosti" da će cena za spermatozoide biti oko 500 evva, a za jajne ćelije nekoliko puta više, zavisno od broja traženih ćelija, načina transporta... To je, ipak, značajna prednost, jer su parovi koji su išli u strane centre, zbog nemogućnosti da ovde urade oplodnju sa donorskom ćelijom, za donaciju i postupak izdvajali 5.000 do 8.000 evra. Jeftinije su prolazili oni koji su iz donacije uzimali spermatozoide, jer za razliku od jajne ćelije, koja košta uglavnom oko 3.000 evra, cena za spermatozoide u stranim bankama je od 500 do 800 evra.

- Postupci BMPO sa doniranim đelijama moći će da se rade u svim državnim i privatnim centrima koji i sada rade ovaj posao, a same ćelije će se nabavljati posredstvom banke u Klinici u Višegradskoj, ona će obavljati uvoz i skladištiti materijal - objašnjava profesor Stefanović.

- Prema dosadašnjim podacima koje imamo, parovi i pojedinci su nam najavljivali da bi radili ovaj postupak u različitim centrima za BMPO u Srbiji, ali, na naše zadovoljstvo, najviše njih je najavilo da bi to radili u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS.

Srbija o uvozu donorskog reproduktivnog materijala pregovara i sa donorskom bankom u Danskoj i očekuje se da će uskoro i sa njom, po istom modelu kao i sa španskom, biti potpisan ugovor.

- U toku su završni pregovori i usaglašavanja sa još nekim bankama, pa očekujemo i potpisivanja ugovora uskoro - kaže prof. Stefanović.

- Moram da podsetim da jako malo država u Evropi ima državne banke reproduktivnih ćelija, tkiva i organa kao što ima Srbija. Uglavnom se u drugim zemljama radi o privatnim bankama formiranim pri privatnim centrima za VTO, koji naplaćuju i ćelije i same postupke, što iznosi više hiljada evra. Kod nas će se, za one parove koji ispunjavaju uslove, postupci sa doniranim ćelijama raditi o trošku države, što je ogromna olakšica, zbog čega smo zahvalni i državi i Ministarstvu zdravlja. Naravno, velika olakšica je i to što će parovi i pojedinci moći da ove postupke obave u svojoj zemlji, bez troškova puta i smeštaja u stranim zemljama, kao što je to do sada bio slučaj.

Parovi I će donora moći da biraju na osnovu fizičkih karakteristika: visine, boje očiju i kose, kao i posla koji obavlja i interesovanja, ali neće znati njegov identitet. I prema evropskim i prema našim propisima, primenjivaće se isključivo trajno nepoznato donorstvo. Reproduktivni materijal jednog donora ne može biti korišćen više puta u istoj zemlji. Izuzetak je samo ukoliko majka, koja je uz pomoć donora dobila dete, poželi još potomaka. Ali ako posle prvog ne želi još dece, preostali materijal se uništava.

Podelite vest

Najnovije

Rusi nišane Nemačku? Od Berlina ništa neće ostati

Od početka napada na Ukrajinu, na ruskoj državnoj televiziji mogu se čuti svakakve pretnje koje su…

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine…

Dobra devojka koja je postala loša: Suspendovana policajka objavljivala golišave slike u uniformi

Pripadnica britanske policije Helena Sem, dala je otkaz nakon što je suspendovana pošto su šefovi…

Juventus bez predsednika i uprave - Svi podneli ostavke

Kompletno rukovodstvo Juventusa podnelo je u ponedeljak uveče ostavke, na čelu sa predsednikom…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih…

Portugal čeka Srbiju

Fudbaleri Portugala odigrali su još jednu dobru utakmicu i u 2. kolu grupne faze Svetskog prvenstva…