EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Tokom protesta u Iranu poginula 41 osoba

U talasu protesta koji su zahvatili Iran posle smrti 22. godišnje devojke Mahse Amini, do sada je poginula najmanje 41 osoba, javila je danas državna…

PremijerkaVelike Britanije: Ne treba da slušamo Putinovo zveckanje oružjem

Premijerka Liz Tras rekla je da Velika Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju "zveckanje oružjem" ruskog predsednika Vladimira…

Optužnice zbog "najveće pandemijske prevare" - ukradeno 250 miliona iz fonda za decu

Federalni tužioci podigli su optužnice protiv 47 osoba koje su optužene da su ukrale više od 250 miliona dolara iz federalnog programa pomoći…

Putin potpisao - 10 godina zatvora za dezerterstvo

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas izmene i dopune Krivičnog zakona Ruske Federacije o kažnjavanju za dezerterstvo, pljacku i…

Srbija uvezla spermatozoide iz Španije: 15 žena već "stalo u red" za oplodnju

Uvozom spermatozoida iz reproduktivne banke u Španiji, 15 žena iz Srbije koje su dosad "stale u red" prvi put u našoj zemlji dobiće šansu da, i bez…

Organizacija za zaštitu životinja PETA poziva žene: Vreme je da uskratite seksualne odnose muškarcima koji jedu meso

Organizacija za zaštitu životinja PETA apeluje na žene da uskrate seksualne odnose muškarcima koji jedu meso. "Vreme je da uskratite seksualne odnose…

 

...

ponedeljak, 26 septembar 2022

Podelite vest


 

 

Vreme jeza istinu. Bez uvrede. Bez cenzure.

Vučić govorio za američku televiziju: Znam Putina i ne verujem da blefira

Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je za američku televiziju Njuzmaks u emisiji "Probudi se, Ameriko".

Voditelji su se prvo zahvalili predsedniku što je pristao da gostuje u njihovoj emisiji, a onda su ga upitali za situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Mislim da smo uspešno deeskalirali krizu na KiM, ali moraćemo da se potrudimo više kako bismo pronašli dugoročno rešenje. Nećemo da tražimo krivca, ali je kompromis mnogo bolji od oružja i bombi, što gledamo danas", rekao je predsednik.

  • Tradicionalno dobri sa Rusijom i Ukrajinom

Tokom emisije voditelji su pomenuli da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i upitali Vučića kakav je odnos Srbije prema sukobu u Ukrajini.

"Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom", naglasio je Vučić.

Dodao je i da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvek osuditi rat.

  • Srbija i SAD

Vučić je podsetio gledaoce da je Srbija proslavila 140. godišnjicu odnosa sa SAD, i da su naše zemlje u oba svetska rata bile na pravoj strani istorije.

"Gledamo kako da diversifikujemo naše snabdevanje energentima. Gradimo interkonektore na granicama sa Bugarskom i sa Severnom Makedonijom. Vi ste tražili, gospodine Grenel, da shvatimo kako su ekonomske veze najvažnije u našem regionu. Rekonstrukciju infrastrukturne mreže. Mi vidimo da je trgovinska razmena Srbije i SAD danas veća nego ikada, čak 1.2 milijarde", rekao je Vučić.


NE PROPUSTITE

"Ne blefiram, ja imam oružje za masovno uništenje" - Čime to Putin preti?


"Mi se nadamo da će mir pobediti, i da će svi uraditi sve da se postigne kompromis. To je bolje nego čekati nečiji poraz. Sastao sam se sa Putinom nekoliko puta i ne verujem da blefira. To je sve što mogu da kažem", dodao je Vučić na pitanje o najavi ruskog predsednika da će Rusija upotrebiti nuklearno naoružanje.

  • Kompanija Rivian

Vučić je dodao da kompanija Rivian, američka kompanija koja proizvodi električna vozila, otvara centar za razvoj i istraživanja.

- Imali smo velikih problema sa litijumom u prošlosti, i ja sam napravio neke političke greške. Ali ja mislim da je dobra poslovna kriza razlog zašto Rivian dolazi u Srbiju. Oni su tražili atraktivnu zemlju za investiranje, a mi imamo i subvencije i pametne ljude. Mi smo šampioni Evrope po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak 3.3 milijarde evra smo privukli u našu zemlju - kazao je on.

  • Vučić podsetio na zločine NDH

Vučić je rekao da prvi put vidi izjavu predsednika Irana Ebrahima Raisija o holokaustu, i istakao da su Srbi bliski prijatelji Jevreja, i da se holokaust dogodio.

"Takođe verujem da su zločini počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata neoprostivi i ne smeju biti zaboravljeni. Tokom Drugog svetskog rata, u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj postojao je veliki logor, zvao se Jasenovac. Postojao je i logor u Beogradu. Taj objekat u Beogradu je bio uništen, mi smo rešili da obnovimo to mesto, da obnovimo sećanja. Ja sam se sreo sa Ester Bajer, i ona mi se zahvalila. Tako je bila puna energije, ona je pokazivala na mesto gde se danas nalazi kafić, a gde je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili Jevreje, Nemci su tada ubijali Srbe. Ona mi je rekla da je prišla ljudima koji su pili kafu, i rekla im da je to stratište." rekao je predsednik.

Vučić je dodao da će to biti veličanstveno mesto koje će simbolizovati snažne veze Srba i Jevreja.

  • Bajden i Tramp

Vučić je, kasnije tokom emisije, govorio o razlici između vlasti predsednika Bajdena i Trampa najteže od svih.

"Sreo sam predsednika Bajdena četiri puta, Trampa dva puta. Bajden je jedan od najbolje pripremljenih političara, za bilo koju diskusiju. Tramp je veoma harizmatičan, kao buldožer, uvek hoće da vidi rezultate. On je shvatio da nas ekonomija može povezati na Balkanu, i posvetili su se konkretnim problemima kako bi poboljšali živote. Čak 20 federalnih agencija je pokušalo da nam pomogne, kako bi sve strane napredovale ekonomski. Povećanje trgovinske razmene, i sa SAD i u regionu, Amerika je podržala Otvoreni Balkan, je značajno za sve", zaključio je predsednik Vučić.


Podelite vest

Najnovije

Zapad je mogao sprečiti svu ukrajinsku patnju. Ali on to nije želeo

Ukrajina je već izgubila oko 100.000 vojnika, mnogi civili su ubijeni, milijuni su napustili svoje…

Tokom protesta u Iranu poginula 41 osoba

U talasu protesta koji su zahvatili Iran posle smrti 22. godišnje devojke Mahse Amini, do sada je…

PremijerkaVelike Britanije: Ne treba da slušamo Putinovo zveckanje oružjem

Premijerka Liz Tras rekla je da Velika Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju…

Đokoviću pobeda u Londonu! Savršensto na terenu

Teniska reprezentacija Evrope vodi s 8-4 protiv Sveta nakon subotnjih mečeva na Lejver kupu u…

MOĆNA SRBIJA PROTIV ŠVEDSKE: Het-trik Mitrovića

Sledi meč odluke u Norveškoj Zbog kazne UEFA na tribinama stadiona "Rajko Mitić" samo deca…

Crvena, žuta ili zelena – koja paprika je zdravija?

Postoji mnogo sorti paprika, ali najbolje su ove tri: crvena, žuta, zelena. Bilo koje paprike…