EkspresVesti

 Demokratija umire u tami 

subota, 21 novembar 2020 02:33

Kako se bira patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Autor rts

Do izbora 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, naslednika preminulog patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojem predsedava najstariji član. Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

Pravilo je da izbornoj sednici Svetog arhijerejskog sabora prisustvuje najmanje dve trećine arhijereja, a njoj predsedava najstariji episkop po rukopoloženju ili hirotoniji. U ovom slučaju mogao bi to biti vladika Lavrentije koji je nastariji episkop po hirotoniji.

Kada je 15. novembra 2009. godine preminuo Njegova svetost patrijarh srpski Pavle, 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, koga je na tronu nasledio arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački Irinej, najstariji episkop bio je vladika Amfilohije, koji je preminuo 30. oktobra.

Arhijereji, u slučaju sprečenosti da učestvuju u izboru, mogu da imenuju zamenike kojima prepuštaju pravo glasanja za izbor poglavara SPC.

Kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem

Pravilo je da se patrijarh bira pod svodovima hrama, a svakom izbornom krugu prethodi molitva priziva Svetog duha. U sadašnjim uslovima, taj hram je patrijaršijska kapela Svetog Simeona Mirotočivog, povezana sa salom u kojoj zaseda Sabor.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora. Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Kada se birao naslednik patrijarha Pavla, među trojicom vladika sa natpolovičnim brojem glasova bili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški.

Imena trojice vladika stavaljaju se svako u posebnu kovertu. Ona se potom zapečati i stavlja u jevanđelje koje se odnosi u oltar hrama. Prethodno izabran duhovnik – neko od uglednih monaha, koji će, kada predsedavajući Izbornog saveta pozove, a nakon molitve priziva Duha svetog da izbor bude po volji Božjoj, izvući iz jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte. Kovertu predaje predsedavajućem Izbornog sabora, koji je otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog – ovog puta 46. po redu.

Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući potom zaključuje izbornu sednicu.

Uvođenje u tron Svetog Save

Prema rečima doktora Jovana Janjića, profesora i biografa patrijarha Pavla, to je takozvani apostolski način izbora srpskog patrijarha, što je ustanovljeno izmenama Ustava SPC 1967. u vremenu komunizma, da bi se sprečilo necrkveno uplitanje u izbor crkvenog poglavara.

Drugi dan, kako podseća profesor Janjić, sledi uvođenje u tron u Sabornoj crkvi. Sutradan po izboru na svečanoj Svetoj arhijerejskoj liturgiji, patrijarh se ustoličava u tron, a nakon toga, novoizabrani patrijarh stupa u prava i dužnosti vrhovnog poglavara i starešine SPC.

Prema tradiciji, uvođenje u tron Svetog Save obavlja se na liturgiji u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila, dan posle izbora, a naknadno i bez vremenskih ograničenja u Pećkoj patrijaršiji, koja je drevno sedište srpskih patrijarha

Ostavi komentar

Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

* Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije .

NAJNOVIJE

Zombi vizoni ubijeni zbog KORONE se uzdižu iz groba i kreću u osvetu | VIDEO

Danska televizija prikazala je snimke mrtvih vizona (krznašica iz porodice kuna) kako izranjaju iz…

Italijanska Federacija onkologa, kardiologa i hematologa: Imaćemo veću smrtnost od infarkta nego od kovida

Italijanska Federacija onkologa, kardiologa i hematologa objavila je apel zbog stanja u kojem su se…

Direktori škola u policiji na saslušanju - jer su đaci nosili maske

Protiv direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu, a ukupno ih ima skoro 290, podnete su…

Ron Paul o COVID-19: Ne smemo dopustiti da politika diktira nauku. Dve nove studije bacaju senku na sve tvrdnje o virusu

Autor Ron Paul putem Instituta za mir i prosperitet Ron Paul U poslednjih nekoliko nedelja…

Vrhovni sud Nevade presudio da je Džozef Bajden u toj državi pobedio Donalda Trampa

Vrhovni sud savezne države SAD Nevade presudio je danas da je Džozef Bajden u toj državi pobedio…

Sudija Vrhovnog suda osudio je vladu Velike Britanije kao "nakaze za kontrolu"

Britanski sudija Vrhovnog suda osudio je vladu Velike Britanije kao "nakaze za kontrolu" zbog…

Ilon Mask sada je druga najbogatija osoba na svetu

Američki biznismen Ilon Mask, suosnivač "Tesle", krunisao je godinu vrtoglavog uspona novim uspehom…

Tri najveća trgovinska lanca u Austriji protiv državnih mera

Tri najveća trgovinska lanca u Austriji – „Špar”, „Hofer” i „Lidl” ne slažu se sa nekim od mera…

 

EkspresVesti

 Demokratija umire u tami 

2afca3f53c0e96b8eb32503314e80c62XL

 

„Veliki reset“ kao novi manifest sveta posle korone

„Veliki reset“ predstavlja osam projekcija za 2030. godinu, koje „pokazuju kako su njegovi autori otuđeni od stvarnosti“.