EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Elizabet Born je nova premijerka Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je danas ministarku rada Elizabet Born za novu predsednicu Vlade zemlje, saopšteno je iz Jelisejske…

Da Olivera pobedi opaku bolest

Olivera je 02.04.2022. godine na rutinskom pregledu saznala da ima tumor pluća sa metastazama na oba plućna krila, butini, ključnoj kosti i mozgu što…

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu, saopštila je švedska premijerka Magdalena Anderson. Istakla je da je uverena da za to postoji…

PREDAJA: Iz Azovstala izašli sa belim zastavama

Pripadnici ukrajinskih jedinica opkoljenih u čeličani Azovstalj počeli su danas da predaju ruskim snagama ranjenike kojima je potrebna hitna…

Zelenski smenio komandanta Teritorijalne odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je bez navođenja razloga komandanta snaga Teritorijalne odbrane tri meseca od početka sukoba u…

Američke laboratorije u Ukrajini razvijale biolosko oružje

Američke biolaboratorije na postsovjetskom prostoru prikupljale su biološke materijale i proučavale specifičnosti širenja opasnih bolesti, a u…

 

...

utorak, 17 maj 2022

Podelite vest


 

Da zaboravimo niti smemo, niti možemo

Izvor: Redakcija

Na Univerzitetskom trgu ispred Banovine, parastosom, polaganjem venaca i minutom ćutanja, obeležena je godišnjica stradanja civilnih žrtava rata od kasetne municije u NATO agresiji 1999. godine u organizaciji Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Grada Niša.

U Nišu je 7. maja 1999. godine od kasetnih bombi, koje su zabranjene međunarodnim konvencijama, poginulo 16 civila, više desetina ih je ranjeno i osakaćeno uz velika oštećenja civilne imovine.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor podsetio je da je na Niš bačeno ukupno 36 tovara zabranjene kasetne municije i da za takav zločin niko nikada nije odgovarao.

„Možda su krivci izbegli osude ovozemaljskih sudova. Ali, optužuju ih zauvek nevine žrtve na velikom sudu večnosti gde ih čekaju da okaju svoja zlodela“, rekao je Kapor.

Kao pravoslavci trebalo bi da pokušamo da oprostimo i neka oprosti svako ko može. Da zaboravimo niti smemo, niti možemo, naglasio je on obraćajući se posebno prisutnoj omladini rečima da treba da sačuvaju od zaborava poginule u agresiji na Srbiju na pragu 21. veka.

Kapor je poručio da imena poginulih moramo da izgovaramo gromoglasno, moramo tako glasno govoriti da ta imena ječe u našim srcima i dušama, a da odzvanjaju u glavama onih koji su počinili zločin.

Naša obaveza i dug prema žrtvama je negovanje kulture sećanja. Ne postoji prava uteha za one koji su tog dana izgubili svoje najbliže, niti za one koji su tog dana preplašeno gledali kako kasetne bombe odnose živote nevinih ljudi, rekla je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Čak i u takvim trenucima beznađa, naš narod pokazivao je istrajnost i upornost koja ga prati kroz vekove, još jednom dokazujući kolika je snaga običnog čoveka kada se nađe u teškoj situaciji, koju ni na koji način nije izazvao, navela je ona.

Prema njenim rečima, prošlo je više od dve decenije od dana u kome su stradali naši sugrađani, ali mi ne zaboravljamo ovaj zločin učinjen prema nevinom stanovništvu.

Vence na spomenik civilnim žrtvama agresije položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Grada Niša, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave, niških gradskih opština, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, SUBNOR-a, vojnih udruženja i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova, kao i potomci poginulih.

Podelite vest