EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Tokom protesta u Iranu poginula 41 osoba

U talasu protesta koji su zahvatili Iran posle smrti 22. godišnje devojke Mahse Amini, do sada je poginula najmanje 41 osoba, javila je danas državna…

PremijerkaVelike Britanije: Ne treba da slušamo Putinovo zveckanje oružjem

Premijerka Liz Tras rekla je da Velika Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju "zveckanje oružjem" ruskog predsednika Vladimira…

Optužnice zbog "najveće pandemijske prevare" - ukradeno 250 miliona iz fonda za decu

Federalni tužioci podigli su optužnice protiv 47 osoba koje su optužene da su ukrale više od 250 miliona dolara iz federalnog programa pomoći…

Putin potpisao - 10 godina zatvora za dezerterstvo

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas izmene i dopune Krivičnog zakona Ruske Federacije o kažnjavanju za dezerterstvo, pljacku i…

Srbija uvezla spermatozoide iz Španije: 15 žena već "stalo u red" za oplodnju

Uvozom spermatozoida iz reproduktivne banke u Španiji, 15 žena iz Srbije koje su dosad "stale u red" prvi put u našoj zemlji dobiće šansu da, i bez…

Organizacija za zaštitu životinja PETA poziva žene: Vreme je da uskratite seksualne odnose muškarcima koji jedu meso

Organizacija za zaštitu životinja PETA apeluje na žene da uskrate seksualne odnose muškarcima koji jedu meso. "Vreme je da uskratite seksualne odnose…

 

...

ponedeljak, 26 septembar 2022

Podelite vest


 

 

Vreme jeza istinu. Bez uvrede. Bez cenzure.

Na većini planeta u svemiru padaju "dijamantske kiše"

Izvor: b92
Ilustracija Ilustracija

Na osnovu nedavnih istraživanja naučnici navode da na mnogim planetama širom svemira pada kiša dijamanata, pošto su zahvaljujući običnoj plastici uspeli da simuliraju čudne padavine za koje se veruje da nastaju duboko unutar Urana i Neptuna.

Naučnici su već ranije izašli sa pretpostvkom da izuzetno visok pritisak i temperatura pretvaraju vodonik i ugljenik u čvrste dijamante hiljadama kilometara ispod površine ledenih divova, kao što su planete Uran i Neptun u našem Sunčevom sistemu.

Novo istraživanje, objavljeno u Sajens advansu, dodaje i kiseonik u ovu mešavinu, otkrivajući da bi "dijamantska kiša" mogla biti češća pojava nego što se do sada mislilo.

Smatra se da su ledeni giganti poput Neptuna i Urana najčešći oblik planeta van našeg Sunčevog sistema, što znači da se dijamantska kiša pojavljuje širom Univerzuma.

Dominik Kraus, fizičar iz nemačke istraživačke laboratorije HZDR (Helmholtz-Zentrum Dresden-Rošendorf) i jedan od autora studije, rekao je da se dijamantske padavine prilično razlikuju od kiše na Zemlji.

Veruje se da se ispod površine planeta nalazi "vrela, gusta tečnost", gde se dijamanti formiraju i polako tonu do stenovitih jezgara potencijalno veličine Zemlje više od 10.000 kilometara ispod površine, objašnjava Kraus.

Pali dijamanti bi mogli da formiraju ogromne slojeve koji se protežu na "stotine kilometara ili čak i više", dodaje naučnik u izjavi za AFP.

Iako ovi dijamanti možda nisu sjajni i isečeni kao "lep dragulj na prstenu", napominje da su nastali zahvaljujući sličnim silama kao ovi na Zemlji.

Sa ciljem da ponovi proces, istraživački tim je pronašao neophodnu mešavinu ugljenika, vodonika i kiseonika u lako dostupnom izvoru – PET plastici, koja se koristi za svakodnevnu ambalažu za hranu i boce.

Kraus je rekao da iako su istraživači koristili veoma čistu PET plastiku, "u principu bi eksperiment trebalo da funkcioniše i sa bocama koka-kole".

Tim je zatim okrenuo optički laser velike snage na plastiku u kalifornijskoj laboratoriji SLAC (National Achelerator Laboratory) .

"Jak, veoma kratak rendgenski bljesak neverovatne jačine" omogućio im je da posmatraju proces nastajanja nanodijamanata – sićušnih dijamanata koji su premali da bi se mogli videti golim okom, navodi Kraus.

"Kiseonik koji je prisutan u velikim količinama na tim planetama zaista pomaže da se atomi vodonika odvoje od ugljenika, tako da je zapravo lakše da se ti dijamanti formiraju", dodao je.

Nov način za pravljenje nanodijamanata?

Eksperiment bi mogao da dovede do drugačijeg načina proizvodnje nanodijamanata, koji imaju široku primenu u mnoštvu različitih oblasti, uključujući proizvodnju lekova, medicinskih senzora, neinvazivnih hirurških instrumenata i kvantne elektronike.

"Trenutno se nanodijamanti prave tako što se uzme gomila ugljenika ili dijamanta i raznese se eksplozivom", kaže naučnik SLAC-a i koautor studije, Bendžamin Ofori-Okai.

"Laserska proizvodnja bi mogla da ponudi čistiju i lakše kontrolisanu metodu za proizvodnju nanodijamanata", dodaje.

​Istraživanje dijamantske kiše ostaje ipak na nivou hipoteze jer se jako malo zna o Uranu i Neptunu, najudaljenijim planetama u našem Sunčevom sistemu.

Samo jedna svemirska letelica – Nasin "Vojadžer 2" iz osamdesetih – proletela je pored dva ledena giganta, a podaci koje je poslala i dalje se obrađuju.

Ali NASA najavljuje mogućnost nove misije na ove planete koje bi mogle da budu pokrenute u narednoj deceniji.

"To bi bilo fantastično", naglašava Kraus i dodaje da se veoma raduje novim podacima, čak i ako bude morao da čeka deceniju ili dve.


Podelite vest

Najnovije

Zapad je mogao sprečiti svu ukrajinsku patnju. Ali on to nije želeo

Ukrajina je već izgubila oko 100.000 vojnika, mnogi civili su ubijeni, milijuni su napustili svoje…

Tokom protesta u Iranu poginula 41 osoba

U talasu protesta koji su zahvatili Iran posle smrti 22. godišnje devojke Mahse Amini, do sada je…

PremijerkaVelike Britanije: Ne treba da slušamo Putinovo zveckanje oružjem

Premijerka Liz Tras rekla je da Velika Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju…

Đokoviću pobeda u Londonu! Savršensto na terenu

Teniska reprezentacija Evrope vodi s 8-4 protiv Sveta nakon subotnjih mečeva na Lejver kupu u…

MOĆNA SRBIJA PROTIV ŠVEDSKE: Het-trik Mitrovića

Sledi meč odluke u Norveškoj Zbog kazne UEFA na tribinama stadiona "Rajko Mitić" samo deca…

Crvena, žuta ili zelena – koja paprika je zdravija?

Postoji mnogo sorti paprika, ali najbolje su ove tri: crvena, žuta, zelena. Bilo koje paprike…