EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru,…

Ruska Vagner grupa šalje 'krvavi' malj Parlamentu EU-a

Kao odgovor na glasanje Evropskog parlamenta da se Rusija proglasi "državnim sponzorom terorizma", Jevgenij Prigožin, finansijer i osnivač Vagner…

Predsednik Hrvatske: Neću dopustiti da se nabija kolektivna krivica Srbima zbog Srebrenice

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je govoreći o genocidu u Srebrenici, da neće dopustiti da se čitavim narodima, bilo Srbima ili Hrvatima,…

Zelenski želi da uvuče Evropu u treći svetski rat. On je opasna osoba

Francuska bi trebalo da prestane da isporučuje oružje Volodimiru Zelenskom, koji nastoji da započne treći svetski rat, rekao je Nikola Dipon-Enjan.…

Vučić: I za mene je pitanje statusa Kosova i Metohije završeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da…

 

...


sreda, 30 novembar 2022


Podelite vest

 

Čovečanstvo nije spremno za sledeću erupciju supervulkana

Izvor: rts
Čovečanstvo nije spremno za sledeću erupciju supervulkana freepik

Čak iako čovečanstvo uspe da se ne uništi ratom, pred nama su i dalje druge egzistencijalne pretnje. Iz same planete vrebaju najveće, a naučnicu upozoravaju da čovečanstvo ulaže premalo napora da se na njih pripremi.

Jedna od pretnji koja privlači najviše pažnje su nebeska tela koja bi mogla da udare u Zemlju, poput meteora koji je pre 65 miliona godina istrebio dinosauruse. Zbog toga se preduzimaju brojne mere rane detekcije potencijalno opasnih asteroida i smišlja moguća odbrana od njih.

Međutim, dva britanska stručnjaka ističu u časopisu Nejčer da iako je pametno paziti na pretnje sa neba, pre svega treba da obratimo pažnju na ogromnu pretnju pod našim nogama - vulkane.

„Tokom narednog veka, moćne erupcije supervulkana su stotinu puta verovatnije nego udar asteroida ili komete“, navode Majkl Kasidi, profesor vulkanologije na Univerzitetu u Birmingemu, i Lara Mani, istraživač iz Centra za proučavanje egzistencijalnog rizika na Univerzitetu u Kembridžu.

Pripremanje za udar asteroida je pametno, ali radimo premalo da se pripremimo na mnogo verovatniju katastrofu – erupciju supervulkana, dodaju Kasidi i Mani.

Svetske vlade i brojne organizacije troše stotine miliona dolara godišnje na planetarnu odbranu kako bi odbile svemirsko kamenje.

„Ta praksa treba da se promeni“, pišu dva naučnika.

Vulkani su možda manje egzotični u odnosu na vatrene kugle iz svemira, ali utoliko je važnije da ih poštujemo. Vulkani, za razliku od asteroida, su već ovde na Zemlji, nalaze se širom sveta i predstavljaju ogromnu pretnju zbog svog destruktivnog potencijala.

Naredna erupcija već „kasni“

Čovečanstvo je videlo brojne destruktivne erupcije u savremenom dobu, a većina njih ne može da se poredi sa supervulkanima čije se erupcije dešavaju prosečno jednom u 15.000 godina.

Poslednja erupcija supervulkana desila se pre 22.000 godina. Supererupcija je erupcija stepena 8, što je najveći podeok na skali Indeksa vulkanske eksplozivnosti.

Poslednja najmoćnija erupcija koja se desila bila je sedmog stepena kada je vulkan Tambora u Indoneziji eruptirao 1815. godine, odnevši 100.000 života.

Pepeo i dim iz vulkana smanjili su prosečnu temperaturu na planeti za jedan stepen, a naredna 1816. godina upisana je kao „godina bez leta“. Usevi širom sveta su propali što je dovelo do gladi, izbijanja epidemija i ratova.

Iako je praćenje aktivnosti vulkana mnogo napredovalo od 1815. godine, i dalje ne činimo dovoljno toga da umanjimo posledice, posebno ne u slučaju erupcije osmog stepena.

Posebno treba uzeti u obzir da na Zemlji živi osam puta više ljudi nego što je živelo 1800-ih godina, što znači da je višestruko više života u opasnosti od potencijalne supererupcije. Osim toga, ona bi uticala na iovako problematičnu situaciju sa hranom kao i na regionalni prekid trgovačkih lanaca, što bi dovelo do dodatnih problema i kriza.

Podelite vest

Najnovije

Rusi nišane Nemačku? Od Berlina ništa neće ostati

Od početka napada na Ukrajinu, na ruskoj državnoj televiziji mogu se čuti svakakve pretnje koje su…

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine…

Dobra devojka koja je postala loša: Suspendovana policajka objavljivala golišave slike u uniformi

Pripadnica britanske policije Helena Sem, dala je otkaz nakon što je suspendovana pošto su šefovi…

Juventus bez predsednika i uprave - Svi podneli ostavke

Kompletno rukovodstvo Juventusa podnelo je u ponedeljak uveče ostavke, na čelu sa predsednikom…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih…

Portugal čeka Srbiju

Fudbaleri Portugala odigrali su još jednu dobru utakmicu i u 2. kolu grupne faze Svetskog prvenstva…