EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru,…

Ruska Vagner grupa šalje 'krvavi' malj Parlamentu EU-a

Kao odgovor na glasanje Evropskog parlamenta da se Rusija proglasi "državnim sponzorom terorizma", Jevgenij Prigožin, finansijer i osnivač Vagner…

Predsednik Hrvatske: Neću dopustiti da se nabija kolektivna krivica Srbima zbog Srebrenice

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je govoreći o genocidu u Srebrenici, da neće dopustiti da se čitavim narodima, bilo Srbima ili Hrvatima,…

Zelenski želi da uvuče Evropu u treći svetski rat. On je opasna osoba

Francuska bi trebalo da prestane da isporučuje oružje Volodimiru Zelenskom, koji nastoji da započne treći svetski rat, rekao je Nikola Dipon-Enjan.…

Vučić: I za mene je pitanje statusa Kosova i Metohije završeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da…

 

...


sreda, 30 novembar 2022


Podelite vest

 

Otkrivena riba kojoj venama teče zeleni antifriz

Izvor: poslovni.hr
Otkrivena riba kojoj venama teče zeleni antifriz twitter

Naučnici koji su istraživali more kod Grendlanda došli su do jednog jako neobičnog otkrića. Naime, dok su bušili duboko u santu leda otkrili su ribu čijim venama teče svetleći zeleni antifriz.

Mladi šareni puž (Liparis gibbus) sadržavao je najviše količine proteina protiv smrzavanja ikad zabeležene kod riba

Kao što antifriz pomaže da se reguliše temperaturu motora automobila u ekstremnim uslovima, određene vrste riba evoluirale su i imaju sličnu zaštitu, posebno one koje žive u hladnim staništima kao što su polarne vode Grenlanda.

"Proteini antifriza lepe se na površinu manjih kristalića leda i sprečavaju ih da prerastu u velike kristale", rekao je koautor istraživanja Dejvid Gruber, pa dodao:

"Ribe sa severnog i južnog pola su samostalno razvile ove proteine."

Proteini protiv smrzavanja prvi put su otkriveni u nekim antarktičkim ribama pre skoro 50 godina. Za razliku od određenih hladnokrvnih vrsta gmazova i insekata, ribe ne mogu da prežive ako im se zalede telesne tečnosti, jer to prouzrokuje stvaranje zrna leda unutar njihovih ćelija i doslovno ih pretvora u sladoled.

"Činjenica da su se ovi proteini protiv smrzavanja razvili u nizu različitih i nepovezanih ribljih vrsta pokazuje koliko su ključni za preživljavanje tih organizama u ektremnim staništima”", rekao je drugi koautor istraživanja Džon Sparks.

"Ribe puževi proizvode proteine ​​protiv smrzavanja kao i svaki drugi protein u svom organizmu i zatim ih izlučuju u krvotok", rekao je Gruber.

"Puž je jedna od retkih vrsta riba koje su živele među santama leda, u pukotinama. Bilo je iznenađujuće da tako sićušna riba može da živi u tako ekstremno hladnom okruženju, a da se ne smrzne."

Takođe je retkost da arktičke ribe pokazuju biofluorescenciju, što je sposobnost pretvaranja plave svetlosti u zelenu, crvenu ili žutu svetlost, budući da na polovima postoje dugotrajna razdoblja tame, posebno zimi.

Ova karakteristika obično se nalazi kod riba koje plivaju u toplijim vodama, a ovo je i prvi slučaj kako je vrsta arktičke ribe pokazala ovu sposobnost.

Ova zapanjujuća količina proizvodnje antifriza mogla bi da pomogne ovoj vrsti da se prilagodi životu u okolini ispod nule, stoji u izjavi. Takođe postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa puževima ako se temperature okeana povećaju kao rezultat globalnog zagrevanja.

"Zbog brzog zagrevanja voda na Arktiku, ove vrste prilagođene hladnoj vodi takođe će morati da se takmiče sa ribama prilagođenim toplijim vodama koje mogu da migriraju na sever i prežive na višim geografskim širinama", rekao je Sparks.

"U budućnosti proizvodnja proteina protiv smrzavanja možda više neće predstavljati prednost u opstanku", zaključio je.

Podelite vest

Najnovije

Rusi nišane Nemačku? Od Berlina ništa neće ostati

Od početka napada na Ukrajinu, na ruskoj državnoj televiziji mogu se čuti svakakve pretnje koje su…

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine…

Dobra devojka koja je postala loša: Suspendovana policajka objavljivala golišave slike u uniformi

Pripadnica britanske policije Helena Sem, dala je otkaz nakon što je suspendovana pošto su šefovi…

Juventus bez predsednika i uprave - Svi podneli ostavke

Kompletno rukovodstvo Juventusa podnelo je u ponedeljak uveče ostavke, na čelu sa predsednikom…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih…

Portugal čeka Srbiju

Fudbaleri Portugala odigrali su još jednu dobru utakmicu i u 2. kolu grupne faze Svetskog prvenstva…