EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

 

Praksa „sekstinga“ – slanja eksplicitnih fotografija i poruka i u 19. veku

Izvor: rts & wikipedia

Praksa „sekstinga“ – slanja eksplicitnih fotografija i poruka – postala je rasprostranjenija tek poslednjih decenija, ponajviše zbog pojave pametnih telefona. Samo jedan „škljoc“ kamere je danas dovoljan. Verovali ili ne, „seksting“ je bio moguć i mnogo ranije, a američku slikarku iz 19. veka Saru Gudridž mnogi smatraju tvorcem prvog „seksta“.

Imajući u vidu period u kom je živela, slika njenih nagih grudi bila je nešto izuzetno neuobičajeno (čak i skandalozno), posebno što je Sara Gudridž naslikala sopstvene grudi u vreme kada su većinu aktova slikali muškarci.

"Beauty Revealed"

Slika je minijaturni akvarel naslikan na slonovači i u prvom planu su njene grudi oko kojih se nalazi bela tkanina radi lepšeg estetskog utiska, ali i da na neki način sav fokus usmeri na njih.

Grudi na slici mogle da bi da pripadaju bilo kojoj ženi da nema jedne specifičnosti – belega na levoj dojci.

Umetnost ili „seksting”? – Oboje

Najmlađa od šestoro dece, Gudridžova je bila veoma talentovana i najvećim delom samouka, a postala je veoma istaknuta umetnica i slikarka minijatura i portreta.

Zbog siromaštva nije mogla da dođe do papira na kom bi slikala, pa je svoje prve radove pravila na kori od drveta. Posle tridesete godine preselila se u gradić Templton u Boston kod svoje sestre Elajze, gde je počela i da dobija formalno obrazovanje u slikarstvu.

Kasnije se specijalizovala za slikanje minijatura na slonovači, a njeni radovi su izlagani u Bostonu i Vašingtonu. Radila je portrete istaknutih ličnosti i bogatih klijenata, poput političara Danijela Vebstera i kolege slikara Gilberta Stjuarta.

Gudridžova je svoju najpoznatiju sliku napravila kada je imala 40 godina. Beauty Revealed (Otkrivena lepota) je još jedna minijatura – 6,7 cm sa 8 cm. Male dimenzije ne čine je nimalo manje šokantnom za ono vreme.

Senzualni autoportret grudi naslikala je za Danijela Vebstera, nakon smrti njegove prve supruge.

Vebster je bio američki diplomata i veoma uticajna ličnost, kao i njen bliski prijatelj i navodni ljubavnik.

Sara Gudridž i Danijel Vebster (obe slike je naslikala Gudridžova)

Sara Gudridž i Danijel Vebster (obe slike je naslikala Gudridžova)

Istoričari umetnosti špekulišu da je slikarka namenila portret svojih grudi kao način udvaranja Vebsteru i poziv za brak. Plan, međutim, nije uspeo: Vebster se oženio mlađom i bogatijom ženom.

Od „samo za Vebsterove oči” do muzeja Metropoliten

Posle Vebsterove smrti, Beauty Revealed ostala je još dugo u privatnoj porodičnoj kolekciji zajedno sa još jednim autoportretom koji mu je Gudridžova poslala. Njegovi potomci smatrali su da su Vebster i Gudridžova bili tajno vereni.

Sliku je 1981. godine na aukciji „Kristija” kupila njujorška galerija „Aleksander”, ali je iste godine prodala kolekcionarima Gloriji i Ričardu Manej.

Par je uvrstio sliku u izložbu minijatura „Tokens of Affection: The Portrait Miniature in America” 1991. godine u muzeju Metropoliten, kao i u Vašingtonu i Čikagu.

Zajedno sa još nekoliko stotina umetničkih dela, slika je donirana „Metu” 2006. godine u čijem se vlasništvu i danas nalazi.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na…

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…