E

Demokratija umire u tami

Ekspres vesti osnovane su 2014. godine i od tada su postale jedan od vodećih novinskih portala u Srbiji.


Email
Pošaljite nam Vašu priču na email
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Društvene mreže
Porodična tragedija i propast Srbije

Ovo je priča o prokletoj Jerini

|
Pet vekova je narod slušajući o njoj uz gusle stekao utisak da je ona unesrećila Srbiju i svoju porodicu, a zapravo Jerina je u jednom trenutku za svoju državu žrtvovala nešto najdragocenije što je imala - svoju decu.
Jerina Branković (rođena Irina Kantakuzin, grč. Ειρήνη Καντακουζηνή; u narodnoj tradiciji poznata kao Prokleta Jerina) je bila srpska despotica, poreklom Grkinja iz porodice Kantakuzina, žena despota Đurđa Brankovića (vl. 1427 — 1456), za koga se udala 26. decembra 1414. Nakon Đurđeve smrti 1456. godine vladala je Srbijom kao despotica-regent.

Njena vladavina trajala je jedva više od godinu dana — u noći drugog maja 1457. godine umrla je, prema jednim izvorima, kao monahinja u manastiru na Rudniku, dok ju je prema drugima otrovao njen sin Lazar, kako bi okončao majčino regenstvo i preuzeo vlast.

Bila je nepopularna u narodnom predanju i nazvana Prokleta Jerina, najviše zbog izgradnje grada Smedereva, tadašnje nove srpske prestonice. Po narodnom predanju njena vladavina je bila surova. Izgradnju tvrđave koja je počela1428 i trajala punih 11 godina su zidali grčki neimari, a narod je teran na kuluk, odnosno prisilan i neplaćen rad.  U izgradnji su korišćena jaja kao vezivni maretijal, što se ionako gladnom stanovništvu nije dopadalo.

Lik Jerine Branković sa Esfigmenske povelje (1429)

Radovima je rukovodio Jerinin brat Đorđe Kantakuzin sa grčkom vojskom, što je dodatno stvaralo nezadovoljstvo u narodu i što je dovelo do toga da ona zauvek bude upamćena kao surova despotica. Narod je takođe krivio Jerinu zbog toga što se Đurđeva i njena ćerka Mara 1435. godine udala za sultana Murata II. Kako bi smirili strasti sa Ugarima, Brankovići su svoju kćer Katarinu udali za grofa Urliha II. Turcima se nije dopao ovaj savez i odmah su zatražili drugu kćer, Maru. Jerini je jako teško pao ovaj rastanak, kao i velikom broju Srba u to vreme, pogotovo jer je Mara odlazila u harem.

Irina Kantakuzin imala je samo 15 godina kada je iz Grčke dovedena da bude žena despota Đurađa Brankovića koji je bio 20 godina stariji od nje. On je već imao brak iza sebe u kojem je dobio decu. A onda je tu došla Jerina koja ga je po predanju osvojila i u koju se zaljubio.

Prvo prokletstvo Jerine ili Irine bilo je kada im je umro sin. Imao je samo 13 godina, a pored njega su još imali Grgura, Stefana i Lazara, kao i ćerku Katarinu. Što se tiče njihove ćerke Mare, nije poznato da li je ona njihova ćerka ili pak kći iz prvog braka despota Đurđa.

Iako su njeni sinovi bili prinuđeni da ratuju za Turke (Grgur je čak i pomagao da se osvoji Solun, rodni grad njegove majke i njegova ujčevina), Turcima to nije bilo dovoljno.

Da bi Turci bili sigurni da Brankovići neće sklopiti savez sa Ugarima, Grgur i Stefan su poslati sultanu kao taoci. Uprkos Marinom uticaju i molbi da ih poštedi koja je stigla prekasno, Grgur i Stefan su oslepljeni. Ovo je bio još jedan udarac za nesrećnu Jerinu. Nakon toga morala je da beži na Svetu goru od kuge, a ona i Đurađ su veliki deo svog bogatstva trošili otkupljujući pravoslavne robove od Turaka, ne bi li bar delimično spasili svoj narod.

Turska vojska, je uprkos kakvom-takvom savezu odlučila da uđe u Srbiju i osvoji Smederevsku tvrđavu. Grad se predao uglavnom zbog gladi, ne zbog toga jer je tvrđava bila lako osvojiva. Bračni par Branković je pobegao u Zetu, odakle je Đurađ pokušao da traži pomoć od Ugara, ali je i ovaj plan propao.

Kraj života Jerina je dočekala kao monahinja na Rudniku. Posle Đurađove smrti, najmlađi sin Lazar, tada već naslednik i njegova žena Jelena proterali su porodicu iz Smedereva, smatrajući da se od njih krije blago porodice Branković. Jerina je preminula u maju 1457. godine. Smatra se da je otrovana od strane svog najmlađeg sina Lazara. Ne zna se gde je sahranjena, a ne zna se ni kako se Srbijom proširio loš glas o Jerini koja je u narodu, poput svog svekra Vuka Brankovića, ostala prokleta i izdajica.

  • Lik Jerine u usmenoj poeziji

U bugarštici Kad je Đurađ Branković stavio Janka vojevodu u tamnicu Jerina je prikazana kao prava majka koja tuguje za sinom i traži od muža da ga osveti. Nema ni traga od njene zlobe i želje za uništenjem sopstvene dece, koja je opisana u drugim pesmama. Ovo je jedna od retkih pesama koja Jerinu prikazuje kao osećajnu majku. U bugarštici Jerina žena Đurđa despota, njezina bratanica i Damjan Šajnović, Jerina se sveti Damjanu jer on odbija njenu bratanicu Maru i zatvara ga u tamnicu iz koje ga pušta tek kada je despot Đurađ saznao za to.

U pesmi Đurđeva Jerina, u poslednjim stihovima krivica za propast Srbije pada na Jerinu i kletva ju je zaista stigla. U svakoj varijanti ove pesme Jerina je prikazana kao bezosećajna majka, koja udaje ćerku za Turčina, nevernika kako bi sačuvala zemlju i u njoj vladala. U narodnoj pesmi Dva Despotovića Jerina svoju ćerku Maru nagovara da oslepi svoja dva brata kada joj dođu u posetu. Ovaj plan je ostvaren i Jerinu nesreća njenih sinova nimalo ne pogađa.

U pesmama Ženidba Đurđa Smederevca i Kad je Janko vojvoda udarao Đurđa despota buzdohanom Jerina je prikazana kao verna žena, koja iako ne mari za živote drugih, svome mužu nikada ništa nažao nije učinila. Ona rešava važne državne probleme i donosi najteže odluke umesto svog muža.

U narodnoj pesmi Oblak Radosav pevač Jerinu prikazuje kao oholu, surovu vladarku. Svesna je svoje moći i pokazuje da njeno zlo nema granice. U pesmi Starina Novak i knez Bogosav narodni pevač je kroz govor hajduka Starine Novaka iskazao Jerininu samovolju.

 


Najnovije

Zbogom bankomati: Uveden novi sistem isplate

Podizanje gotovine za kupovinu postaje sve popularnije među potrošačima u Nemačkoj. Ukupni obim…

Zvezdu OnlyFans-a na internetu je uhodio član porodice: ' Muka mi je u stomaku'

Sharna Beckman (27) zarađuje na erotskoj platformi OnlyFans. Njena porodica nije upoznata sa njenim…

Mala priča o lažnom doktoru ili Zašto prevremeno rođene bebe danas preživljavaju?

Poznat kao 'doktor inkubator', Martin Artur Kuni (Martin Arthur Couney, rođen kao Michael Cohen,…

Nemački milijarder koji je nestao tokom šetnje i proglašen mrtvim živi sa svojom ljubavnicom u Moskvi

Karl-Erivan Haub je proglašen mrtvim, ali se sada navodi da živi u Moskvi sa "ljubavnicom"…

Trenutno 644. teniser sveta Rafael Nadal nije uspeo da se plasira u drugo kolo turnira u Barseloni

Rafael Nadal nije uspeo da se plasira u drugo kolo turnira u Barseloni, pošto je u dva seta poražen…

Crno-beli slomili otpor Igokee!

Košarkaši Partizana su savladali Igokeu u prvom meču četvrtfinalne serije ABA lige rezultatom 94:85…
Efraim Zuroff

Čuveni istoričar o sramnoj rezoluciji: Posledice ovoga će biti opasne

Nije svaki ratni zločin nužno i genocid. Rezolucija, koju su posebno predstavile Nemačka i Ruanda,…

Brnabić: Bez dogovora sa opozicijom, beogradski izbori će biti 2. juna ove godine

Današnji razgovori su bili najkonstruktivna razmena mišljena i argumenata do sada. Beogradski…

Interesantno

U nacističkom logoru pravljeni predmeti od ljudske kože

Unacističkom logoru smrti Buhenvald pripadnici SS su u zločinu išli toliko daleko da su od ljudske…

Saveti za masturbaciju žena i uživanje

Filmovi najčešće ne prikazuju realnu sliku masturbacije, a orgazam dožive nakon nekoliko sekundi i…

Lepota je moć - Životna priča Poljakinje koja je promenila svet

Skromna devojka iz Poljske stigla do vrha svetske elite Smatra se pionirkom u kozmetičkoj…

Zašto ptice imaju tako tanke noge?

Ptice pevačice skaču okolo na veoma malim nogama. Gledajući ih, mnogi se pitaju zašto su noge…

Neverovatna priča o preživljavanju tinejdžerke koja je preživela pad aviona

Džulijana Kopke je bila samo tinejdžerka kada je doživela neverovatnu nesreću koja će zauvek…

Ko je najbogatija Nemica i kakve veze ima sa nacistima?

Preduzetnica Suzana Klaten (Susanne Klatten) iz Bad Homburga u blizini Frankfurta jedna je od…