EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru,…

Ruska Vagner grupa šalje 'krvavi' malj Parlamentu EU-a

Kao odgovor na glasanje Evropskog parlamenta da se Rusija proglasi "državnim sponzorom terorizma", Jevgenij Prigožin, finansijer i osnivač Vagner…

Predsednik Hrvatske: Neću dopustiti da se nabija kolektivna krivica Srbima zbog Srebrenice

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je govoreći o genocidu u Srebrenici, da neće dopustiti da se čitavim narodima, bilo Srbima ili Hrvatima,…

Zelenski želi da uvuče Evropu u treći svetski rat. On je opasna osoba

Francuska bi trebalo da prestane da isporučuje oružje Volodimiru Zelenskom, koji nastoji da započne treći svetski rat, rekao je Nikola Dipon-Enjan.…

Vučić: I za mene je pitanje statusa Kosova i Metohije završeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da…

 

...


sreda, 30 novembar 2022


Podelite vest

 

Ovo su najveće misterije čovečanstva! Ona pod brojem 3 krije mračnu tajnu

Izvor: Telegraf
Ovo su najveće misterije čovečanstva! Ona pod brojem 3 krije mračnu tajnu Voynich_Manuscript

Ovo su najveće neobjašnjive misterije čovečanstva za koje niko nema odgovore, a sve što se o njima zna, zasniva se na pretpostavkama.

Nrešene misterije širom sveta bude radoznalost i navode nas na razmišljanje kakvu poruku kriju. Ovo su najveće misterije čovečanstva.

Vojnićev manuskript

Nazvan je po poljsko-američkom prodavcu antikviteta, Vilfridu Vojniću koji ga je dobio 1912. godine. Ovaj manuskript je detaljna knjiga od 240 strana sa misterioznim crtežima vrsta biljaka i događaja koji se ne poklapaju ni sa jednim poznatim, kao i tekstom na potpuno nepoznatom jeziku. Originalni autor je nepoznat, ali se pretpostavlja da je knjiga napravljena negde u prvoj polovini 15. veka i da ga je napravio neki alhemičar ili možda srednjovekovni lekar, odnosno apotekar. Neki tvrde da se pojavljuju crteži vezani za astronomiju, čime se doprinosi mogućnosti da je ova knjiga vanzemaljskog porekla.

Kriptos

Kriptos je misteriozna skulptura koju je dizajnirao Džim Sanborn i nalazi se ispred zgrade organizacije CIA, u Kanadi. Ovaj natpis je toliko misteriozan da su neki kriptografi svoju celu karijeru posvetili njegovom dešifrovanju.

Faistosov disk

Misterija Faistosovog diska kao da je iz priče od Indijani Džonsu. Otkrio ga je italijanski arheolog Luiđi Pernijer 1908. godine u minojskoj palati Faistos. Ovaj disk napravljen je od pečene opeke i na sebi ima misteriozne simbole koji mogu da predstavljaju neki nepoznati oblik hijeroglifa. Pretpostavlja se da potiče iz drugog milenijuma pre Hrista. Neki naučnici veruju da ovi hijeroglifi podsećaju na Linear A i Linear B koji su se koristili na Kritu.

Natpis iz Šugboroua

Ako gledate iz daljine ovaj natpis iz 18. veka koji se nalazi u Stafordširu u Engleskoj, pomislićete da je ništa više od skulpturne verzije poznate slike Nikolasa Pusena. Međutim, ako pogledate izbliza, primetićete slova DOUOSVAVVM — što je kod koji niko nije uspeo da dešifruje već 250 godina. Neki veruju da je u pitanju trag viteza Templara koji su sakrili lokaciju Svetog grala.

Slučaj "Taman Šud"

Ovo je jedna od najdubljih misterija u Australiji. U decembru 1948. godine, na plaži u Adelaidu pronađeno je telo neidentifikovanog muškarca. Osim toga što njegov indentitet nikada nije utvrđen, misterija se produbila malenim parčetom papira koji mu je pronađen u džepu, a na kom piše "Tamam šud". Ova fraza se prevodi kao "završen" i upotrebljena je na poslednjoj strani zbirke pesama "Rubaije" Omaha Hajama. Kasnije je pronađen i primerak Hajamove zbirke sa ispisanim zamršenim kodom, a veruje se da ga je ostavio isti čovek koji je pronađen na plaži. Mnogi veruju da je u pitanju neka samoubilačka poruka, ali je i dalje misterija koda nerazjašnjena.

"Wow!" signal

Jedne letnje večeri 1977. godine, Džeri Ehman, volonter organizacije za istraživanje vanzemaljskih bića, bio je prvi čovek koji je primio namernu poruku iz nekog drugog sveta. Ehman je skenirao radio talase iz svemira u nadi da će naći signal koji bi mogao da ukazuje na vanzemaljska bića. I, konačno je uhvatio jedan koji se razlikovao od drugih i trajao je 72 sekunde. Bio je toliko glasan, i delovao je kao da je poslat sa mesta gde ljudska noga nikada nije kročila. Prepostavlja se da je stigao si sazvežđa strelca pored zvezde nazvane Tau Sagitati, 120 svetlosnih godina od nas.

Zodijakova pisma

Veruje se da je ova četiri pisma napisao poznati ubica Zodijak, serijski ubica koji je terorisao građane San Franciska krajem 1960. i početkom 1970. godine. Pisma su najverovatnije napisana namerno da bi bacila u rebus novinare i policiju. Međutim, samo jedno je dešifrovano, dok ostala tri nisu. Takođe, identitet Zodijaka je i dalje misterija, jer od 1970. nije pronađeno još njegovih žrtava, a on nikada nije uhvaćen.

Džordžijski kameni spomenik

Ovaj "Američki stounhendž" nalazi se u Džordžiji i potiče iz 1979. godine. U kamene spomenike ugravirani su natpisi na osam jezika i svaki je vezan za "Doba razuma" Tomasa Pejna, to jest nove verzije Pejnovih zapovesti. Kamenje je takođe povezano sa nekim astronomskim pojavama. Iako ne postoje šifrovane poruke, njihova namena i poreklo i dalje je misterija. Navodno, postavio ih je čovek sa pseudonimom R.C. Kristijan, a jedna od najkontroverznijih zapovesti je "Održavajte čovečanstvo na ispod 500 miliona i to u stalnom balansu sa prirodom". Mnogi su to videli kao poziv na smanjenje populacije i povezali ga sa "Luciferovim tajnim društvom" koje poziva na novi svetski poredak.

Rongorongo

Rongorongo je sistem misterioznih glifa otkrivenih na nekoliko artefakata sa Uskršnjeg ostrva. Mnogi veruju da predstavlja izgubljeni sistem pisanja ili proto verziju rukopisa. Ove glife i dalje nisu dešifrovane i njihove prave poruke, a neki veruju da daju uvid u to kako je nestala civilizacija sa Uskršnjeg ostrva.

Podelite vest

Najnovije

Rusi nišane Nemačku? Od Berlina ništa neće ostati

Od početka napada na Ukrajinu, na ruskoj državnoj televiziji mogu se čuti svakakve pretnje koje su…

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine…

Dobra devojka koja je postala loša: Suspendovana policajka objavljivala golišave slike u uniformi

Pripadnica britanske policije Helena Sem, dala je otkaz nakon što je suspendovana pošto su šefovi…

Juventus bez predsednika i uprave - Svi podneli ostavke

Kompletno rukovodstvo Juventusa podnelo je u ponedeljak uveče ostavke, na čelu sa predsednikom…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih…

Portugal čeka Srbiju

Fudbaleri Portugala odigrali su još jednu dobru utakmicu i u 2. kolu grupne faze Svetskog prvenstva…