EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Elizabet Born je nova premijerka Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je danas ministarku rada Elizabet Born za novu predsednicu Vlade zemlje, saopšteno je iz Jelisejske…

Da Olivera pobedi opaku bolest

Olivera je 02.04.2022. godine na rutinskom pregledu saznala da ima tumor pluća sa metastazama na oba plućna krila, butini, ključnoj kosti i mozgu što…

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu, saopštila je švedska premijerka Magdalena Anderson. Istakla je da je uverena da za to postoji…

PREDAJA: Iz Azovstala izašli sa belim zastavama

Pripadnici ukrajinskih jedinica opkoljenih u čeličani Azovstalj počeli su danas da predaju ruskim snagama ranjenike kojima je potrebna hitna…

Zelenski smenio komandanta Teritorijalne odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je bez navođenja razloga komandanta snaga Teritorijalne odbrane tri meseca od početka sukoba u…

Američke laboratorije u Ukrajini razvijale biolosko oružje

Američke biolaboratorije na postsovjetskom prostoru prikupljale su biološke materijale i proučavale specifičnosti širenja opasnih bolesti, a u…

 

...

utorak, 17 maj 2022

Podelite vest


 

Šta da očekuješ od svoje vagine posle porođaja

Izvor: zadovoljna.nova.rs
Dok nestrpljivo čekate rođenje svoje bebe i gledate kako vaš stomak raste, prirodno je da se pitate kako će porođaj uticati na vašu vaginu i da li će ostaviti neke trajne posledice.

Da li će vaša vagina zaista moći da se rastegne dovoljno da biste porodili celo jedno malo biće? Da li će se mišići i tkiva vašeg perineuma (područje između vaginalnog otvora i rektuma) rastegnuti ili pucati prirodno? Ili će vaš lekar smatrati neophodnim da uradi epiziotomiju? Sve su to pitanja koje muče žene koje će uskoro postati majke, ali i zablude u koje neke od njih veruju.

Kao što su svaki porođaj drugačiji, tako je i svaka žena različita. Nadamo se da ćemo vam olakšati brige, upozoriti na ono što možete da očekujete i rešiti vas nekih od opšteprihvaćenih zabluda.

Elastičnost

Vaša vagina se rasteže tokom porođaja kako bi beba mogla da prođe kroz porođajni kanal. Jedno istraživanje je pokazalo da se mišići dna karlice uključeni tokom porođaja mogu istegnuti više od tri puta u odnosu na normalnu veličinu. Nakon porođaja, tkivo će se obično smanjiti u stanje pre trudnoće.

Postoje brojne zablude vezane za vaginu nakon porođaja te se tvrdi da ona ostane ‘rastegnuta’, što utiče kasnije i na njenu funkciju, a ginekološkinja dr Mima Fazlagić nam je objasnila o čemu se zapravo radi.

„Vagina je namenjena porođaju, najelastičniji je organ u telu i ima veliku mogućnost rastezanja i vraćanja u prvobitni oblik. Ona se lako šije, lakše od drugih organa. Posle porođaja žena se uglavnom oseća drugačije i misli da je to zauvek, a u stvari nije”, istakla je dr Fazlagić.

Vagina može postati ‘labavija’ nakon porođaja kao rezultat istezanja mišića dna karlice oko vagine. Ova promena može biti izraženija na osnovu nekoliko faktora, kao što su veličina vaše bebe, bilo kakve komplikacije tokom porođaja i koliko ste beba već rodili. Genetski faktori i prekomerna težina takođe su uticajni, ali nakon nekog vremena i primenom vežbi za tu regiju, sve se vraća u normalu.

Promena u izgledu

Većina promena u izgledu vaše vulve i vaginalnog otvora do kojih može doći nakon trudnoće su samo privremene. Hiperpigmentacija, međutim, može biti trajna. Porođaj takođe može izazvati otok ili promenu boje usled trudnoće ili procesa porođaja.

Otok i promena boje mogu se pojaviti bez obzira da li imate carski rez ili vaginalni porođaj, zbog hormona trudnoće. U zavisnosti od trajanja i intenziteta porođaja koji ste prošli, sam proces porođaja može dovesti do otoka, koji vremenom nestaje.

Promena u funkciji

Generalno, funkcija vaše vagine se neće promeniti kao rezultat trudnoće ili porođaja. Međutim, ponekad su zahvaćeni mišići karličnog dna koji kontrolišu vaginu.

Ovi mišići okružuju i podržavaju bešiku i vaginu, tako da mogu biti povređeni ili oslabljeni tokom porođaja ili tokom trudnoće. U nekim slučajevima, oštećenje mišića dna karlice može dovesti do komplikacija kao što su disfunkcija bešike ili prolaps materice.

Urinarna inkontinencija

Jedno od najčešćih problema koje žene imaju nakon porođaja, na primer, je urinarna inkontinencija. Neke žene otkrivaju da curi urin, posebno pri napornim aktivnostima, kao što su skakanje ili kijanje. Ovo je uobičajeno, ali nije normalno i neizlečivo. Pitajte svog lekara za predloge za jačanje mišića dna karlice kako biste sprečili inkontinenciju.

Seksualna funkcija

Jedno istraživanje je pokazalo da je 91,3% žena prijavilo neku vrstu seksualnih problema nakon što su rodile bebu. Razlozi mogu varirati od poremećaja sna kod bebe do toga kako se žena oseća u odnosu na svoju vaginu. Nervi u karlici takođe mogu biti oštećeni tokom trudnoće i procesa porođaja.

Mišići karličnog dna koji su toliko radili tokom porođaja takođe igraju ulogu u seksualnoj funkciji i orgazmu. Neke žene doživljavaju nedostatak seksualnog zadovoljstva ili osećaj da njihova vagina ne „radi“ na isti način kao što je to ranije radila kao rezultat oslabljenih mišića dna karlice.

„Nakon nekoliko meseci, kada sve to zaraste, vagina se vraća u normalu i sve žene najnormalnije mogu nastaviti svoj seksualni život, jer i to tkivo vagine ima veliku moć regeneracije”, objasnila je dr Fazlagić.

 PREPORUKA 

Kegelove vežbe

Kegelove vežbe su nazvane po doktoru koji je primetio njihov efekat, a njihovom primenom jačaju se mišići poda karlice. Ove vežbe uključuju stezanje i opuštanje mišića poda karlice.

„Telo žene se posle trudnoće menja i posle porođaja se zglobovi u karlici prošire. Ako se odmah posle porođaja krene sa Kegelovim vežbama i vežbama za malu karlicu, vraćanje u normalu će ići mnogo brže”, podsetila je dr Fazlagić.

Ove vežbe mogu se raditi bilo gde, a uputstvo je najbolje da tražite od svog izabranog lekara.

Podelite vest

Najnovije

Novak započeo 370. sedmicu kao prvi

Najbolji teniser sveta Novak Đoković započeo je 370. sedmicu kao prvi na ATP rang-listi i na istom…

Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je na konferenciji za novinare da njegova zemlja neće…

Elizabet Born je nova premijerka Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je danas ministarku rada Elizabet Born za novu…

Košarkaši Cedevita Olimpije izborili "majstoricu" u polufinalu ABA lige

Cedevita Olimpija pobedila je Crvenu zvezdu sa 88:80 u 2. meču polufinala Aba lige i izjednačila u…

Da Olivera pobedi opaku bolest

Olivera je 02.04.2022. godine na rutinskom pregledu saznala da ima tumor pluća sa metastazama na…

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu, saopštila je švedska premijerka Magdalena…