EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

 

Seks - nezasita opsesija koja uništava život

Izvor: 24sata.hr

Neki stručnjaci zavisnost o seksu smatraju kompulsivnim seksualnim ponašanjem, a u stručnom rečniku poznata je i kao hiperseksualni poremećaj. Opasna je jer uništava živote zavisnika.

Zavisnost o seksu na prvu zvuči kao stručno potkrepljena izgovor slavnim muškarcima što su godinama varali svoje supruge, ismevali javno njihov brak ili vezu i posramili svoju decu. I u Americi, koja vrvi ovim skandal-opravdanjem kažu da je zavisnost o seksu kontroverzna oznaka, mnogima vrlo nejasna.

Do sada su se njome branili Tajger Vuds, Robbi Viliams, Čarli Šin, Majkl Daglas, Džek Nikolson i drugi...

Ipak, zavisnost o seksu je stvarnost, kažu psihijatri i stručnjaci, a od nje boluje sve više ljudi. Većinom su to muškarci, i to u 90 posto slučajeva, uglavnom zbog fizičkih karakteristika budući da žene nisu spremne za seks u bilo kojem trenutku.

"To je nacionalna epidemija u Americi", tvrdi Steven Luf, voditelj holivudskih grupa za odvikavanje od seksa.

Prema nekim podacima, između tri i pet posto američke populacije, što je oko 9 milona ljudi, zadovoljava kriterijume. Takođe, zapošljava se sve više stručnjaka za njeno lečenje. Američko društvo za zavisnost u svojoj javnoj izjavi definisalo je sve zaisnosti, uključujući i ovu o seksu, pa su je pri tom povezali s promenama u mozgu.

Zavisnost je primarna, hronična bolest nagrađivanja, temeljena na motivaciji, pamćenju i začaranom krugu.

Neki stručnjaci smatraju kompulsivnim seksualnim ponašanjem, a u stručnom rečniku poznata je i kao hiperseksualni poremećaj. Opasna je prvenstveno jer sistematično uništava živote zavisnika jednako kao i alkohol i droge. Karakteristiše je neodolevanje seksualnim prilikama bez puno kriterijuma, bez obzira koliko je to ponašanje riskantno ili opasno.

"Nije toliko do seksa koliko do opsesije", kaže Robert Vies, direktor Instituta za seksualno lečenje u Los Anđelesu.

Vrlo jak seksualni poriv ili opsesija seksom jedna je od najbitnijih odlika. Seks i misli o njemu dominiraju u celom razmišljanju, zbog čega zavisnici teško ostvaruju zdrave odnose.

Iskrivljeno razmišljanje, tj. racionalizacijai opravdavanje svog ponašanja neizostavan je deo priče, a zavisnici najčešće krive druge za svoje ponašanje. Stručnjaci drže da su im skloniji ljudi koji vole rizik, egzibicionizam ili ilegalne aktivnosti.

"Sve se vrti oko trčanja za emotivnim fiksom, ali s vremenom čovek gubi sebe u slici koju traži, u prostitutki za prostitutkom, aferi za aferom. Najčešće završe okončavajući veze, dobijajući bolesti ili gubeći posao", ispričao je Viess s Instituta za seksualni oporavak.

Zbog povećane emotivne potrebe za dodatnim užitkom, za dodatnim dopaminom, oni neprestano traže još. Ali zavisnike o seksu ne treba povezivati sa seksualnim prestupnicima, ističu.

Iako su opsednuti seksom, dobijaju jako malo zadovoljštine iz njega.

Uprkos silnoj i nekontrolisanoj želji za seksom, dobijaju jako malo zadovoljštine iz njega. Sa svojim partnerima emocionalno se ne zbližavaju. I dalje osećaju sram i krivicu. Takođe, uprkos negativnim posledicama kojih su svesni, znaju da se ne mogu da kontrolišu, piše Medical News Today.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na…

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…