EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Elizabet Born je nova premijerka Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je danas ministarku rada Elizabet Born za novu predsednicu Vlade zemlje, saopšteno je iz Jelisejske…

Da Olivera pobedi opaku bolest

Olivera je 02.04.2022. godine na rutinskom pregledu saznala da ima tumor pluća sa metastazama na oba plućna krila, butini, ključnoj kosti i mozgu što…

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu, saopštila je švedska premijerka Magdalena Anderson. Istakla je da je uverena da za to postoji…

PREDAJA: Iz Azovstala izašli sa belim zastavama

Pripadnici ukrajinskih jedinica opkoljenih u čeličani Azovstalj počeli su danas da predaju ruskim snagama ranjenike kojima je potrebna hitna…

Zelenski smenio komandanta Teritorijalne odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je bez navođenja razloga komandanta snaga Teritorijalne odbrane tri meseca od početka sukoba u…

Američke laboratorije u Ukrajini razvijale biolosko oružje

Američke biolaboratorije na postsovjetskom prostoru prikupljale su biološke materijale i proučavale specifičnosti širenja opasnih bolesti, a u…

 

...

utorak, 17 maj 2022

Podelite vest


 

Seks - nezasita opsesija koja uništava život

Izvor: 24sata.hr

Neki stručnjaci zavisnost o seksu smatraju kompulsivnim seksualnim ponašanjem, a u stručnom rečniku poznata je i kao hiperseksualni poremećaj. Opasna je jer uništava živote zavisnika.

Zavisnost o seksu na prvu zvuči kao stručno potkrepljena izgovor slavnim muškarcima što su godinama varali svoje supruge, ismevali javno njihov brak ili vezu i posramili svoju decu. I u Americi, koja vrvi ovim skandal-opravdanjem kažu da je zavisnost o seksu kontroverzna oznaka, mnogima vrlo nejasna.

Do sada su se njome branili Tajger Vuds, Robbi Viliams, Čarli Šin, Majkl Daglas, Džek Nikolson i drugi...

Ipak, zavisnost o seksu je stvarnost, kažu psihijatri i stručnjaci, a od nje boluje sve više ljudi. Većinom su to muškarci, i to u 90 posto slučajeva, uglavnom zbog fizičkih karakteristika budući da žene nisu spremne za seks u bilo kojem trenutku.

"To je nacionalna epidemija u Americi", tvrdi Steven Luf, voditelj holivudskih grupa za odvikavanje od seksa.

Prema nekim podacima, između tri i pet posto američke populacije, što je oko 9 milona ljudi, zadovoljava kriterijume. Takođe, zapošljava se sve više stručnjaka za njeno lečenje. Američko društvo za zavisnost u svojoj javnoj izjavi definisalo je sve zaisnosti, uključujući i ovu o seksu, pa su je pri tom povezali s promenama u mozgu.

Zavisnost je primarna, hronična bolest nagrađivanja, temeljena na motivaciji, pamćenju i začaranom krugu.

Neki stručnjaci smatraju kompulsivnim seksualnim ponašanjem, a u stručnom rečniku poznata je i kao hiperseksualni poremećaj. Opasna je prvenstveno jer sistematično uništava živote zavisnika jednako kao i alkohol i droge. Karakteristiše je neodolevanje seksualnim prilikama bez puno kriterijuma, bez obzira koliko je to ponašanje riskantno ili opasno.

"Nije toliko do seksa koliko do opsesije", kaže Robert Vies, direktor Instituta za seksualno lečenje u Los Anđelesu.

Vrlo jak seksualni poriv ili opsesija seksom jedna je od najbitnijih odlika. Seks i misli o njemu dominiraju u celom razmišljanju, zbog čega zavisnici teško ostvaruju zdrave odnose.

Iskrivljeno razmišljanje, tj. racionalizacijai opravdavanje svog ponašanja neizostavan je deo priče, a zavisnici najčešće krive druge za svoje ponašanje. Stručnjaci drže da su im skloniji ljudi koji vole rizik, egzibicionizam ili ilegalne aktivnosti.

"Sve se vrti oko trčanja za emotivnim fiksom, ali s vremenom čovek gubi sebe u slici koju traži, u prostitutki za prostitutkom, aferi za aferom. Najčešće završe okončavajući veze, dobijajući bolesti ili gubeći posao", ispričao je Viess s Instituta za seksualni oporavak.

Zbog povećane emotivne potrebe za dodatnim užitkom, za dodatnim dopaminom, oni neprestano traže još. Ali zavisnike o seksu ne treba povezivati sa seksualnim prestupnicima, ističu.

Iako su opsednuti seksom, dobijaju jako malo zadovoljštine iz njega.

Uprkos silnoj i nekontrolisanoj želji za seksom, dobijaju jako malo zadovoljštine iz njega. Sa svojim partnerima emocionalno se ne zbližavaju. I dalje osećaju sram i krivicu. Takođe, uprkos negativnim posledicama kojih su svesni, znaju da se ne mogu da kontrolišu, piše Medical News Today.

Podelite vest

Najnovije

Novak započeo 370. sedmicu kao prvi

Najbolji teniser sveta Novak Đoković započeo je 370. sedmicu kao prvi na ATP rang-listi i na istom…

Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je na konferenciji za novinare da njegova zemlja neće…

Elizabet Born je nova premijerka Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je danas ministarku rada Elizabet Born za novu…

Košarkaši Cedevita Olimpije izborili "majstoricu" u polufinalu ABA lige

Cedevita Olimpija pobedila je Crvenu zvezdu sa 88:80 u 2. meču polufinala Aba lige i izjednačila u…

Da Olivera pobedi opaku bolest

Olivera je 02.04.2022. godine na rutinskom pregledu saznala da ima tumor pluća sa metastazama na…

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu, saopštila je švedska premijerka Magdalena…