E

Demokratija umire u tami

Ekspres vesti osnovane su 2014. godine i od tada su postale jedan od vodećih novinskih portala u Srbiji.


Email
Pošaljite nam Vašu priču na email
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Društvene mreže
Podeli ovu vest:
 
 

Mafija voli Nemačku

Prošlonedeljni koordinirani pretresi i racije, odnosno napad na strukture Ndrangete širom Evrope privukli su pažnju svetske štampe. Poznavaoci situacije, međutim, nisu impresionirani.

„To neće ništa da promeni kada je reč o mafijaškim operacijama u Nemačkoj“, smatra Petra Reski, nemačka novinarka koja je godinama iz Italije izveštavala o aktivnostima mafije. „Možete uhapsiti nekoliko ljudi, ali to neće promeniti uhodane strukture.“

Oko 108 osoba je uhapšeno u Italiji, a više od 30 u Nemačkoj. To je u stvari rezultat istrage i operacije kodnog naziva „Eureka“, koje su trajale četiri godine i kojima se pokušava da se stane u kraj trgovini drogom i oružjem. Kako je saopšteno, Ndrangeta pere novac širom sveta kako bi sakrila poreklo prljavo zarađenih miliona i milijardi.

Petra Reski napisala i nekoliko knjiga o italijanskoj mafiji. Za nju su prošlonedeljna hapšenja ipak dobra vest, jer su joj neki od uhapšenih pretili ili su podnosili tužbe zbog onoga što je objavljivala. U određenim slučajevima, nemački sudovi su je prisilili da rediguje neke od svojih knjiga o aktivnostima mafije i organizovanog kriminala.

„Ovo su ljudi iz srca Ndrangete, o njima sam pisala još 2008. godine. Bila sam prva koja je tužena i izgubila sam na sudu“, kaže ona za DW. „Za mene lično ovaj talas hapšenja je satisfakcija, jer je ono o čemu sam pisala dovelo do rezultata – zahvaljujući Italijanima.“

Reputacija Nemačke kao sigurnog utočišta za mafiju

Iako je nemačka policija sarađivala u istrazi, a do nekih hapšenja je došlo i u Nemačkoj, ona su izvršena po međunarodnoj poternici koju su raspisale italijanske vlasti, ukazuje Reski. „Ova hapšenja se ne bi mogla dogoditi na osnovu nemačkog zakona. U Nemačkoj sama pripadnost mafijaškoj organizaciji nije krivično delo. Morate da dokažete aktuelno krivično delo ili zločin.“

Nemačka već dugo nosi reputaciju sigurnog utočišta za aktere organizovanog kriminala. Mnoge od racija bile su fokusirane na Tiringiju na istoku Nemačke. To je pokrajina koja je postala mafijaško uporište nakon ponovnog ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke. Tada je, zbog manjkavog interesa u sprovođenju zakona, italijanska mafija bila u stanju da kupi čitav niz nekretnina.

Još 2012, glavni tužilac za borbu protiv mafije Roberto Skarpinato iz Palerma, obavestio je nemački parlament Bundestag o „neverovatnim tokovima novca iz Italije u Nemačku“ i ukazao na brojne rupe u nemačkom Zakonu protiv pranja novca.

Pranje novca u Nemačkoj

Ali, Nemačka je ekonomija koja voli gotovinu. Sve do danas, za razliku od drugih zemalja EU, tu ne postoji ograničenje koliko se u gotovini može platiti za neku transakciju. U Španiji je recimo limit 2.500 evra, u Italiji hiljadu, u Grčkoj 500.

Aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer planira da u nemačkoj uvede limit od 10.000 evra, čime bi se zemlja uskladila s direktivom EU. Pravni stručnjaci, međutim, već sada procenjuju da to nije u skladu s nemačkim ustavom.

Kako stvari stoje, u Nemačkoj možete da potrošite i do 10.000 evra u gotovini, bez potrebe da se identifikujete (iako od 2020. morate da pokažete ličnu kartu kada potrošite više od 2.000 evra na plemenite metale). Sve to veoma olakšava pranje novca mafijaškim grupama u Nemačkoj.

Do aprila 2023. čak su se nekretnine mogle da se kupe gotovinom, što je bilo posebno unosno u gradovima kao što je Berlin, gde tržišta nekretnina obećavaju astronomski profit.

Bez transparentnosti

Činjenica da su organizovane kriminalne grupe to koristile kroz neprozirnu mrežu fiktivnih kompanija, javno je poznata od 2016. godine, od kada su procurili tzv. „Panamski dokumenti“.

„Ne možemo ova najnovija hapšenja da ocenimo kao nekakav proboj, ali možda je to ipak delimičan uspeh u borbi protiv delova mafije“, rekao je Andreas Frank, koji već tri decenije istražuje i piše o pranju novca u Nemačkoj. „Ndrangeta je nešto s čime se suočavamo već dugo“, konstatuje Frank.

On u svojoj knjizi „Prljav novac“ (Dirty Money) iz 2022. godine tvrdi da oprani novac podriva demokratiju u zapadnoj Evropi. Kaže i da je već umoran od pisanja o nedostatku političke volje nadležnih da se time pozabave. I dodaje: „Da li se nešto poboljšalo u borbi protiv pranja novca? Ne, baš ništa!“

Posledice po čitavo društvo

Andreas Frank, koji je inače 2012. svedočio pred Istražnim odborom Bundestaga zajedno sa bivšim italijanskim tužiocem Robertom Skarpinatom, smatra da se šteta koju nanosi organizovani kriminal, stalno potcenjuje. „Mafija je veoma opasna, ona podriva našu ekonomiju“, kaže publicista. „Legitimni biznis veoma teško može da konkuriše kompanijama koje vodi mafija, a pritom je Ndrangeta samo jedna od mnogih mafijaških organizacija.“

Ujedno, kako se žale mnogi istražitelji i borci protiv mafije širom sveta, nedostaju i resursi. Službu zaduženu za otkrivanje onih koji peru novac, Finansijsko-obaveštajnu jedinicu (FOJ), optužuju da je spora u prijavljivanju sumnjivih slučajeva nadležnim tužiocima. A tužioci se opet često žale da ne mogu da izvrše pravno gonjenje van svoje nadležnosti, što sve koordinaciju čini izuzetno teškom.

Andreas Frank smatra da se strukturalni problemi svode na nedostatak osoblja u kombinaciji sa ometanjem razmene podataka između nadležnih organa vlasti. „Bilo je potrebno da prođu godine, pa da 2021. i 2022. FOJ dobije pristup podacima koji su joj bili potrebni. Pa čak ni danas ona nema potpuni pristup.“

Za Petru Reski sav problem se svodi na političku volju: „U Nemačkoj nema političke volje za borbu protiv mafije, to je poenta – zato što je za nemačke političare ulaganje mafije u privredu nešto poput ekonomskog pokretača. Novac dolazi, a oni ne žele da znaju odakle on dolazi.“

To ima i međunarodne posledice koje prevazilaze aktivnosti mafije, smatra Andreas Frank: „Ako ne mogu da sprovedem zakone protiv pranja novca, ne bi trebalo da bude iznenađen što sankcije protiv Rusije ne funkcionišu. Ne znam čak ni gde je sve pohranjeno rusko bogatstvo.“

Hoćeš li podržati ekspres vesti danas?

Verujemo da svako zaslužuje da razume svet u kojem živi. Takvo znanje pomaže stvaranju boljih građana, komšija, prijatelja, roditelja i vladara ove planete. Za produkciju dobrog novinarstva potrebni su resursi.

Možeš podržati ovu misiju tako što ćeš danas dati poklon našem portalu. Hoćeš li nam se pridružiti? Podeli ovu vest sa svojim prijateljima.

Najnovije

Crvena zvezda prvi finalista košarkaške Super lige

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u finale košarkaške Super lige Srbije pošto su i u drugom…

Tri sata i šest minuta bilo je potrebno da Zverev izbaci Nadala sa Rolan Garosa

ROLAND-GARROS 20.maj - 9.jun 2024 Španski teniser Rafael Nadal završio je učešće na Rolan Garosu…

Mađarska neće podržati 14. paket sankcija protiv Rusije

Sijarto je napomenuo da bi 14. paket sankcija, ukoliko bude usvojen, ograničio izvoz mađarskih…

Srpska teniserka Olga Danilović plasirala se u drugo kolo Rolan Garosa

ROLAND-GARROS 20.maj - 9.jun 2024 Srpska teniserka Aleksandra Krunić završila je učešće na Rolan…

Slukas MVP finala Evrolige

Košarkaši Panatinaikosa su savladali Real Madrid sa 80:95 u finalu na Fajnal-foru Evrolige i tako…

Panatinaikos je šampion Evrope

Košarkaši Panatinaikosa su po sedmi put postali šampion Evrope, pošto su pobedili Real Madrid…

Glumica srpskog porekla udala se za svog polubrata i sada zarađuje bogatstvo kao erotski model

Nekada su bili polubrat i polusestra: danas su Skarlet Vas, mešovitog šrilančanskog i srpskog…
Ilustracija

Amerikanci dnevno više puše marihuanu nego što piju alkohol

Anketa predstavlja visoko cenjeni izvor procena o upotrebi duvana, alkohola i droge u SAD.…

Interesantno

Beba rođena sa repom | VIDEO

Pedijatar dr Li je postavio snimak repa na internet nakon rođenja deteta u Dečijoj bolnici…

Ko je Boris Nikolić? Bivši savetnik Bila Gejtsa u testamentu pedofila Džefri Epstajna

Iako se dosta pisalo o poznanstvu Epstina sa Bilom Gejtsom, vest o tome da se ime njegovog…

Na spisku pedofila Džefrija Epstajna nova imena: Među njima Hilari Klinton, bivša misica i manekenka...

Američki sud otpečatio je treću seriju dokumenata iz tužbe u vezi sa seksualnim predatorom…

Ko je bio Aleksej Navaljni i šta je govorio o Rusiji i Putinu?

Aleksej Navalni, najistaknutiji ruski opozicioni lider, preminuo je u petak nakon što se srušio i…

Ovim namirnicama očistite organizam od nikotina

Svi smo svesni negativnog uticaja cigareta i nikotina na naše telo. Ako ste prestali da pušite ili…

Zvezdu OnlyFans-a na internetu je uhodio član porodice: ' Muka mi je u stomaku'

Sharna Beckman (27) zarađuje na erotskoj platformi OnlyFans. Njena porodica nije upoznata sa njenim…