E

Demokratija umire u tami

Ekspres vesti osnovane su 2014. godine i od tada su postale jedan od vodećih novinskih portala u Srbiji.


Email
Pošaljite nam Vašu priču na email
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Društvene mreže
Podeli ovu vest:
 
 

Osam godina od potpisivanja Minskih sporazuma: Dan kada su pokušali da prevare Rusiju

Čak tri od četiri strane koje su učestvovale u dogovoru oko ovog obavezujućeg dokumenta, priznale su da nikada nisu ni planirale da ga poštuju, već da su njime samo kupovali vreme dok Zapad Ukrajinu pripremi za rat protiv Rusije

Debelu kožu, dobar želudac i čistu savest, rečeno je jednom, trebalo bi da ima svaki političar. Da je ovo poslednje, među evropskim liderima, međutim, retkost, najbolje pokazuju Minski sporazumi- dokument koji su pre tačno osam godina dogovorile četiri strane, od kojih čak tri nisu ni imale nameru da ih poštuju piše RT.

Aranžman o primirju u Donbasu, uz ruskog lidera Vladimira Putina, kao i tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, usaglašavali su još i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland ("Normandijska četvorka").

Ideja ovog dokumenta, inače, bila je da dođe do mira u tadašnjoj jugoistočnoj Ukrajini.

Jer, u aprilu 2014.godine, ubrzo nakon državnog udara u Kijevu i svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča, na jugoistoku zemlje pokrenuta je vojna operacija protiv stanovnika Donjecke i Luganske oblasti koji su odbili da se povinuju zvaničnom Kijevu.

Do leta su sukobi između vojske i formacija ukrajinskih nacionalista i milicija eskalirali u potpune vojne operacije korišćenjem teških oklopnih vozila i aviona.

Na teritorijama Donjecke i Luganske oblasti, po rezultatima referenduma, proglašene su Donjecka i Luganska Narodna Republika (DNR i LNR).

A Minski dokument, naime, predviđao je razoružavanje svih nezakonitih grupa i povlačenje iz Ukrajine svih stranih oružanih formacija, tehnike i plaćenika. Obuhvatao je i plan za razmenu zarobljenika na osnovu principa "svi za sve", reformu ustava Ukrajine sa ciljem decentralizacije i fiksiranja posebnog statusa pojedinih regiona Donjecke i Luganske oblasti. Kako je tada objasnio Putin, dogovor je obuhvatio i povlačenje teškog naoružanja, kao i ustanika u Donbasu.

"Usaglasili smo implementaciju Minskih sporazuma. Naravno, treba da budu preduzeti konkretni koraci i pred nama su velike prepreke. Mogu da kažem da je inicijativa sebe opravdala", navedeno je tada u saopštenju nemačke kancelarke, koja je na sve to i dodala da je ruski predsednik Vladimir Putin ubedio ustanike u Donbasu da pristanu na primirje.

I Merkelova, i Porošenko i Oland priznali su, međutim, od početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, da je za njih takozvani Kompleks mera za ispunjavanje minskih sporazuma, odnosno "Minsk 2" potpisan 12. februara 2015. godine, bio samo mrtvo slovo na papiru. Bez obzira na to što je on dobio podršku Saveta bezbednosti UN i postao obavezujući međunarodnopravni dokument, ispostavilo se da je zapravo bio samo "navlakuša" za Rusiju koja je trebalo da kupi vreme Zapadu da naoruža Ukrajinu i gurne je u rat.

Zapad nikad nije planirao da poštuje sporazum

Prva je "otvorila dušu" bivša nemačka kancelarka, govoreći ono što je i ruska strana u međuvremenu shvatila -  da Minski sporazumi iz 2014. i 2015. godine nisu bili potpisani sa namerom da se postigne trajni mir.

"Minski sporazum je bio pokušaj da se Ukrajini kupi vreme. Ona je to vreme iskoristila da ojača. Ukrajina iz 2014-2015. nije Ukrajina koju vidite danas", rekla je Merkelova.

Bivša nemačka kancelarka rekla je i da bi ruski predsednik Vladimir Putin tada "lako pregazio" Ukrajinu.

"Takođe sumnjam da je NATO mogao da pruža toliko pomoći Ukrajini kao što to sada čini", rekla je Merkelova za period kada je Kijev pokrenuo ofanzivu protiv proruske populacije u Donjecku i Lugansku.

A onda je na red u "igri istine" došao i Porošenko koji je izjavio da je potpisivanje Minskih sporazuma dalo Ukrajini osam godina da "izgradi vojsku, ekonomiju i globalnu proukrajinsku antiputinovsku koaliciju".

I treći potpisnik sporazuma, Fransoa Oland, naveo je da Ukrajina sada ima bolje obučenu i opremljenu vojsku nego 2014.godine, a da je Kijev, zahvaljujući Minskim sporazumima dobio mogućnost da ojača svoje kapacitete. Dodao je i da je sadašnji otpor ukrajinske vojske rezultat diplomatske veštine Francuske i Nemačke, potrđujući tako direktno umešateljstvo zapada u konflikt u Ukrajini.

I kao što ni Zapad nije planirao da poštuje sporazume na kojima su sami radili, isto to nije hteo ni sadašnji predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski po dolasku na funkciju.

n je u intervjuu "Špiglu" priznao da se u vezi s tim lično žalio bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, rekavši im da je taj dokument nemoguće realizovati.

"Što se tiče Minskih sporazuma u celini, ja sam rekao Emanuelu Makronu i Angeli Merkel: 'Nećemo moći tako da ih realizujemo'", izjavio je Zelenski i dodao da je o tome govorio i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na prvom i poslednjem susretu s njim, u "normandijskom formatu", 2019. godine.

Lagali su, nek idu na sud

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je nedavno da bi priznanje ukrajinskog rukovodstva, bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, da je svrha Minskih sporazuma bila da se Ukrajini "kupi vreme" tokom kojeg će ojačati za nove sukobe sa Rusijom, trebalo da bude dokaz protiv njih za međunarodni vojni sud.

"Šef Saveta bezbednosti Ukrajine Aleksej Danilov priznao je da se kijevski režim spremao za rat sa Rusijom. Ova izjava, kao i otkrića Merkelove i Olanda da su sporazumi iz Minska bili način da se Kijevu 'kupi vreme', još jednom potvrđuju koliko je bila realna i ozbiljna pretnja za bezbednost ne samo za stanovnike Donbasa, već i za celo stanovništvo Rusije", napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

On je dodao da priznanja predstavnika kijevskog režima i bivših lidera Nemačke i Francuske treba da budu iskorišćena kao dokaz protiv njih za međunarodni vojni tribunal.

Kako je ocenio predsednik Državne dume, rukovodstvo Ukrajine, Merkelova i Oland su "planirali da započnu svetski rat sa predvidivim posledicama i zaslužuju kaznu za svoje zločine".

    "Odluka o pokretanju specijalne vojne operacije je sprečila katastrofu i smrt ogromnog broja ljudi", zaključio je Volodin.

Hoćeš li podržati ekspres vesti danas?

Verujemo da svako zaslužuje da razume svet u kojem živi. Takvo znanje pomaže stvaranju boljih građana, komšija, prijatelja, roditelja i vladara ove planete. Za produkciju dobrog novinarstva potrebni su resursi.

Možeš podržati ovu misiju tako što ćeš danas dati poklon našem portalu. Hoćeš li nam se pridružiti? Podeli ovu vest sa svojim prijateljima.

Najnovije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski za govornicom Bundestaga

Alternativa za Nemačku (AfD): Zelenski „na funkciji samo kao prosjak - predsednik“

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski iskoristio je svoj govor u Bundestagu da se još jednom…

OTAC MONSTRUM: 267 puta silovao ćerku od njene pete godine, osuđen je na 40 godina zatvora

Kada je sve počelo, imala je tek pet godina... Demokratija umire u tami Podeli ovu vest O Na kaznu…

Odvezena je u belom autu, od tad joj se gubi trag - Misterija nestanka Tanje iz Doboja

Varajićevoj se izgubio svaki trag 4. jula u noći kada se nakon što je preskočila balkon stana u…

Hanter Bajden proglašen krivim za nelegalno posedovanje oružja dok je koristio narkotike

Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džoa Bajdena proglašen je krivim zbog laganja o upotrebi…

One će navijati protiv Srbije

Fudbaleri Srbije na otvaranju EURO igraju poritv Engleske 16. juna. Demokratija umire u tami Podeli…
Ilustracija

Rođene pobednice: Žene u ovim znakovima uvek ostvare ono što žele

Ako ste se ikad pitali kako uvek uspevaju da ostvare ono što žele, astrologija donosi odgovore.…

Šamar semafor koaliciji i Olafu Šolcu: EU izbori podelili Nemačku na Istok i Zapad

Prvi put od osnivanja Evropske unije desničarski i EU-skeptični populisti su na Evropskim izborima…

Selektor Srbije Svetislav Pešić saopštio spisak igrača za Olimpijske igre

Selektor košarkaške reprezentacije srbije Svetislav Pešić objavio je širi spisak igrača na koje…

Interesantno

Zaboravite na Mars, vanzemaljci su na K2-18b planeti?

→ Astronomi bi konačno mogli da pokažu da vanzemaljski život postoji na udaljenoj planeti nakon…

Seks s robotima uskoro naša realnost

Tehnologije su osmišljene kako bi olakšale život nama ljudima. Digitalizacija već igra veliku ulogu…

Profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer: Nije bilo genocida u Srebrenici

Srebrenica se ne mo?e smatrati tipskim slu?ajem genocida. Jehuda Bauer poznat je po svom…

Ove tri osobe jedine na svetu mogu da putuju bez pasoša

U pitanju su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Čarls III, japanski car Naruhito i carica Masako. Pre…

To je ono što se dešava u telu žene kada dugo nema seks

Seks je prirodna stvar i sastavni je deo intimnosti. Koliko ćemo često biti intimni s nekim varira…

Najzgodnija žena na svetu otkrila šta nikada nije probala

Glumica Sidni Svini koja je prema naučnicima najzgodnija i najlepša žena sveta, u intervjuu je…