EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

PRETRAGA

Saudijska Arabija: Student osuđen na 18 godina zatvora zbog tvitova

Saudijska Arabija osudila je studenta na 18 godina zatvora i zabranu putovanja zbog objavljivanja tvitova koji podržavaju političke zatvorenike,…

Top 10 najplaćenijih poslova u Srbiji

Republički zavod za statistiku objavio je novi izveštaj o prosečnim platama, a programeri, piloti i naučnici ostali su na vrhu najplaćenijih…

Sveštenik drogirao prijateljice: Snimao ih i zlostavljao

Španska policija uhapsila je sveštenika na jugu zemlje koji je navodno drogirao i zlostavljao nekoliko žena. Sveštenik, koji je sve ovo snimio,…

Ovo su Srbi koji su ubijeni na Kosovu

U vatrenom obračunu sa takozvanom kosovskom policijom u Banjskoj stradali su I. M. i B M. iz Leposavića, kao i S. N. iz Zvečana, saznaju…

Uhapšen prvi “rudar” mafije

Crnogorska policija uhapsila je P.M. (31) iz Podgorice, osumnjičenog da je deo kriminalane grupe koja je učestvovala u kopanju tunela ispod zgrade…

Koje su najpopularnije automobilske marke u Evropi

Tesla možda ima najprodavaniji model u prvoj polovini godine, ali daleko zaostaje za Volkswagenom kada je reč o ukupnoj prodaji automobila. Tokom…

 

Nemački general Erih Vad: Kako preživeti bez ulaska u treći svetski rat. Isporuke oružja su čisti militarizam. Rusija nam je potrebna...


Ukrajina je od zapadnih saveznika nebrojeno puta tražila teško naoružanje: sada je Šolc Kijevu obećao tenkove tipa „Kuna“

Erih Vad Erih Vad
Erih Vad bivši je brigadni general. Od 2006. do 2013. bio je savetnik za vojnu politiku kancelarke Angele Merkel. On je jedan od retkih glasova koji su rano, javno istupili protiv isporuka oružja Ukrajini. Čak i sada govori neugodnu istinu.

Gospodine Vad, šta mislite o isporuci 40 kuna u Ukrajinu koju je najavio kancelar Šolc?

Ovo je vojna eskalacija, takođe i u percepciji Rusa - iako više od 40 godina stara kuna nije srebrni metak. Spuštamo se niz tobogan. To bi moglo razviti sopstvenii zamah koji više ne možemo kontrolisati. Naravno da je bilo ispravno podržati Ukrajinu i naravno da Putinov napad nije u skladu s međunarodnim pravom - ali sada se konačno moraju razmotriti posledice!

I kakve bi mogle biti posledice?

Želite li postići spremnost za pregovore s isporukama tenkova? Želite li ponovo osvojiti Donbas ili Krim? Ili želite potpuno poraziti Rusiju? Nema realne definicije krajnjeg stanja. A bez celovitog političkog i strateškog koncepta, isporuke oružja su čisti militarizam.

Šta to znači?

Imamo vojno operativni zastoj, koji ne možemo vojno rešiti. Inače, to je i mišljenje načelnika združenog štaba američke vojske. General Mark Mili kaže da nije poenta da se pregovorima nagradi Vladimir Putin, ali da je možda došlo vreme kada bi Ukrajina i njeni saveznici trebalo da počnu da rade na političkom rešenju, jer trajno vojno rešenje možda neće moći da se postigne u bliskoj budućnosti. Poručio je da vojnu pobedu Ukrajine nije za očekivati ​​i da su pregovori jedini mogući put. Sve drugo je besmisleno trošenje ljudskih života.

General Mili je svojom izjavom izazvao mnogo problema u Vašingtonu, a bio je i žestoko kritikovan u javnosti.
Rekao je neugodnu istinu, istina koja, uzgred budi rečeno, jedva da je ikada objavljena u nemačkim medijima. Ono što se događa u Ukrajini je rat iscrpljivanja s gotovo 200.000 palih i ranjenih vojnika s obe strane, s 50.000 mrtvih civila i s milionima izbeglica. Mili je povukao paralelu s Prvim svetskim ratom koja ne može biti prikladnija. Tokom Prvog svetskog rata, takozvani 'Verdunski mlin krvi', koji je zamišljen kao bitka iscrpljivanja, doveo je do smrti gotovo milion mladih Francuza i Nemaca. Pali su u prazno. Tako je odbijanje zaraćenih strana da pregovaraju dovelo do dodatnih miliona smrti. Ta strategija u to vreme nije vojno funkcionisala – a neće uspeti ni danas.

I vas su napadali da pozivate na pregovore.

Da, kao što je učinio i generalni inspektor nemačkih oružanih snaga, general Eberhard Corn, koji je, poput mene, upozorio na precenjivanje regionalno ograničenih ofenziva Ukrajinaca u letnim mesecima. Vojni stručnjaci - koji znaju šta se događa u tajnim službama, kako je na terenu i šta rat zapravo znači - uglavnom su isključeni iz diskursa. Ne uklapaju se u medijsko oblikovanje mišljenja. U velikoj meri imamo medijsku sinhronizaciju kakvu nisam doživeo u Nemačkoj. Ovo je čisto mišljenje. I to ne u ime države, kao što je poznato iz totalitarnih režima, nego iz čistog samoosnaživanja.

Medijski ih napadaju sa svih strana, od BILD -a do FAZ -a i Špigela.

To je tako. Srećom, prema aktualnoj anketi Većina stanovništva je već duže vreme protiv daljih isporuka oružja. Međutim, ništa od toga nije objavljeno. Uglavnom više nema poštenog, otvorenog diskursa o ukrajinskom ratu, i smatram da je to vrlo uznemirujuće. To mi pokazuje koliko je Helmut Šmit bio u pravu. U razgovoru s kancelarkom Merkel rekao je: Nemačka jeste i ostaće ugrožena nacija.

Kako ocenjujete politiku ministra spoljnih poslova Nemačke?

Vojne operacije uvek moraju biti povezane s pokušajima postizanja političkih rešenja. Teško je podneti jednodimenzionalnost sadašnje spoljne politike. Glavni zadatak spoljne politike jeste i ostaje diplomatija, pomirenje interesa, razumevanje i upravljanje sukobima. To mi nedostaje ovde. Drago mi je da konačno imamo ministra spoljnih poslova u Nemačkoj (Kopredsednica Zelenih Analena Berbok), ali nije dovoljno koristiti samo ratnu retoriku i hodati Kijevom ili Donbasom s kacigom i pancirnim prslukom. To je premalo.

Berbok je član Zelenih, bivše "mirovne" stranke.

Ne razumem mutaciju Zelenih iz pacifista u ratnu stranku. Ja lično ne znam nijednog zelenaša koji bi uopšte služio vojni rok. Činjenica da jedna stranka ima toliki politički uticaj da nas može uvući u rat je vrlo zabrinjavajuća.

Da vas je kancelar Šolc preuzeo od svog prethodnika i da ste još uvek kancelarov vojni savetnik, šta biste mu savetovali u februaru 2022.?

Savetovao bih mu da vojno pomogne Ukrajinu, ali na odmeren i razborit način kako bi izbegao negativne efekte. I savetovao bih mu da utiče na našeg najvažnijeg političkog saveznika, SAD. Jer ključ rešenja rata leži u Vašingtonu i Moskvi. Svideo mi se kancelarov stav poslednjih meseci. Ali Zeleni, FDP i buržoaska opozicija vrše toliki pritisak – praćen uglavnom jednoglasnom medijskom muzikom – da ga kancelar teško može apsorbovati.

A šta ako tenkovi Leopard budu isporučeni?

Onda se opet postavlja pitanje šta bi uopšte trebao biti cilj isporuke tenkova. Za zauzimanje Krima ili Donbasa nisu dovoljne kune i leopardi. U istočnoj Ukrajini, na području Bahmuta, Rusi jasno napreduju. Verovatno će ubrzo potpuno osvojiti Donbas. Treba samo uzeti u obzir brojčanu nadmoć Rusa nad Ukrajinom. Rusija može mobilisati do dva miliona rezervista. Zapad tamo može poslati 100 kuna i 100 leoparda, oni ništa ne menjaju u ukupnoj vojnoj situaciji. A krajnje važno pitanje je kako okončati takav sukob s ratobornom nuklearnom silom - pazite, najmoćnijom nuklearnom silom na svetu! - Kako preživeti bez ulaska u treći svetski rat? A upravo to političarima i novinarima ovde u Nemačkoj ne ide u glavu!

Argument je da Putin ne želi pregovarati i da ga treba postaviti na njegovo mesto kako bi prestao da divlja Evropom.
Istina je da se Rusima mora signalizirati: do ovde i ne dalje! Takav agresorski rat ne sme predstavljati presedan. Stoga je ispravno da NATO povećava svoju vojnu prisutnost na istoku i da je Nemačka uključena. Ali to što Putin ne želi pregovarati je "neverovatno". I Rusi i Ukrajinci bili su spremni na mirovni sporazum na početku rata krajem marta, početkom aprila 2022. Onda od toga nije bilo ništa. Konačno, tokom rata, sporazum o žitu konačno su ispregovarali Rusi i Ukrajinci uz učešće Ujedinjenih naroda.

Sada smrt ide dalje

Možete nastaviti iscrpljivati ​​Ruse, što znači stotine hiljada mrtvih, ali na obe strane. A to znači dalje uništavanje Ukrajine. Šta je ostalo od ove zemlje? Biće sravnjena sa zemljom. Na kraju, to više nije opcija ni za Ukrajinu. Ključ rešenja sukoba ne leži u Kijevu, niti je u Berlinu, Briselu ili Parizu, on leži u Vašingtonu i Moskvi. Smešno je reći da Ukrajina to mora i može odlučiti.

S ovakvim tumačenjem neko se u Nemačkoj brzo smatra teoretičarom zavere...

I sam sam uvereni transatlantik. Iskreno ću vam reći, ako sumnjam, radije bih živeo pod američkom hegemonijom nego pod ruskom ili kineskom. Ovaj rat je u početku bio samo domaći politički sukob u Ukrajini. Počelo je 2014. između ruskojezičnih etničkih grupa i samih Ukrajinaca. Dakle, bio je to građanski rat. Sada, nakon invazije, to je postao međudržavni rat između Ukrajine i Rusije. To je takođe borba za nezavisnost Ukrajine i njenu teritorijalnu celovitost. To je u redu. Ali to nije cela istina. To je takođe proxy rat između SAD-a i Rusije, a radi se o vrlo specifičnim geopolitičkim interesima u regiji Crnog mora.

To bi bilo?

Crnomorska regija jednako je važna za Ruse i njihovu Crnomorsku flotu kao što su Karibi ili Panama za Sjedinjene Države. Jednako važan kao Kini Južno kinesko more i Tajvan. Jednako važna kao turska zaštitna zona, koju su uspostavili protiv Kurda kršeći međunarodno pravo. U tom kontekstu i iz strateških razloga, ni Rusi ne mogu izaći odatle. Na stranu to što bi stanovništvo na Krimu na referendumu sigurno glasalo za Rusiju.

Pa kako će se ovo nastaviti?

Kad bi Rusi bili prisiljeni na povlačenje iz crnomorske regije masovnom zapadnom intervencijom, sigurno bi pribegli nuklearnom oružju pre nego siđu sa svetske pozornice. Smatram da je naivno verovati da se nuklearni napad Rusije nikada ne bi dogodio, prema motu 'Oni samo blefiraju'.

Ali šta bi moglo biti rešenje?

Treba jednostavno pitati ljude u regiji, dakle u Donbasu i na Krimu, kome žele pripadati. Trebalo bi obnoviti teritorijalni integritet Ukrajine, uz određena zapadna jemstva. A takvo sigurnosno jemstvo treba i Rusima. Dakle, nema članstva u NATO-u za Ukrajinu. Od samita u Bukureštu 2008. jasno je da je to ruska crvena linija.

Šta mislite, gospodine Vad, šta nas čeka tokom 2023. godine?

U Vašingtonu se mora izgraditi širi front za mir. I ovom besmislenom aktivizmu u nemačkoj politici konačno mora doći kraj. Inače se jednog jutra budimo usred Trećeg svetskog rata.

Rusija neće jednostavno nestati s karte. Moramo izbeći teranje Rusa u zagrljaj Kineza, pomerajući tako multipolarni poredak na našu štetu. Rusija nam je takođe potrebna kao vodeća sila u višenacionalnoj državi kako bismo izbegli rasplamsavanje borbi i ratova. I da budem iskren, ne vidim da će Ukrajina postati članica EU, a pogotovo ne članica NATO-a. U Ukrajini, kao i u Rusiji, imamo visok nivo korupcije i vladavine oligarha.

 
 

Podeli ovu vest

 

NAJNOVIJE

Piksi saopštio širi spisak fudbalera za mečeve protiv Mađarske i Crne Gore

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi saopštio je širi spisak reprezentativaca za duele…

Ana Ivanović nominovana je za Kuću slavnih

Nekadašnja srpska teniserka Ana Ivanović nominovana je danas za prijem u tenisku Kuću slavnih,…

Vučić: Tražio sam da KFOR preuzme brigu o bezbednosnim pitanjima na severu KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je u jednom od najtežih trenutaka za Srbiju…

Saudijska Arabija: Student osuđen na 18 godina zatvora zbog tvitova

Saudijska Arabija osudila je studenta na 18 godina zatvora i zabranu putovanja zbog objavljivanja…

Top 10 najplaćenijih poslova u Srbiji

Republički zavod za statistiku objavio je novi izveštaj o prosečnim platama, a programeri, piloti i…

Sveštenik drogirao prijateljice: Snimao ih i zlostavljao

Španska policija uhapsila je sveštenika na jugu zemlje koji je navodno drogirao i zlostavljao…

Novak Đoković započeo 392. nedelju na prvom mestu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 392. nedelju na prvom mestu ATP liste. Đoković na…

Zvezda ima nove dresove

KK Crvena zvezda predstavio je nove garniture dresova za narednu sezonu. U pitanju je "retro…

Ovo su Srbi koji su ubijeni na Kosovu

U vatrenom obračunu sa takozvanom kosovskom policijom u Banjskoj stradali su I. M. i B M. iz…

Srpkinje izborile plasman na Olimpijske igre

Ženska seniorska reprezentacija Srbije, aktuelni svetski prvak, bronzana sa OI 2021. i vicešampion…

Uhapšen prvi “rudar” mafije

Crnogorska policija uhapsila je P.M. (31) iz Podgorice, osumnjičenog da je deo kriminalane grupe…

Ali Arsalan osvojio bronzu za Srbiju na Svetskom prvenstvu u rvanju

Reprezentativac Srbije, rvač Ali Arsalan osvojio je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u…
 

AKTUELNO

4. kolo US Open 2023: Novak Đoković lako protiv Hrvata Goje

Novak Đoković i Borna Gojo igrajli su meč osmine finala na US Openu. Balkanski derbi je postavljen…

Taker Кarlson upravo je bacio bombu: Barak Obama se seksao s muškarcima i pušio "krek" dok je bio državni senator

Taker Кarlson upravo je bacio bombu, odlučno izjavivši da je Barak Obama, dok je služio kao senator…

Najveća senzacija Mundobasketa - Litvanija srušila Ameriku za meč sa Srbijom

Litvanija je savladala Sjedinjene Američke Države i rezultatom 110:104 i stigla do prvog mesta u…

Ivana Vuleta osvojila miting Dijamantske lige u Sjamenu

Ivana Vuleta pobedila je na mitingu Dijamantske Lige u kineskom gradu Sjamen sa rezultatom 6.88…
TOP

PRIČE

Soroš je star, bogat, zadrt i opasan

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar izjavio je danas da je potrebna debata o…

FBI smatra da je kovid "procurio" iz laboratorije

Direktor FBI Kristofer Rej saopštio je da njegova agencija veruje da je pandemija kovida 19 nastala…

Ona zaslužuje Oskara za glumu - Lažno hapšenje Grete Tunberg za sve klimatske fanatike VIDEO

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg viđena je u policijskom autobusu u kome su se nalazili…

Čovek iza zavese: Kako je Soroševa propagandna mašinerija korumpirala medije

Soroš finansira na stotine medijskih, humanitarnih i drugih organizacija što mu omogućava da, kako…

Dvogodišnje dete iznenada umire jedan dan nakon vakcinisanja protiv COVID-a i godišnje vakcine protiv gripa

Dvogodišnje dete iznenada je umrlo nakon što je primilo i vakcinu protiv Covida i godišnju vakcinu…