EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru,…

Ruska Vagner grupa šalje 'krvavi' malj Parlamentu EU-a

Kao odgovor na glasanje Evropskog parlamenta da se Rusija proglasi "državnim sponzorom terorizma", Jevgenij Prigožin, finansijer i osnivač Vagner…

Predsednik Hrvatske: Neću dopustiti da se nabija kolektivna krivica Srbima zbog Srebrenice

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je govoreći o genocidu u Srebrenici, da neće dopustiti da se čitavim narodima, bilo Srbima ili Hrvatima,…

Zelenski želi da uvuče Evropu u treći svetski rat. On je opasna osoba

Francuska bi trebalo da prestane da isporučuje oružje Volodimiru Zelenskom, koji nastoji da započne treći svetski rat, rekao je Nikola Dipon-Enjan.…

Vučić: I za mene je pitanje statusa Kosova i Metohije završeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da…

 

...


sreda, 30 novembar 2022


Podelite vest

 

Nije video, a i dalje ništa ne vidi: Volfgang Šojble priznao da su napravljene greške prema Rusiji - Najpre Gruzija, onda Ukrajina, pa Moldavija i potom Poljska"

Izvor: Tanjug
Wolfgang Schäuble Wolfgang Schäuble

Nemačka politička legenda Volfgang Šojble priznao da su napravljene greške u ophodjenju prema Rusiji, dok je bio na vlasti.

Šojble je, za dnevnik "Handelsblat", kazao da je ljut na sebe. "Nismo želeli ništa da vidimo i to svako od nas", podvukao je on misleći i na druge političare koji su bili na vlasti, pa i bivša kancelarka Angela Merkel.

Ukazao je da je, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, sa svojim ruskim kolegom razgovarao kako delovati protiv islamističkog terorizma, ali nije, kaže, nikada pogledao šta Rusija radi u Čečeniji.


  • Ludilo ubice nateralo ga je u invalidska kolica
Bio je to normalan izlazak iz kuće. No tada je psihički bolesnik pucao u tadašnjeg ministra untrašnjih poslova. Tačno i 22.04. 12.pktobra 1990. godine.Telohranitelji su prekasno reagovali–  Volfgang Šojble od tada je paraplegičar. Dva revolverska hica pogodila su ga u vrat i leđa. To bili posebni meci koji - baš kao i meci dumdum -  koji su zabranjeni međunarodnim pravom, zadaju posebno velike rane.
 

Takođe kaže nije slušao reči tadašnjeg predsednika Poljske Leha Kačinskog, koji mu je još u to doba rekao da će Rusija napasti Gruziju. „Najpre dolazi Gruzija na red, onda Ukrajina, pa Moldavija i potom baltičke države i Poljska. Bio je u pravu“, priznao je Šojble.

Političar, koji je obeležio pet decenija političkog života Nemačke, rekao je da je zapanjujuće da Merkelova i dalje ne govori ništa u vezi Rusije, da ne priznaje da su napravljene greške.

Šojble naglašava da su ranije vlasti morale znati da će Vladimir Putin napasti Ukrajinu.

„Putin je javno govorio da je raspad bivšeg SSSR-a najveća katastrofa, koju želi da ispravi“, prisetio se on. Upitan koga ubraja u najveće nemačke kancelare naveo je Konrada Adenauera, Vili Branta i Helmuta Kola.

U njegovoj listi nema Merkelove sa kojom je dugo sarađivao. „Da li će Merkelova biti među velikim kancelarima je možda prerano proceniti“, dodao je on.

Podelite vest

Najnovije

Rusi nišane Nemačku? Od Berlina ništa neće ostati

Od početka napada na Ukrajinu, na ruskoj državnoj televiziji mogu se čuti svakakve pretnje koje su…

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine…

Dobra devojka koja je postala loša: Suspendovana policajka objavljivala golišave slike u uniformi

Pripadnica britanske policije Helena Sem, dala je otkaz nakon što je suspendovana pošto su šefovi…

Juventus bez predsednika i uprave - Svi podneli ostavke

Kompletno rukovodstvo Juventusa podnelo je u ponedeljak uveče ostavke, na čelu sa predsednikom…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih…

Portugal čeka Srbiju

Fudbaleri Portugala odigrali su još jednu dobru utakmicu i u 2. kolu grupne faze Svetskog prvenstva…