EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru,…

Ruska Vagner grupa šalje 'krvavi' malj Parlamentu EU-a

Kao odgovor na glasanje Evropskog parlamenta da se Rusija proglasi "državnim sponzorom terorizma", Jevgenij Prigožin, finansijer i osnivač Vagner…

Predsednik Hrvatske: Neću dopustiti da se nabija kolektivna krivica Srbima zbog Srebrenice

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je govoreći o genocidu u Srebrenici, da neće dopustiti da se čitavim narodima, bilo Srbima ili Hrvatima,…

Zelenski želi da uvuče Evropu u treći svetski rat. On je opasna osoba

Francuska bi trebalo da prestane da isporučuje oružje Volodimiru Zelenskom, koji nastoji da započne treći svetski rat, rekao je Nikola Dipon-Enjan.…

Vučić: I za mene je pitanje statusa Kosova i Metohije završeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da…

 

...


sreda, 30 novembar 2022


Podelite vest

 

Zapad je mogao sprečiti svu ukrajinsku patnju. Ali on to nije želeo

Izvor: anti spiegel

Ukrajina je već izgubila oko 100.000 vojnika, mnogi civili su ubijeni, milijuni su napustili svoje domove, a europska gospodarstva su uništena. O čemu se izvorno radilo i je li se doista isplatilo?

Zapad je mogao sprečiti svu tu patnju. Ali on to nije želio.

  • Pretnja Rusiji

Rusija je od raspada Sovjetskog Saveza imala samo jedan interes u Ukrajini: želela je da Ukrajina ostane neutralna zemlja, neka vrsta mosta između Istoka i Zapada, naročito u uslovima širenja NATO-a na istok.

Zapad je orkestrirao puč na Majdanu 2014. Majdan je doveo na vlast radikalno nacionalističku i antirusku vladu u Ukrajini koja je, uz podršku Zapada, brzo evoluirala u pravu nacističku vladu. Ukrajina je dosledno postala antiruska baza.

Nakon Majdana Ukrajina se u svojoj vojnoj doktrini obavezala uskladiti svoje oružane snage sa standardima NATO-a, a kada je to učinjeno, cilj je postao "povratiti" Krim. Ovde nije ssuština problema u pitanju da li je Krim ruski ili ukrajinski, pitanje je razumievanja je li Rusija, koja Krim vidi kao svoje srce, imala razloga osećati se ugroženom.

S Ukrajinom na granici, Rusija je imala državu čija je vojska pucala na etničke Ruse u Donbasu, bila otvoreno antiruski nastrojena i u svemu tome uživala veliku podršku Zapada. To je nešto što bi svaka zemlja na svetu doživela kao pretnju ili bi recimo SAD dopustile takav razvoj događaja u Meksiku?

Kada je ukrajinski predsednik Zelenski na Minhenskoj konferenciji 19. februara 2022. otvoreno zapretio da će naoružati Ukrajinu nuklearnim oružjem, a visoki predstavnici Zapada prisutni u dvorani "bez mozga" aplaudirali, pojavila se pretnja Rusiji koju verovatno nijedna zemlja na svetu bi prihvatila. Primeri Irana s nuklearnim programom i primer Iraka, koji su SAD napale i bombardovale, jer su  navodno sumnjale na postojanje oružja za masovno uništenje, govore koliko osetljivo Zapad reaguje na nuklearno naoružavanje neke zemlje.

  • Zapad provocira

Zapad je stacionirao hiljade NATO vojnika u Ukrajini do kraja 2021. pod izgovorom obuke. Činjenica da su zemlje NATO-a obučavale ukrajinske vojnike dok je zemlja otvoreno planirala rat protiv Rusije jedan je od razloga zašto je Rusija imala sve razloge da NATO takođe doživljava kao protivnika i pretnju.

U Kijevu se zbog podrške NATO-a verovalo da će u slučaju rata NATO podržati Ukrajinu svim sredstvima, uključujući i vojnike. Razočaranje u Kijevu bilo je veliko kada NATO nije poslao niti jednog vojnika nakon početka ruske intervencije. Očigledno je NATO obećao ovu pomoć ukrajinskoj vladi iza zatvorenih vrata. U slučaju sukoba s Rusijom, Kijev je čvrsto računao na vojnu intervenciju NATO-a.

Rusija je sve vreme ćutala, da bi na kraju uputila ultimatum SAD-u i NATO-u u decembru2021. za uzajamne bezbedonosne  garancije, što je uključivalo, između ostalog, neprihvatanje Ukrajine u NATO, nestacioniranje stranih vojnika u Ukrajini i status Ukrajine kao neutralne zemlje. A Rusija je u tom kontekstu otvoreno poručila da će – ako Zapad o tome ne želi pregovarati – biti prisiljena vlastitu sigurnost štititi “vojno-tehničkim sredstvima”.

Zato je svakom posmatraču bilo jasno da će Rusija vojno intervenisati u Ukrajini ako Zapad ne odgovori. Zapad je odbio pregovore na prelazu januar/februar 2022., iako je znao što će uslediti nakon toga.

  • Je li vredelo?

U biti, pitanje je bilo hoće li Ukrajina ući u NATO i hoće li NATO smeti stacionirati vojnike u Ukrajini. Zapad je mogao sprečiti eskalaciju i patnju samo da je dopustio Rusiji da Ukrajina ostane neutralna zemlja.

Ako pogledate gde smo danas, morate se zapitati:

  • Je li ulazak Ukrajine u NATO bio vredan svega ovoga?
  • Je li ulazak Ukrajine u NATO bio vredan svih žrtava u Ukrajini?
  • Je li ulazak u NATO u Ukrajini bio vredan miliona izbeglica?
  • Je li ulazak Ukrajine u NATO bio vredan uništavanja evropskih ekonomija i prosperiteta naroda Europe?
  • Svakome ko prigovara da je Krim ukrajinski postavlja se isto pitanje: da li li ponovno preuzimanje Krima bilo vredno svih upravo spomenutih posledica i žrtava?

Da li bi neutralna Ukrajina za Zapad stvarno bilo gore rešenje od ovoga što sada vidimo?

Podelite vest

Najnovije

Rusi nišane Nemačku? Od Berlina ništa neće ostati

Od početka napada na Ukrajinu, na ruskoj državnoj televiziji mogu se čuti svakakve pretnje koje su…

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine…

Dobra devojka koja je postala loša: Suspendovana policajka objavljivala golišave slike u uniformi

Pripadnica britanske policije Helena Sem, dala je otkaz nakon što je suspendovana pošto su šefovi…

Juventus bez predsednika i uprave - Svi podneli ostavke

Kompletno rukovodstvo Juventusa podnelo je u ponedeljak uveče ostavke, na čelu sa predsednikom…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih…

Portugal čeka Srbiju

Fudbaleri Portugala odigrali su još jednu dobru utakmicu i u 2. kolu grupne faze Svetskog prvenstva…