EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Tokom protesta u Iranu poginula 41 osoba

U talasu protesta koji su zahvatili Iran posle smrti 22. godišnje devojke Mahse Amini, do sada je poginula najmanje 41 osoba, javila je danas državna…

PremijerkaVelike Britanije: Ne treba da slušamo Putinovo zveckanje oružjem

Premijerka Liz Tras rekla je da Velika Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju "zveckanje oružjem" ruskog predsednika Vladimira…

Optužnice zbog "najveće pandemijske prevare" - ukradeno 250 miliona iz fonda za decu

Federalni tužioci podigli su optužnice protiv 47 osoba koje su optužene da su ukrale više od 250 miliona dolara iz federalnog programa pomoći…

Putin potpisao - 10 godina zatvora za dezerterstvo

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas izmene i dopune Krivičnog zakona Ruske Federacije o kažnjavanju za dezerterstvo, pljacku i…

Srbija uvezla spermatozoide iz Španije: 15 žena već "stalo u red" za oplodnju

Uvozom spermatozoida iz reproduktivne banke u Španiji, 15 žena iz Srbije koje su dosad "stale u red" prvi put u našoj zemlji dobiće šansu da, i bez…

Organizacija za zaštitu životinja PETA poziva žene: Vreme je da uskratite seksualne odnose muškarcima koji jedu meso

Organizacija za zaštitu životinja PETA apeluje na žene da uskrate seksualne odnose muškarcima koji jedu meso. "Vreme je da uskratite seksualne odnose…

 

...

ponedeljak, 26 septembar 2022

Podelite vest


 

 

Vreme jeza istinu. Bez uvrede. Bez cenzure.

HRONOLOGIJA KATASTROFE

Jesu li ludi? Kako bi izgledao nuklearni rat? VIDEO

Izvor:

NATO je osam godina podržavao marionetske vlade u Ukrajini, finansirao napade na Donbas, više puta kršio Minski sporazum, zabranjivao ruski jezik u republikama Lugansk i Donjeck, uništavao demokratsku opoziciju i slobodne medije u Ukrajini, tako da je zemlja postala jednostranačka vlada u biti u vlasništvu i finansiranju SAD-a i oligarha kojom upravljaju američki agenti.

Ipak, SAD je nekako uspeo uveriti građane SAD-a i drugih zapadnih zemalja da je Rusija "zločesti dečko" koji je izvan kontrole i treba ga zaustaviti.

S druge strane, Rusija se trudila držati situaciju pod kontrolom. Međutim, odlučno je navedeno da će "crvena linija" biti dostignuta ako Ukrajina postane "nuklearna" i predstavlja direktnu pretnju Moskvi. To se ne bi tolerisalo.

Svakako, ovo je bilo trezveno upozorenje svakoj zdravoj i normalnoj zemlji da Ukrajina ni u kojem slučaju ne bi trebala postati "nuklearna". Jer čim bi se ova Pandorina kutija otvorila, bila bi uklonjena i poslednja prepreka mogućem nuklearnom ratu.

Zapad je gurao svoju priču. Zatim je, u februaru 2022., na godišnjoj Minhenskoj  konferenciji, predsednik Ukrajine objavio svoju nameru da Ukrajinu želi učini "nuklearnom državom."

Pet dana kasnije Rusija je napala Ukrajinu. Američka propaganda je odmah krenula i mesecima, čak i dok je Ukrajina konstantno gubila rat, zapadni mediji ponavljali su u svakoj prilici svoje tvrdnje da se rat okreće, da Rusija posrće, a da se ukrajinski heroji suočavaju s "Velikim medvedom" koji će na kraju biti poražen.

Ali sve su to jučerašnje vesti. Zašto bismo ih sada ponovo čitalii?

Pa, još uvek je važno to što je NATO od samog početka bio nepromišljeni u pogledu mogućnosti nuklearnog sukoba.

Jesu li ludi? Ili su dovoljno glupi da misle da imaju nekakvu "prednost" u nuklearnom sukobu? Ili na celu stvar gledaju kao na igru?

O odgovoru na ovu dilemu možemo samo nagađati. Ali to na stranu, trebali bismo se zapitati a) koliki su izgledi da bi Zapad bio dovoljno hrabar da doista pritisne crveni taster, i b) kakav bi bio ishod.

 "Kako bi izgledao nuklearni rat?" - bilo je mnogo studija, ali najživopisnija  je Princeton ( Četverominutna simulacija pod nazivom "Plan A", koju su razvili istraživači povezani s Programom za nauku i globalnu bezbednost Univerziteta Prinston )

Ovaj je projekt motivisan potrebom da se istaknu potencijalno katastrofalne posledice trenutnih američkih i ruskih planova za nuklearni rat. Rizik od nuklearnog rata dramatično se povećao u poslednje dve godine jer su Sjedinjene Države i Rusija napustile ugovore o kontroli nuklearnog oružja, započele razvijati nove vrste nuklearnog oružja i proširile okolnosti u kojima bi mogle upotrebiti nuklearno oružje. SGS je razvio novu simulaciju za verovatnu eskalaciju rata između Sjedinjenih Država i Rusije koristeći realne položaje nuklearnih snaga, ciljeve i procene smrtnih slučajeva. Procenjuje se da bi u prvih nekoliko sati sukoba bilo više od 90 miliona mrtvih i ozleđenih.

Rezultirajući neposredni smrtni slučajevi i gubici koji bi se dogodili u svakoj fazi sukoba određuju se korištenjem podataka iz NUKEMAP-a

Započinje nasumičnim pojedinačnim lansiranjem u istočnoj Evropi, pokazujući veličinu i broj nuklearnih bojevih glava i obrasce lansiranja.

Prikazuje putanje i, dodatno,  stepen razaranja uzrokovanog svakim projektilom.

Manje nuklearne bojeve glave pokrile bi celu Europu.

Budući da je veći deo Evrope uništen, NATO lansira oko 600 američkih kopnenih i pomorskih projektila na ruske nuklearne snage. Pre nego što njeni oružani sistemi budu uništeni, Rusija ispaljuje projektile iz silosa, vozila i podmornica.

U završnoj fazi sukoba Rusija i NATO gađaju 30 najnaseljenijih gradova i ekonomskih centara suprotne strane - koristeći 5-10 nuklearnih bojevih glava za svaki cilj, zavisno od broja stanovnika - u pokušaju da spreče potencijal za oporavak.

Drugim rečima, tada bi na scenu stupile veće transatlantske nuklearne rakete - najsavremenije rakete Sarmat. Sarmat je sposoban izbeći sisteme protivraketne odbrane. Leti brzinom pet puta većom od zvuka, teži više od 200 tona (208,1) i ima više odvojivih bojevih glava.

Zapad nema ništa uporedivo. Stručnjaci NATO- već su Sarmat nazvali "Sotona-2"

Šta bi onda bila posledica?

Bilo koji veći američki grad bio bi napadnut s više ICBM raketa, od kojih je svaka dovoljno velika da ga u potpunosti uništi. Većina SAD-a bila bi pokrivena s više ICBM-a. SAD bi bile uništene za nekoliko sati. Procenjuje se da bi u prvom navratu bilo ubijeno oko 90 miliona ljudi.

Oni koji su na nultoj tački bi nestali. Oni koji su bili na rubu dejstva bombe mogli bi pobeći ako se brzo probiju do betonskog skloništa. Tamo bi morali ostati nedeljama, ako ne i duže. Bilo bi kockanje kada je trenutak sigurno napustiti sklonište.

Severna granica SAD-a bila bi uništena, uključujući kanadske pogranične gradove poput Vankuvera i Toronta. Uništila bi se i južna granica s Meksikom.

Sledeće bi bilo kretanje atmosferskih radioaktivnih padavina.

Kao što video pokazuje , oni koji žive u ili blizu direktne mete ne bi imali nade, ali postoje i mesta izvan SAD-a koja uopšte nisu pogođena. One lokacije koje nemaju stratešku prednost ne bi bile napadnute. Dakle, ako ste na Jamajci, na primer, ne biste bili pogođeni, ali, što je jednako važno, karipski meteorološki sistem - pasati - bi odneo sve severne padavine daleko, kao i Golfska struja.

Ako ste u Južnoj Americi, vrlo je malo verovatnih odredišta. Južna Amerika bi mogla biti najbolje mesto na zapadnoj hemisferi.

Evropa i Bliski istok bi prošli lošije od Severne Amerike.

Konačno, tu je i pitanje nuklearne zime. Nitko ne može znati hoće li to trajati mesecima ili godinama i hoće li biti lokalno ili globalno.

Jedno istraživanje je pokazalo da bi više od pet milijardi ljudi moglo na kraju da umre od nuklearnog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Nuklearni rat nije siguran, ali Zapad opasno zvecka mačevima, kao da je nepobediv i da samo druge može uništiti. To je potpuno pogrešno.

Ne možemo biti sigurni da će se nuklearni rat dogoditi, ali ako se dogodi, biće brz. Neće biti vremena za izradu plana bega. Morate već biti na mestu koje smatrate najsigurnijim.


Podelite vest

Najnovije

Zapad je mogao sprečiti svu ukrajinsku patnju. Ali on to nije želeo

Ukrajina je već izgubila oko 100.000 vojnika, mnogi civili su ubijeni, milijuni su napustili svoje…

Tokom protesta u Iranu poginula 41 osoba

U talasu protesta koji su zahvatili Iran posle smrti 22. godišnje devojke Mahse Amini, do sada je…

PremijerkaVelike Britanije: Ne treba da slušamo Putinovo zveckanje oružjem

Premijerka Liz Tras rekla je da Velika Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju…

Đokoviću pobeda u Londonu! Savršensto na terenu

Teniska reprezentacija Evrope vodi s 8-4 protiv Sveta nakon subotnjih mečeva na Lejver kupu u…

MOĆNA SRBIJA PROTIV ŠVEDSKE: Het-trik Mitrovića

Sledi meč odluke u Norveškoj Zbog kazne UEFA na tribinama stadiona "Rajko Mitić" samo deca…

Crvena, žuta ili zelena – koja paprika je zdravija?

Postoji mnogo sorti paprika, ali najbolje su ove tri: crvena, žuta, zelena. Bilo koje paprike…