EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Tokom protesta u Iranu poginula 41 osoba

U talasu protesta koji su zahvatili Iran posle smrti 22. godišnje devojke Mahse Amini, do sada je poginula najmanje 41 osoba, javila je danas državna…

PremijerkaVelike Britanije: Ne treba da slušamo Putinovo zveckanje oružjem

Premijerka Liz Tras rekla je da Velika Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju "zveckanje oružjem" ruskog predsednika Vladimira…

Optužnice zbog "najveće pandemijske prevare" - ukradeno 250 miliona iz fonda za decu

Federalni tužioci podigli su optužnice protiv 47 osoba koje su optužene da su ukrale više od 250 miliona dolara iz federalnog programa pomoći…

Putin potpisao - 10 godina zatvora za dezerterstvo

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas izmene i dopune Krivičnog zakona Ruske Federacije o kažnjavanju za dezerterstvo, pljacku i…

Srbija uvezla spermatozoide iz Španije: 15 žena već "stalo u red" za oplodnju

Uvozom spermatozoida iz reproduktivne banke u Španiji, 15 žena iz Srbije koje su dosad "stale u red" prvi put u našoj zemlji dobiće šansu da, i bez…

Organizacija za zaštitu životinja PETA poziva žene: Vreme je da uskratite seksualne odnose muškarcima koji jedu meso

Organizacija za zaštitu životinja PETA apeluje na žene da uskrate seksualne odnose muškarcima koji jedu meso. "Vreme je da uskratite seksualne odnose…

 

...

ponedeljak, 26 septembar 2022

Podelite vest


 

 

Vreme jeza istinu. Bez uvrede. Bez cenzure.

Kraljica i njeno nasleđe: Britanija 21. veka nikada nije izgledala tako srednjovekovno

Izvor: mintpressnews

Svako ko je u Ujedinjenom Kraljevstvu mislio da živi u predstavničkoj demokratiji - demokratiji u kojoj su čelnici izabrani i odgovorni narodu - biće u narednim danima i nedeljama grubo probuđen.

Televizijski programi su bačeni u mutnu vodu. Voditelji emisija moraju nositi crno i govoriti tiho. Naslovnice su dosledno mračne. Britanski mediji govore jednim glasom s poštovanjem o kraljici i njenoj svetoj baštini.

U Londonu nema levice i desnice. Konzervativci, liberalni demokrate i laburisti stavili su politiku po strani kako bi zajedno tugovali. Čini se da su čak i škotski nacionalisti - za koje se kaže da se pokušavaju osloboditi jarma vekovne engleske vladavine kojom je upravljao monarh - uvelikoj tuzi. Gorući svetski problemi – od rata u Ukrajini do preteće klimatske katastrofe – više nisu ni zanimljivi ni važni. Oni mogu čekati da Britanci prevladaju goruću nacionalnu traumu.

U zemlji, BBC je rekao onima koji se pripremaju za dugu zimu u kojoj ne mogu priuštiti gejanje svojih domova da je njihova patnja "beznačajna" u upoređenju s onom porodice 96-godišnje žene, koja je umrla mirno u punom luksuzu . I oni mogu čekati.

Krajnje bizaran trenutak kada BBC-jev novinar Clive Myrie  kaže da su milioni ljudi koji se ove godine suočavaju s nestašicom goriva 'beznačajni' u poređenju s vestima o kraljici.

 

U ovom trenutku u javnoj sferi nema mesta za ambivalentnost ili ravnodušnost, za povučenost, za kritičko razmišljanje – a pogotovo ne za republikanizam, čak i ako gotovo trećina javnosti, uglavnom mladih, želi ukidanje monarhije . Britanski establišment očekuje od svakog muškarca, žene i deteta da obave svoju dužnost, pognu glavu  i tuguju.

Postoje razlozi zbog kojih je potreban kritički pogled u trenutku kada je britanska javnost zapala u strahopoštovanje. Sveukupni hvalospevi osmišljeni su da ispune naše nosnice mirisom nostalgije kako bi prikrili smrad trule institucije koja leži u srcu establišmenta koji isporučuje hvalospeve. Zahtev je da svi pokažu poštovanje prema kraljici i njenoj porodici i da sada nije vreme za kritiku ili čak analizu. Istina, kraljevska porodica ima svako pravo  tugovanja u miru.

Gubitak kraljevske porodice je javan u svakom pogledu. Biće raskošna državna sahrana koju će platiti porezni obveznici. Održaće se jednako raskošna krunidba njenog sina Čarlsa, takođe o trošku poreznih obveznika.

A u međuvremenu, britansku će javnost prisilno hraniti istim službenim porukama sa svakog TV kanala - ne neutralnim, nepristranim ili objektivnim, već kao vladinu propagandu - koju opet plaćaju britanski porezni obveznici.

Poštovanje i obožavanje jedine su sada dopuštene vrste izveštavanja o kraljici i njezinoj porodici.

Britanska javnost u potpunosti je platila račun za privilegovane i mažene luksuzom živote kraljevske porodice. Porodica je velike delove Britanskog ostrva učina svojim privatnim dominionima.

Establišment ima vlastiti interes u nametanju ćutnje i poslušnosti dok se pažnja javnosti ne usmeri na neke druge stvari.

Nema sumnje da je kraljica odradila odličan posao tokom svojih 70 godina na prestolu. Kako nam neprestano govore mediji, pomogla je održati društvenu 'stabilnost' i osigurala 'kontinuitet' vladavine.

Početak njene vladavine 1952. poklopio se s gušenjem ustanka u Mau Mauu u Keniji. Velik dio stanovništva poslat je u koncentracione logore i korišćen kao ropska radna snaga - kada ih već nisu ubili britanski vojnici.

Na vrhuncu svoje vladavine, 20 godina kasnije, britanske su trupe dobile zeleno svetlo za masakr 14 civila u Severnoj Irskoj koji su sudelovali u maršu protiv britanske politike pritvaranja katolika bez suđenja. Britanski establišment zataškao je ono što je postalo poznato kao "Krvava nedelja".

A u poslednjim godinama njene vladavine, njena je vlada prekršila međunarodno pravo i izvršila invaziju na Irak pod izgovorom da uništava nepostojeće oružje za masovno uništenje. Tokom dugih godina zajedničke britanske i američke okupacije, veruje se da je više od milion Iračana stradalo , a milioni su raseljeni iz svojih domova.

Kraljica, naravno, nije bila lično odgovorna ni za jedan od ovih događaja, uključujući mnoge druge koji su se dogodili dok je ona dostojanstveno šutela, uživajući u luksuzu.

Drugim rečima,ona je pružila kraljevsku zaštitu za te zločine - za života, baš kao što je za tu svrhu pozvana sada u smrti.

S pojavom 24-satnih vesti 1980-ih i kasnijom pojavom digitalnih medija, kraljevski članovi postaju poštena igra za paparazze. Njihovi su skandali prodavali novine. Njihove indiskrecije i svađe, ljubavne intrige,  odgovarale su sve raskalašnijim i zapaljivijim sapunicama na televiziji.

A kraljica je sve vreme ćutala i prikrivala i  ništa od te prljavštine nije se ticalo kraljice.

Dakle, sada nije vreme za ćutanje ili poslušnost. Upravo sada, kada maskee ​​padaju, kada establišmentu treba vremena da potvrdi svoje pravo na poštovanje, trenutak je za napad.


Podelite vest

Najnovije

Zapad je mogao sprečiti svu ukrajinsku patnju. Ali on to nije želeo

Ukrajina je već izgubila oko 100.000 vojnika, mnogi civili su ubijeni, milijuni su napustili svoje…

Tokom protesta u Iranu poginula 41 osoba

U talasu protesta koji su zahvatili Iran posle smrti 22. godišnje devojke Mahse Amini, do sada je…

PremijerkaVelike Britanije: Ne treba da slušamo Putinovo zveckanje oružjem

Premijerka Liz Tras rekla je da Velika Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju…

Đokoviću pobeda u Londonu! Savršensto na terenu

Teniska reprezentacija Evrope vodi s 8-4 protiv Sveta nakon subotnjih mečeva na Lejver kupu u…

MOĆNA SRBIJA PROTIV ŠVEDSKE: Het-trik Mitrovića

Sledi meč odluke u Norveškoj Zbog kazne UEFA na tribinama stadiona "Rajko Mitić" samo deca…

Crvena, žuta ili zelena – koja paprika je zdravija?

Postoji mnogo sorti paprika, ali najbolje su ove tri: crvena, žuta, zelena. Bilo koje paprike…