EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

 

GREŠNI SIN KRALJICE ELIZABETE: Osramoćeni princ ponovno u centru pažnje

Izvor:
GREŠNI SIN KRALJICE ELIZABETE: Osramoćeni princ ponovno u centru pažnje Foto:Reuters

Navodno kraljičin omiljeni sin, Endrju lišen je većine svojih titula i uklonjen je s kraljevskih dužnosti zbog skandala oko njegovog prijateljstva s američkim finansijerom Džefri Epstajnom, osuđenim seksualnim prestupnikom. Endrju je takođe povezan s optužbama za seksualni napad na  Virdžiniju Đufre, koju je  seksualno zlostavljao kada je imala samo 17 godina.


Nakon razdoblja u kojem je bio izvan očiju javnosti, pogled na Endrjua (62) nakon majčine smrti poslužio je kao podsetnik na njegov pad.

Veteranu Kraljevske mornarice iz Falklandskog rata, nije dopušteno da nosi vojnu uniformu tokom dve svečane procesije, jedne u Edinburgu i jedne u Londonu, kada su on i njegova tri brata i sestre hodali iza kraljičinog kovčega.

Kralj Čarls, princeza Ana i princ Edvard nosili su svečane uniforme dok je Endrju bio u jutarnjem odelu, privlačeći pažnju na svoj lični status. Biće mu dopušteno da nosi uniformu kao poseban znak poštovanja prema kraljici tokom poslednjeg bdenja koje će braća i sestre održati dok njeno telo leži u grobu.

U ponedjeljak je u Edinburgu jedan muškarac povikao: "Endrju ti si bolestan starac".

Muškarac je odveden i optužen je za narušavanje javnog reda i mira. Ali ako je to bio redak slučaj glasnog javnog protesta, čini se da je ovo mišljenje šir

PLEJBOJ PRINC

Nekad je Endrju bio vrlo popularna osoba.

Tabloidi su mu dali nadimak "Plaejbojev princ" jer su  izveštavali o njegovom ljubavnom životu, a poštovanje je osvojio zbog svoje službe pilota helikoptera na Falklandima 1982. godine. Takođe je komandovao brodom za protivminsku borbu HMS Cottesmore..

Njegov brak 1986. sa Sarom Ferguson u to se vreme smatrao unošenjem daška svežeg vazduha u zagušljivi kraljevski dvorac.

Sve je pošlo po zlu, prvo polako, a onda odjednom.

Kao lutajući trgovački putnik dobio je nadimak "Air Miles Andy" zbog svojih čestih putovanja, koja su često uključivala i partije golfa. Njegov brak završio je razvodom 1996. Mediji su ga kritikovali zbog onog što je opisano kao arogantno ponašanje i preterano raskošan način života.

Ali upravo je afera Epstajn donela pravu sramotu Endrjuu.

Odsedao je u raznim Epstajnovim domovima. Epstajn je bio u zatvoru 2008. godine zbog seksualnog zlostavljanja dece.

Internetom je kružila je fotografija koja ga prikazuje s rukom oko mlade žene po imenu Virdžinija Roberts, danas Đufre - koja je optužila Epstajna da ju je držao kao "seksualnu robinju".

Ona je rekla da je kao tinejdžerka bila prisiljena na seks s Endrjuom u Londonu, Njujorku i na privatnom karipskom ostrvu između 1999. i 2002. godine.

Ona je na kraju tužila Endrjua navodeći da ju je seksualno napastvovao kad je imala 17 godina. Endrju je odbacio optužbe Đufri da ju je primoravao na seks pre više od dve decenije u kući bivše Epstajnove saradnice Gilejn Maksvel u Londonu, i da ju je zlostavljao još na dva Epstinova imanja.

Endrju je i dalje osmi u redosledu nasleđivanja prestola, a britanski mediji nagađaju da se još uvek nada potpunom povratku u javni život.

To  je vrlo malo verovatno.

Endrju je, međutim, preuzeo jednu novu ulogu. On će preuzeti brigu o dva psa "korgi" svoje pokojne majke.

Drugi i nešto stariji skandal oko princa Endrua je onaj kada ga je prevarila supruga Sara Ferguson.

Pričalo se da niko do tada nije više osramotio kraljevsku porodicu nego što je to uradila Sara Ferguson. Međutim, "vojvotkinja od svinjetine" kako su je tada zvali, verovatno nije ni slutila da će još jedna vojvotkinja da uloži sve napore da sroza ugled kraljevske porodice.

Princ Endrju je zbog obaveza sve češće bio odsutan, a Sara je postajala sve nezadvoljnija. Izlazila je, javno pila i flertovala s drugim muškarcima, a javnost ju je ismevala na svakom koraku. Već 1991. brak ovog kraljevskog para bio je u velikim problemima, a ozbiljno se šuškal da Sara vara svog princa sa milionerom Stivom Vajtom.

Iako te glasine nisu zvanično nikad potvrđene, par se ipak rastao 1992. godine, nakon 6 godina braka.

Razvod za kraljevske standarde definitivno nije prošao mirno i dostojanstveno. Kraljica je objavila Sarinu listu dugova i javno je se odrekla rekavši kako neće platiti njena dugovanja.

Sara je na skandal odgovorila skandalom. Snimljena je u toplesu u društvu Džona Brajana, što ju je dodatno udaljilo od ostatka porodice. Kada je poslala cveće za rođendan princezi Margareti, ona joj je odgovorila kako "niko nikada nije više osramotio kraljevsku porodicu od nje".

Uprkos svim skandalima, kraljica se kao i uvek postarala za svog omiljenog sina. Iako je izgubio titule, princ Endru nije izgubio novac, ali ni slobodu. Kraljica se potrudila da on bude udaljen iz javnosti, pa sada bludni princ uživa u privatnosti i životu bez obaveza.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na…

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…