EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru,…

Ruska Vagner grupa šalje 'krvavi' malj Parlamentu EU-a

Kao odgovor na glasanje Evropskog parlamenta da se Rusija proglasi "državnim sponzorom terorizma", Jevgenij Prigožin, finansijer i osnivač Vagner…

Predsednik Hrvatske: Neću dopustiti da se nabija kolektivna krivica Srbima zbog Srebrenice

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je govoreći o genocidu u Srebrenici, da neće dopustiti da se čitavim narodima, bilo Srbima ili Hrvatima,…

Zelenski želi da uvuče Evropu u treći svetski rat. On je opasna osoba

Francuska bi trebalo da prestane da isporučuje oružje Volodimiru Zelenskom, koji nastoji da započne treći svetski rat, rekao je Nikola Dipon-Enjan.…

Vučić: I za mene je pitanje statusa Kosova i Metohije završeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da…

 

...


sreda, 30 novembar 2022


Podelite vest

 

Britanska kraljevska kruna sa 2.686 dijamanata: Simbol moći i bogatstva, ali i krvave istorije

Izvor: agencije

Britanska Kraljevska kruna na kovčegu kraljice Elizabete II moćan je simbol kraljevskog bogatstva, veličanstva i suverenosti.


Kruna, položena na ljubičastom jastučiću, ukrašena je sa 2.686 dijamanata, 269 bisera, 17 safira i 11 smaragda.

Kruna je bila naručena za krunidbu Elizabetinog oca, kralja Džordža VI 1937, a ona ju je nosila na svojoj krunidbi 1953. te ovekovečena na slavnom portretu.

Kruna se takođe nosi tokom godišnje svečanosti kojom se obeležava početak rada parlamenta, a s ostalim dragocenim draguljima se nalazi u znamenitoj Londonskoj kuli (Tower of London).

Druga kraljevska kruna, sv. Edvarda, napravljena je 1661. od čistog zlata za krunidbu kralja Karla II.

Koristi se isključivo u trenutku krunidbe jer je preteška za nošenje. Teška je dva kilograma, duplo više od Kraljevske državne krune.

Kraljica se jednom našalila da je čak i kruna preteška te da bi vam, ako pogledate dole, “mogao puknuti vrat”.

“Na sreću, moj otac i ja smo imali tako oblikovanu glavu da kada je jednom stavite ona se ne miče”, rekla je Elizabeta II za BBC 2018, prenela je Hina, pozivajući se na AFP.

Glavni dijamant na prednjem delu se naziva Cullinan II. Brušen je od najvećeg dijamanta ikada pronađenog u Južnoafričkoj Republici 1905. Pronađen je u rudniku Premier Mine u gradu Cullinanu u Južnoj Africi. Imao je 3.106 karata (621 gram).

Cullinan je razlomljen na devet velikih brušenih dijamanata i mnogo malih. Najveći brušeni dijamant nazvan je Velika zvezda Afrike (Cullinan I) i ima 530 karata (106 grama). Nalazi se na vrhu engleskog kraljevskog žezla.

Drugi po veličini komad (Cullinan II) nalazi se u engleskoj kraljevskoj kruni. Oba ta predmeta čuvaju se u sklopu engleskih kraljevskih dragulja u londonskom Toweru.

Od ostalih impresivnih dragulja u kruni su i Crni prinčev rubin i Stuartov safir.

U roku od nekoliko sati nakon što je Bakingemska palata objavila smrt kraljice Elizabete Druge, desetine hiljada tvitova o dragulju koji se nalazi na kraljevskoj kruni, pod imenom „Kohinur“ ili „Koinur“ („Kohinoor“), počeli su da preplavljuju ovu društvenu mrežu u Indiji.

Dok veći deo zapadnog sveta oplakuje smrt kraljice Elizabete Druge, najdužeg monarha u Velikoj Britaniji, neki iz njenih bivših kolonija dovode u pitanje mračno nasleđe monarhije i njene vladavine.

Čim su se pojavile vesti o kraljičinoj smrti, stanovnici Južne Azije širom sveta počeli su da traže kontroverzni dijamant nazad.

„Kohinoor“, takođe napisan i kao „Koh-i-Noor“, je dragi kamen od 105,6 karata (prema pojedinim podacima taj broj je nešto veći i iznosi 109), težine oko 21,12 g, na persijskom znači „planina svetlosti“.

Spor oko dijamanta, za koji neki procenjuju da vredi 400 miliona dolara, a drugi da je neprocenjiv, više simbolizuje protest protiv Britanaca zbog umanjivanja brutalnosti njihove vladavine duge dvesta godina i razmera njihovog plena.

Podelite vest

Najnovije

Rusi nišane Nemačku? Od Berlina ništa neće ostati

Od početka napada na Ukrajinu, na ruskoj državnoj televiziji mogu se čuti svakakve pretnje koje su…

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine…

Dobra devojka koja je postala loša: Suspendovana policajka objavljivala golišave slike u uniformi

Pripadnica britanske policije Helena Sem, dala je otkaz nakon što je suspendovana pošto su šefovi…

Juventus bez predsednika i uprave - Svi podneli ostavke

Kompletno rukovodstvo Juventusa podnelo je u ponedeljak uveče ostavke, na čelu sa predsednikom…

Kriza je nekom majka, a nekom maćeha – političarima rastu plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih…

Portugal čeka Srbiju

Fudbaleri Portugala odigrali su još jednu dobru utakmicu i u 2. kolu grupne faze Svetskog prvenstva…