EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

 

Moderna tužila Fajzer zbog patenta na vakcinu protiv kovida 19

Izvor: Glas Amerike

Farmaceutska kompanija Moderna, proizvodjač vakcine protiv kovida 19, tužila je kompaniju Fajzer i njenog nemačkog partnera Bajontek, da su kopirali njenu tehnologiju prilikom proizvodnje sopstvene vakcine.

Moderna je u petak saopštila da je vakcina Fajzera i Bajonteka "komirnati" prekršila patent koji je Moderna podnela pre nekoliko godina da zaštiti tehnologiju svoje preventivne vakcine "spajkveks". Kompanija je podnela tužbu za kršenje patenta i američkom saveznom sudu i jednom sudu u Nemačkoj.

Portparolka kompanije Fajzer nije želela da komentariše tužbu, navodeći da Fajzeru još nije uručena kopija tog dokumenta.

Vakcine Moderne i Fajzera, koje se daju u dve doze, obe koriste mRNK tehnologiju da bi pomogli pacijentima da se izbore sa koronavirusom.

Vakcine mRNK deluju tako što se u telo ubrizgava genetski kod takozvanog "spajk" ili "šiljastog" proteina, koji se nalazi na površini koronavirusa. Taj kod, mRNK, pohranjen je u svojevrsnoj loptici masnih ćelija, i ćelijama organizma daje uputstva kako da proizvode bezopasne kopije šiljastog proteina, da bi se imuni sistem obučio da prepozna pravi virus.

Taj pristup je radikalno drugačiji u odnosu na tradicionalne vakcine. Moderna kaže da je počela sa razvojem svoje platforme mRNK tehnologije 2010, i to je pomoglo kompaniji da brzo proizvede vakcinu nakon što je izbila pandemija početkom 2020.

Do kraja godine, američki regulatori su odobrili i vakcine Fajzera i Moderne za upotrebu nakon što je kliničko istraživanje pokazalo da su obe visoko efikasne.

Stefan Bansel, direktor Moderne, saopštio je da je ta kompanija prva razvila tu tehnologiju i uložila milijarde dolara u njeno stvaranje.

Kompanija je saopštila da veruje da su vakcine njenih rivala prekršile patente koje je Moderna zaštitila 2010. i 2016.

Moderna kaže da je svesna važnosti pristupa vakcinama i ne traži da se Fajzerova vakcina skloni sa tržišta. Takođe nije tražila da se spreči njena buduća prodaja.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na…

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…