EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

Rusi nišane Nemačku? Od Berlina ništa neće ostati

Od početka napada na Ukrajinu, na ruskoj državnoj televiziji mogu se čuti svakakve pretnje koje su upućene zapadnim zemljama od strane voditelja i…

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima…

 

LGBT HOMOFOBIJA: Ne možemo više ni da odbijemo da savijemo kičmu ili slučaj jednog fudbalera koji je rekao NE

Izvor:

Fudbaler Pari sen Žermena, Idrisa Gana Gej, propustio je utakmicu protiv Monpeljea jer nije želeo da nosi dres na kome je broj bio napisan duginim bojama.

Naime, brojevi na dresovima PSG-a bili su u duginim bojama u znak podrške LGBT zajednici u okviru kampanje "Homoseksualci ili hetero, svi nosimo isti dres", na Svetski dan borbe protiv homofobije.

Njegov stav stvorio je kontroverzu u Francuskoj. U Senegalu, naprotiv, fudbaler ima punu podršku.  

Francuski mediji ističu da je Idrisa Gej drugu godinu zaredom propustio utakmicu na kojoj se pružala podrška LGBT populaciji.

Takav gest se nije dopao čelnim ljudima francuskog fudbala, te je FFF (Fudbalski savez Francuske) pisao direktno njemu i tražio da objasni svoj izostanak.

Ipak, njegovi saigrači iz reprezentacije, Šeik Kujate iz Kristal Palasa i Ismaila Sar su ga javno podržali na društvenim mrežama, nazvavši ga 100 odsto "pravim čovekom". 

Senegalski političari su takođe stali na Idrisinu stranu, a pre svih predsednik Maki Sol, koji je na tviteru napisao kako islamska veroispovest fudbalera mora biti ispoštovana, dok je ministar sporta, Matar Ba, takođe na tviteru pružio podršku okačivši Idrisinu sliku sa hodočašća u Meki.

Senegal se često navodi kao primer vladavine prava u Africi: ipak, odnos s osobom istog pola može vredeti i do 5 godina zatvora, kao i novčana kazna od 100.000 do 1.500.000 franaka (152 do 2.286 evra). Zakon je potpisao i branio 100% šef države u ime kulturnih specifičnosti kao i 2020. kada je primio kanadskog premijera Trudoa: "Ti su zakoni odraz našeg načina života ... oni nemaju nikakve veze s homofobijom.".

Pisac i intelektualac Boubakar Boris Diop, dobitnik prestižne nagrade Neustadt, potvrđuje svoju "potpunu solidarnost" sa igračem. Jedna od glavnih nacionalnih političkih ličnosti i glavni protivnik predsednika Sola, Ousmane Sonko kaže: "Toubabi' (belci) veruju da smo smeće i da samo oni imaju vrednosti". 

U Senegalu, zemlji koja je 95% muslimanska, homoseksualnost se smatra devijacijom, neprirodnim činom.

".

Udruženje koja se bori protiv homofobije u sportu Rouge Direct prvo je preuzelo slučaj.
"Homofobija nije mišljenje, već zločin. LFP (Liga) i PSG moraju zatražiti od  Idrisa Gana Gej da objasni i to vrlo brzo. I sankcionisati ga ako je potrebno", tvitovalo je udruženje.

Pariški fudbalski klub branio se na sportskom radiju RMC Sport da je "odluka koju je Idrisa Gana Gej doneo individualna odluka". 

Da bih shvatili šta je homofobija, odgovor je na Wikipediji. 

Homofobija stoga obuhvata predrasude i diskriminaciju, a to se može manifestovati u strahumržnjiaverzijiuznemiravanjunasilju ili netolerantnom intelektualnom neodobravanju cele LGBT zajednice", LGBT zajednicu koju uglavnom čine lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe.

Ono što u najvećoj meri užasava je da fudbaler, koji uopšte ne želi brkati svoje prezime Guèye s Gayem, privukao gnev ove LGBT zajednice, sve moćnijeg lobija i dobrog dela takozvane međunarodne zajednice koja ima obraza odlučiti ko bi trebao imati koristi od pomoći u svetlu borbe protiv homofobije.

Ali zašto su predstavnici LGBTpopulacije tako nemilosrdni prema Idrisu? 

Oni moraju uzeti u obzir da igrač veruje da je nošenje ovog dresa protivno njegovim vrednostima, i gde je tu problem? Ako to nije moguće, drugim rečima, on sam bi bio žrtva obrnute diskriminacije. Ako stvarno sloboda nekih stane tamo gde počinje sloboda drugih, tolerancija za koju se toliko zalaže LGBT zajednica mora biti jednaka za senegalskog igrača, koji ne želi da napravimo analogiju između prezimena Guèye i Gay.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi…

Ronaldo prelazi u Al Nasr za platu od 200 miliona evra

Portugalski fudbalski reprezentativac Kristijano Ronaldo blizu je dogovora sa Al Nasrom, a u klubu…