EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

 

Rusi na Krim poslali ratne delfine: Otkrili ih američki sateliti

Izvor: Jutarnji list
Rusija je dovela obučene vojne delfine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru, verovatno da bi zaštitila svoju flotu od podvodnog napada.
Rusi na Krim poslali ratne delfine: Otkrili ih američki sateliti Pixabay

Američki Pomorski institut (USNI) analizirao je satelitske snimke pomorske baze u luci Sevastopolj i zaključio da su dva skloništa za delfine premeštena u bazu u februaru kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Rusija ima dugu istoriju obučavanja delfina u vojne svrhe i koristi ove vodene sisare za izvlačenje predmeta ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.

Pomorska baza u Sevastopolju je ključna za rusku vojsku, jer se nalazi u južnom delu Krima koji je Moskva okupirala 2014. Prema analizi USNI, mnogi ruski brodovi koji su tamo usidreni, iako su van dometa raketa, potencijalno su ranjivi na napade podmornica.

Ukrajina je takođe trenirala delfine u akvarijumu u blizini Sevastopolja, u programu koji datira još iz sovjetske ere, ali je napušten devedesetih.

Tokom Hladnog rata, i Sjedinjene Države i Sovjetski savez razvili su upotrebu delfina čije su eholokacijske sposobnosti omogućile da otkriju podvodne objekte kao što su mine.

Ukrajinska mornarica ponovo je pokrenula program u Sevastopolju 2012. godine, ali su delfini pali u ruke Rusije nakon aneksije Krima 2014. godine. Ukrajina je bezuspešno tražila povratak životinja, a RIA Novosti prenosi da Moskva planira da proširi šemu.SAD su potrošile najmanje 28 miliona dolara na održavanje sopstvenih trupa delfina i morskih lavova, koje takođe mogu biti obučene da pomognu u sukobima.

"Naši stručnjaci su razvili nove uređaje koji pretvaraju otkrivanje ciljeva delfina pomoću sonara u signal na monitoru operatera. Ukrajinska mornarica nije imala dovoljno sredstava za razvoj takvog programa i neki projekti su morali biti ugašeni", rekao je jedan izvor ruskoj novinskoj agenciji.

Dve godine kasnije ruska mornarica je objavila planove da kupi još pet delfina i raspisala tender za ugovor vredan 1,75 miliona rubalja, što je oko 21.000 dolara, za isporuku delfina u bazu u Sevastopolju do kraja leta. Nije poznato da li su delfini za koje se veruje da se danas nalaze u Sevastopolju isti oni za koje je raspisan tender.

Satelitski snimci iz 2018. godine otkrili su da je Rusija takođe koristila delfine u svojoj pomorskoj bazi u Tartusu u Siriji tokom sirijskog rata.

Delfini nisu jedine morske životinje koje je obučavala ruska vojska. Veruje se da je kit beluga primećen kod obala Norveške 2019. takođe obučen od ruske mornarice. Ribari su izvestili da je kit beluga nosio čudne pojaseve, na kojima su možda bile kamere, i da je ometao njihove čamce vukući ih za užad.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na…

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…