EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Elizabet Born je nova premijerka Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je danas ministarku rada Elizabet Born za novu predsednicu Vlade zemlje, saopšteno je iz Jelisejske…

Da Olivera pobedi opaku bolest

Olivera je 02.04.2022. godine na rutinskom pregledu saznala da ima tumor pluća sa metastazama na oba plućna krila, butini, ključnoj kosti i mozgu što…

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu, saopštila je švedska premijerka Magdalena Anderson. Istakla je da je uverena da za to postoji…

PREDAJA: Iz Azovstala izašli sa belim zastavama

Pripadnici ukrajinskih jedinica opkoljenih u čeličani Azovstalj počeli su danas da predaju ruskim snagama ranjenike kojima je potrebna hitna…

Zelenski smenio komandanta Teritorijalne odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je bez navođenja razloga komandanta snaga Teritorijalne odbrane tri meseca od početka sukoba u…

Američke laboratorije u Ukrajini razvijale biolosko oružje

Američke biolaboratorije na postsovjetskom prostoru prikupljale su biološke materijale i proučavale specifičnosti širenja opasnih bolesti, a u…

 

...

utorak, 17 maj 2022

Podelite vest


 

Amerikanci sve više sumnjaju u Bajdenove (79) mentalne i intelektualne sposobnosti

Izvor: ALJAZEERA

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Amerikanci sve više sumnjaju u Bajdenove (79) mentalne i intelektualne sposobnosti, te da li je i dalje sposoban da obavlja svoje predsedničke dužnosti, pošto je na početku svog 78-godišnjeg predsedničkog mandata bio najstariji predsednik.

Nova anketa, koju je sproveo Ej-Bi-Si u saradnji sa Vašington postom, pokazala je da 54 odsto Amerikanaca veruje da Bajdenu nedostaje "mentalne sposobnosti potrebne za efikasno obavljanje predsedničke funkcije".

Samo 40 odsto ispitanika veruje da je predsednik dovoljno mentalno stabilan za tu funkciju, što je značajna promena u stavovima Amerikanaca prema tom pitanju u poređenju sa 2020. godinom, kada je 51 odsto verovalo da je Bajden (tadašnji predsednički kandidat) mentalno sposoban da obavlja funkciju predsednika, u poređenju sa 43 odsto onih koji misle drugačije.

Druga anketa koju su sproveli Politiko i Morning konsult pokazala je da 50 odsto Amerikanaca smatra Bajdena "mentalno nesposobnim” da bude odgovoran i vršilac dužnosti predsednika, u poređenju sa samo 40 odsto ispitanika koji su rekli da je Bajden "dobrog zdravlja”.

Republikanci rutinski pozivaju na medicinske testove kako bi se utvrdilo da li je Bajden "sposoban" za predsednika, a neki republikanci sugerišu da je stanje predsednika možda normalno s obzirom na njegove godine.

Uredništvo Volstrit žurnala je pre nekoliko nedelja zahtevalo u svom uvodniku da Bajdenu više nije dozvoljeno da govori o veoma važnim pitanjima osim ako ne pročita pisani tekst od kojeg ne bi odstupio, posebno u vremenima međunarodnih kriza. koji imaju bilo kakve veze sa oružjem za masovno uništenje.

Taker Karlson, poznati voditelj Foks njuza, rekao je: "Mnogo puta kada ste u blizini nekoga ko ima kognitivni pad, nađete se da pokušavate da mu pomognete rečenicom, pokušavate da mu pomognete da je završi, ali ne bi trebalo uradi to za vrhovnog komandanta oružanih snaga. To je zapravo rizik po nacionalnu bezbednost jer šalje signale koje niko razuman u ovom trenutku ne bi želeo da pošalje Rusiji".

Trampovo ismevanje

Sa svoje strane, bivši predsednik Donald Tramp ismevao je Bajdena, rekavši da njegova administracija "uništava zemlju".

Tramp je ponovio svoje optužbe o predsedničkim izborima 2020, koje je opisao kao "nameštene".

"Trenutno imamo predsednika koji, nažalost, apsolutno nema pojma šta se, dođavola, dešava. Rukuje se sa vazduhom, hoda malo zbunjeno i prima naređenja od Uskršnjeg zeca", rekao je Tramp pristalicama okupljenim u Ohaju.

Bajdenovi ponovljeni propusti naveli su neke republikance da ukažu na potrebu da se pribegne 25. amandmanu na ustav kako bi se Bajden smenio sa funkcije.

Navedenim amandmanom se potpredsedniku i članovima Kabineta predsednika daje ovlašćenje da većinom glasova razreše vrhovnog komandanta (predsednika) ako se utvrdi da je predsednik nesposoban za obavljanje funkcije.

Podelite vest

Najnovije

Novak započeo 370. sedmicu kao prvi

Najbolji teniser sveta Novak Đoković započeo je 370. sedmicu kao prvi na ATP rang-listi i na istom…

Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je na konferenciji za novinare da njegova zemlja neće…

Elizabet Born je nova premijerka Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je danas ministarku rada Elizabet Born za novu…

Košarkaši Cedevita Olimpije izborili "majstoricu" u polufinalu ABA lige

Cedevita Olimpija pobedila je Crvenu zvezdu sa 88:80 u 2. meču polufinala Aba lige i izjednačila u…

Da Olivera pobedi opaku bolest

Olivera je 02.04.2022. godine na rutinskom pregledu saznala da ima tumor pluća sa metastazama na…

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu, saopštila je švedska premijerka Magdalena…