EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

Rusi nišane Nemačku? Od Berlina ništa neće ostati

Od početka napada na Ukrajinu, na ruskoj državnoj televiziji mogu se čuti svakakve pretnje koje su upućene zapadnim zemljama od strane voditelja i…

Ko dosad ništa nije dizao, sad na računu ima ovu finu sumu

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima…

 

Amerikanci sve više sumnjaju u Bajdenove (79) mentalne i intelektualne sposobnosti

Izvor: ALJAZEERA

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Amerikanci sve više sumnjaju u Bajdenove (79) mentalne i intelektualne sposobnosti, te da li je i dalje sposoban da obavlja svoje predsedničke dužnosti, pošto je na početku svog 78-godišnjeg predsedničkog mandata bio najstariji predsednik.

Nova anketa, koju je sproveo Ej-Bi-Si u saradnji sa Vašington postom, pokazala je da 54 odsto Amerikanaca veruje da Bajdenu nedostaje "mentalne sposobnosti potrebne za efikasno obavljanje predsedničke funkcije".

Samo 40 odsto ispitanika veruje da je predsednik dovoljno mentalno stabilan za tu funkciju, što je značajna promena u stavovima Amerikanaca prema tom pitanju u poređenju sa 2020. godinom, kada je 51 odsto verovalo da je Bajden (tadašnji predsednički kandidat) mentalno sposoban da obavlja funkciju predsednika, u poređenju sa 43 odsto onih koji misle drugačije.

Druga anketa koju su sproveli Politiko i Morning konsult pokazala je da 50 odsto Amerikanaca smatra Bajdena "mentalno nesposobnim” da bude odgovoran i vršilac dužnosti predsednika, u poređenju sa samo 40 odsto ispitanika koji su rekli da je Bajden "dobrog zdravlja”.

Republikanci rutinski pozivaju na medicinske testove kako bi se utvrdilo da li je Bajden "sposoban" za predsednika, a neki republikanci sugerišu da je stanje predsednika možda normalno s obzirom na njegove godine.

Uredništvo Volstrit žurnala je pre nekoliko nedelja zahtevalo u svom uvodniku da Bajdenu više nije dozvoljeno da govori o veoma važnim pitanjima osim ako ne pročita pisani tekst od kojeg ne bi odstupio, posebno u vremenima međunarodnih kriza. koji imaju bilo kakve veze sa oružjem za masovno uništenje.

Taker Karlson, poznati voditelj Foks njuza, rekao je: "Mnogo puta kada ste u blizini nekoga ko ima kognitivni pad, nađete se da pokušavate da mu pomognete rečenicom, pokušavate da mu pomognete da je završi, ali ne bi trebalo uradi to za vrhovnog komandanta oružanih snaga. To je zapravo rizik po nacionalnu bezbednost jer šalje signale koje niko razuman u ovom trenutku ne bi želeo da pošalje Rusiji".

Trampovo ismevanje

Sa svoje strane, bivši predsednik Donald Tramp ismevao je Bajdena, rekavši da njegova administracija "uništava zemlju".

Tramp je ponovio svoje optužbe o predsedničkim izborima 2020, koje je opisao kao "nameštene".

"Trenutno imamo predsednika koji, nažalost, apsolutno nema pojma šta se, dođavola, dešava. Rukuje se sa vazduhom, hoda malo zbunjeno i prima naređenja od Uskršnjeg zeca", rekao je Tramp pristalicama okupljenim u Ohaju.

Bajdenovi ponovljeni propusti naveli su neke republikance da ukažu na potrebu da se pribegne 25. amandmanu na ustav kako bi se Bajden smenio sa funkcije.

Navedenim amandmanom se potpredsedniku i članovima Kabineta predsednika daje ovlašćenje da većinom glasova razreše vrhovnog komandanta (predsednika) ako se utvrdi da je predsednik nesposoban za obavljanje funkcije.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi…

Ronaldo prelazi u Al Nasr za platu od 200 miliona evra

Portugalski fudbalski reprezentativac Kristijano Ronaldo blizu je dogovora sa Al Nasrom, a u klubu…