EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

 

Ukrajina protiv Jemena – Kontrast u medijskom izveštavanju

Izvor: ekspres vesti & off-guardian & wikipedia
Ukrajina protiv Jemena – Kontrast u medijskom izveštavanju twitter

U glavnom medijskom izveštavanju o ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, koja traje više od mesec dana, mnogo je pažnje posvećeno delovanju "ukrajinskog otpora".

Slično izveštavanju o "sirijskim pobunjenicima" pre deset godina, u medijima je naslikana romantična slika "ukrajinskih boraca za slobodu" koji se hrabro bore protiv vojno superiornijeg ruskog neprijatelja, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prikazan je kao super heroj zbog poziva na zonu zabrane letenja iznad Ukrajine, koja bi nesumnjivo izazvala nuklearni rat.

Ovo holivudsko PR predstavljanje ukrajinske vojske od strane korporativnih medija - uključujući zloglasni neonacistički bataljon Azov - takođe ima veliku sličnost sa spomenutim "sirijskim pobunjenicima" jer  naglašava uključenost CIA-e u pozadini svih priča.

Naime, CIA-ina obuka ukrajinskog vojnog osoblja za gerilski rat protiv Rusije izneta je u nedavnom izveštaju zapadnih korporativnih medija, sugerišući da postoji plan da se Moskva uvuče u vojnu kaljugu u Ukrajini - drugoj najvećoj zemlji u Evropi - u stilu rata u Iraku .

Takva taktika već se koristila protiv Kremlja u prošlosti, kada je tadašnji američki predsednik Džimi Karter 1979. pokrenuo operaciju Ciklon, program CIA-e koji je predviđao naoružavanje, finansiranje i obuku vehabijskih pobunjenika, takozvanih mudžahedina, koji su potom zaratili protiv vlade Demokratske Republike Avganistan, saveznice SSSR-a nakon što je prethodno Kabul naklonjen Zapadu došao pod sovjetski uticaj nakon  revolucije 1978. godine.

Međutim, ova romantična slika "ukrajinskih boraca za slobodu" korporativnih medija u potpunoj je suprotnosti s njihovim izveštavanjem o Ansaru Alahu (Božiji pomoćnici), poznatijem kao Huti, koji trenutno vode oružanu kampanju otpora protiv Sedmogodišnjeg rata i blokade Saudijske Arabije saveznice Zapada protiv susednog Jemena, što dovodi do masovne gladi u već osiromašenoj zemlji na Arapskom poluostrvu.

To je postalo jasno pre nekoliko dana kada su jemenske snage pokrenule vazdušne napade na ključnu rafineriju nafte u saudijskom gradu Jedahu. Za razliku od izveštavanja o Ukrajini i Rusiji, u zapadnim medijima nije bilo članaka koji bi slavili akcije jemenskog otpora protiv sile Rijada koju podupire Zapad.

Da bismo razumeli ovaj suprotstavljeni korporativni medijski pristup Jemenu i Ukrajini, treba pobliže pogledati veći geopolitički i istorijski kontekst odnosa Zapada s obe zemlje.

Godine 1979., iste godine kada je sovjetska intervencija u Avganistanu, antizapadni i anticionistički ajatolah (najveći čin verskog vođe kod islamskih šiita) Homeini došao je na vlast s Islamskom revolucijom u Iranu, nakon što je Muhamed Reza Pahlavi (poslednji iranski šah), koji je bio u savezu sa SAD-om i Britanijom, svrgnut. Sam šah došao je na vlast 1953. nakon operacije Ajax, operacije promene režima koju su organizovale MI6 i CIA kao odgovor na odluku tadašnjeg premijera Mohameda Mosadika da nacionalizuje velike iranske rezerve nafte.

Kako bi poništile uticaj Homeinijeve novoosnovane antiimperijalističke države i održale hegemoniju na Bliskom istoku, Sjedinjene Države sledile su strategiju korišćenja Saudijske Arabije - odvojene od Islamske Republike Persijskim zalivom - protiv Irana.

Tu dolazi do izražaja medijsko izveštavanje o sukobu u Jemenu, jer je Teheran već dugo optužen za potporu Hutijima, čije je zauzimanje glavnog grada Sana'a u martu 2015. dovelo do toga da je Rijad pokrenuo svoju trenutnu kampanju - s bombama koje su isporučili SAD i Britanija - kako bi vratio na vlast svog favoriziranog predsedničkog kandidata Abdrabuha Mansura Hadija.

Budući da su ciljevi Ansara Alaha stoga u suprotnosti s ciljevima američko-NATO hegemonije, to objašnjava zašto se Hutijima zapadni mediji ne pripisuju herojski izrazi poput "jemenskog otpora" ili "borca za slobodu", za razliku od njihovog izveštavanja o Oružanim snagama Ukrajine - koje zapad podržava od euromajdanske revolucije u boji 2014. godine - i njihovom naknadnom ratu protiv odcepljenih republika Donjecka i Luganska, situacija koja je eskalirala do te mere da je nuklearni rat sada postao jedna od mogućnosti.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na…

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…