EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

 

Šangaj odvaja decu pozitivnu na Covid od roditelja

Izvor: bangkokpost
Šangaj odvaja decu pozitivnu na Covid od roditelja Getty Images

ŠANGAJ: Esther Zhao mislila je da radi pravu stvar kada je odvela svoju dvoipogodišnju kćer u šangajsku bolnicu s temperaturom 26. marta.

Tri dana kasnije, Zhao je molila zdravstvene vlasti da ih ne razdvajaju nakon što su ona i devojčica bile pozitivne na Covid-19, rekavši da je njna kći premlada da bi je odveli u karantinski centar za decu. Njene molbe nisu uslišene.

Od tada je imala samo jednu kratku poruku da je njena mala devojčica dobro.

"Tako sam potresena, nemam pojma u kakvoj je situaciji moja kći", rekla je u subotu kroz suze, još uvek zaglavljena u bolnici u koju je otišla prošle nedelje. "Doktor je rekao da šangajska pravila zahtevaju da deca moraju biti poslata u centar Jinshan, odrasli u karantenske centre, a vi ne smete pratiti i biti sa svojom decom."

Fotografije i videozapisi objavljeni na kineskim platformama društvenih medija Weibo i Douyin pokazaju strašne uslove u kojima deca borave.

Zdravstveni funkcioner u Šangaju rekao je da bolnice koje leče decu pozitivnu na Covid održavaju internet komunikaciju sa svojim roditeljima, prema službenom vladinom WeChat nalogu.

Dok se Šangaj, najmnogoljudniji kineski grad i glavno finansijsko središte, bori sa svojom najvećom epidemijom Covida-19, priče poput Zhaove i videozapisi razdvojene dece ljute stanovnike grada i postavljaju pitanja o opravdanosti pekinške politike "dinamičkog čišćenja" u borbi protiv širenja bolesti.

U nekim slučajevima, deca u dobi od tri meseca odvojena su od svojih majki dojilja, prema objavama u karantinskoj bolnici koju je WeChat grupa podelila s Reutersom. U jednoj sobi opisanoj u postu ima osmoro dece bez odrasle osobe.

U drugom slučaju, više od 20 dece iz šangajskog vrtića u dobi od pet do šest godina poslato je u karantinski centar bez roditelja, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Od početka poslednjeg talasa u Šangaju pre otprilike mesec dana, vlasti su bukvalno zatvorile 26 miliona ljudi, iako je broj slučajeva u Šangaju mali prema globalnim standardima.

Sjedinjene Države, francuski i italijanski konzulati upozorili su svoje državljane u Šangaju da bi do razdvajanja porodice moglo doći u slučaju pozitivnog testa.

Šangaj je u subotu izvestio o 6.051 lokalno prenesenim asimptomatskim slučajevima Covida-19 i 260 simptomatskih slučajeva.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na…

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…