EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

 

Pandorina kutija

Volodimir Zelenski: Ukrajinski predsednik i njegova neugodna mreža

Izvor:

Kad se Vladimir Zelenski prvi put pojavio na televizijskim ekranima kao ukrajinski predsednik, učinio je to kao glumac u popularnoj humorističkoj seriji.

Ali onda se u aprilu 2019. godine život ugledao na umetnost i on je stvarno postao predsednik.

On sada vodi zemlju od 44 miliona ljudi i suočava se sa ruskom vojnom pretnjom na svojim granicama.

U svojoj televizijskoj ulozi u Slugi naroda, igrao je skromnog profesora istorije koji je postao predsednik pukom srećom nakon što je snimak njegove tirade pune psovki protiv korupcije postala viralna na internetu.

Bila je to bajkovita priča koja je uzbudila maštu Ukrajinaca razočaranih u politiku.


Priča o ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom tim je neverovatnija jer ju je napisao sam čovek. Čak i pre izbora 2019., bivši komičar već je prošao probnu trku za predsednika, u kojoj je odigrao glavnu ulogu u vlastitoj humorističnoj seriji o jednostavnom učitelju koji je izabran za predsednika.

U ulozi profesora istorije  Vasilija Goloborodka, Zelenski je preuzeo ukrajinsku korupciju - a to je takođe postala središnja tema njegove stvarne predizborne kampanje. Ukrajinci su to dobro prihvatili – Zelenskij je u drugom krugu izabran s većinom od 73 posto, pobedivši aktualnog predsednika, oligarha Petra Porošenka.

Međutim, u poslednjem poglavlju svoje predsedničke istorije odstupio je od svog scenarija. Jer je curenje podataka pandorinih dokumenata otkrilo da je Zelenski jedan od 38 ukrajinskih političara koji su sakrili novac na offshore račune. Nijedna druga zemlja nema više političara u ovim dokumentima od Ukrajine, s dvostruko više funkcionera od zemlje na drugom mestu – Rusije.

U slučaju Zelenski, to je mreža "offshore" kompanija u Belizeu, Kipru i na Britanskim Devičanskim ostrvima, u koju se veruje da je uključen ne samo on (ili je nekad bio), već i neke važne osobe u njegovom predsedničkom timu i radnici njegove produkcijske kuće Kvartal 95 nazvane po njegovom komičarskom timu osnovanom 1993 gofine.

Prisutan je i zloglasni oligarh Igor Kolomojski , na čijem  televizijskom kanalu 1+1 su emitovane emisije Kvartala 95. Ukrajinski regulatori veruju da je Igor Kolomojski  možda preusmerio milijarde dolara iz "PrivatBank". I sam je bio suosnivač ove sada najveće banke u Ukrajini 90-ih godina. Napustio je zemlju nakon što je otkriven minus od 5,5 milijardi dolara u knjigama banke, a nije se vratio u Ukrajinu sve dok Zelenski nije postao predsednik.

Igor Kolomojski je bivši vlasnik najveće privatne banke u Ukrajini koja je privatizirana pošto je on, sumnja se, izvukao iz nje 5,5 milijarda eura (EPA)

Već tokom svoje predizborne kampanje Zelenskog su politički protivnici optužili da je samo marioneta Igor Kolomojski, navodeći kao razlog neodređene isplate u ukupnom iznosu od 41 miliona dolara iz "PrivatBank" njegovoj "offshore" mreži. Ukrajinska istraživačka organizacija Slidstvo.info otkrila je da su te kompanije korišćene za kupovinu luksuznih nekretnina u centru Londona.

Finansijski stručnjaci ističu da držanje novca na "offshore" računima samo po sebi nije protivzakonito. No, za Zelenskog su otkrića u novinama dovoljna da se posumnja u njegov entuzijazam u borbi protiv korupcije. 

Neke scene iz serije u kojoj je Zelenski glumio skromnog predsednika, "Sluga naroda" sada su postale ironično smešne.

„Sluga naroda" postao je naziv njegove stranke, dok je Vladimir Zelenski vodio kampanju sa porukom da će očistiti politiku od korupcije i obećanjem da će doneti mir na istoku.

U kijevskim medijima vodila se žestoka rasprava o tome hoće li Pandorini dokumenti onemogućiti Zelenskom drugi mandat ako se odluči ponovno kandidovati Još uvek nema kandidata koji predstavljaju realnu prijetnju Zelenskom. Možda osim njega samog.

Ovaj je tekst objavljen 16. oktobra 2021. u vikend izdanju Berliner Zeitunga 

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na…

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…