EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

Rusi nišane Nemačku? Od Berlina ništa neće ostati

Od početka napada na Ukrajinu, na ruskoj državnoj televiziji mogu se čuti svakakve pretnje koje su upućene zapadnim zemljama od strane voditelja i…

 

Američki biološke laboratorije u Ukrajini: šta bi moglo poći po zlu?

Izvor: strategic-culture, Robert Bridge & ekspres vesti

Argument Rusa za pokrtetanje "posebne vojne operacije" u Ukrajini upravo je dobio veliko pojačanje.

Nakon što je Rusija potvrdila postojanje bioloških istraživačkih laboratorija na ukrajinskom tlu, jedna od glavnih osoba odgovornih za ukrajinski državni udar 2014., Viktoria Nuland, oglasila je uzbunu. Još jedna "teorija zavere" razotkrivena je kao stvarnost. Pruža li šokantno otkriće Rusiji ultimativni "casus belli"?

Magla rata u Ukrajini brzo se čisti, a ono što izlazi na videlo duboko je uznemirujuće.

To je postalo jasno ovog trenutka kada je republikanac Mark Rubio upitao zamenicu američkog državnog sekretara Viktoriju Nuland na saslušanju u senatskom odboru: "Ima li Ukrajina hemijsko ili biološko oružje?" Odgovor je bio neočekivan koliko i uznemirujući. Pre svega, na neočekivani deo: Nuland, tvrdokorni neokonzervativac, zapravo je potvrdila postojanje tih laboratorija.

Birajući svoje reči Nuland je rekla: "Ukrajina ima biološke istraživačke objekte za koje se bojimo da bi ruske jedinice mogle steći kontrolu nad njima. Zato radimo s Ukrajincima na tome da spečimo da ti istraživački materijali padnu u ruke ruskih oružanih snaga."

Unatoč svim dosadašnjim bajkama da je priča o "ukrajinskim laboratorijima" prisutna samo u čat sobama QAnon i još jedna teorija zavere, ruski mediji izvestili su o postojanju tih objekata pre više od dve godine, kada se korona virus širio "zatvorenim" planetom.

"Osam laboratorija izgrađene su i modernizovane uz učešće Agencije za smanjenje odbrambenih pretnji (DTRA) u razdoblju od 2005. do 2014. godine", izvestila je Izvestia u martu 2020. pod bukom "cvrčaka" na zapadu. "Laboratorije su izgrađene u regijama Vinnytsia, Dnipropetrovsk, Transcarpathian, Lviv, Kharkiv, Kherson i Ternopil..."

Toliko o "ruskim dezinformacijama".

Sada kada je Rusija iznela te lažne tvrdnje i čini se da Kina podržava tu propagandu, svi bismo trebali biti na oprezu da Rusija možda koristi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini. Ovo je jasan obrazac američke manipulacije.

Reakcija Jen Psaki na priznanje Viktorije Nuland o #Biolabore u Ukrajini nema smisla. Zašto bi Rusija ikada želela osloboditi biološko oružje u zemlji koja se graniči s vlastitom zemljom, gde trenutno ima ~ 150 hiljada vojnika? To jednostavno nema smisla.

Jedan od razloga vašingtonskog otkrića prljavih laboratorija može biti taj što je istog dana kada i Nuland rusko ministarstvo spoljnih poslova izdalo saopštenje u kojem potvrđuje postojanje tih objekata i o istraživanjima koja su tamo sprovedena.

"Potvrđujemo da je tokom posebne vojne operacije u Ukrajini kijevski režim sakrio tragove vojno-biološkog programa sprovedenog uz finansijsku potporu američkog Ministarstva odbrane", rekla je u svojoj izjavi Maria Zaharova.

Prema dokumentima, eksperimenti s uzorcima koronavirusa šišmiša sprovedeni su u biološkim laboratorijima uspostavljenim i finansiranim u Ukrajini. Svrha ovog i drugih bioloških istraživanja u Ukrajini koje finansira Pentagon bila je stvoriti mehanizme za prikriveno širenje smrtonosnih patogena.

Igor Kirilov, načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije, kaže da "Ministarstvo odbrane Rusije nastavlja da proučava materijale o sprovođenju vojno-bioloških programa Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u NATO bloku na teritoriji Ukrajine".

Ministarstvo odbrane Rusije je 7. marta saopštilo da više od 30 laboratorija u Lavovu, Harkovu i Poltavi radi sa opasnim infektivnim agensima u okviru vojno-biološkog programa koji predvode SAD, prenosi RT. Konkretno, dobijeni podaci svedoče o radu sa uzročnicima kuge, antraksa i bruceloze, a cilj biološkog istraživanja koje finansira Pentagon bio je da se stvori tajni mehanizam distribucije smrtonosnih patogena. Navodi se i da su Sjedinjene Američke Države već evakuisale većinu dokumentacije i baza podataka iz ukrajinskih laboratorija. Kirilov je objasnio, prenosi RT, da je Pentagon u Ukrajini bio zainteresovan za vektore insekata koji su sposobni da šire posebno opasne infekcije.

Projekat UP-4: Ptice selice

"Njegov cilj je bio da se prouči mogućnost širenja posebno opasnih infekcija preko ptica selica, uključujući visokopatogenu gripu H5N1, čija smrtnost za ljude dostiže 50 odsto, kao i njukaslsku bolest", rekao je Kirilov.Projekat UP-4, koji je realizovan uz učešće SAD i laboratorija iz Kijeva, Harkova i Odese, osmišljen je da se prouči mogućnost širenja posebno opasnih infekcija uz pomoć ptica selica, čije rute prolaze i preko teritorije Rusije.

Prstenovane ptice puštene u interesu vojno-biološkog programa iz rezervata biosfere Askanija-Nova Herson uhvaćene su u aprilu 2021. u oblastima Ivanovo i Voronjež u Rusiji, piše u dokumentu koji je dostavilo rusko Ministarstvo odbrane a na koji se poziva RT.

Projekat R-781: Slepi miševi

Kirilov je govorio i o projektu R-781, gde se, prema njegovim rečima, slepi miševi smatraju nosiocima potencijalnih agenasa biološkog oružja.

On je dodao da se projekat realizuje uz učešće ne samo ukrajinske, već i gruzijske biološke laboratorije koju kontroliše Pentagon, u saradnji sa Politehničkim institutom Virdžinije i Geološkim zavodom SAD.

Cilj: Napad na određene etničke grupe?

Igor Kirilov kaže da je verovatno jedan od zadataka Sjedinjenih Država i njihovih saveznika stvaranje bioagenasa koji mogu selektivno da utiču na različite etničke grupe Populacija.

On je objasnio da je velika količina krvnog seruma stanovnika raznih ukrajinskih regiona koji pripadaju slovenskoj etničkoj grupi prebačena iz Ukrajine u inostranstvo.

Rusija je zatražila sastanak Veća sigurnosti UN-a zbog navodnih američkih vojno-bioloških aktivnosti u Ukrajini.


Igor Kirillov iz ruskog Ministarstva odbrane  izneo je navodne dokaze o programu koji finansira Pentagon kako bi se "smanjile biološke pretnje" u Ukrajini.

Originalne dokumente koje je rusko Ministarstvo obrane dostavilo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda možete pronaći ovde.


ČINJENICA: Američki "State Department" potvrdio je pod zakletvom da u Ukrajini postoje opasne biolaboratorije. ČINJENICA: Nemačka vlada ima dokumentirani papirnati trag finansiranja biolaboratorija u Ukrajini. Federalna agencija sada briše dokumentaciju o ovom finansiranju. 

Nešto slično se dogodilo s nestalim e-mailovima Hilari Klinton. Glavni predmet istrage nije moguće kriminalno ponašanje američkih vlasti, već strah da će rusi to nekako iskoristiti. 

Ima li Moskva razloga biti zabrinuta zbog tih događaja na svojoj granici? Sve u svemu: Da, sigurno. Dovoljno je podsetiti da je u maju 2017. zapovedništvo SAD-a za vazdušno obrazovanje i obuku (AETC), raspisalo konkurs za prikupljanje uzoraka ribonukleinske kiseline (RNA) i sinovijalne tekućine ruske populacije. U konkursu je izričito navedeno da uzorci "moraju doći iz Rusije i biti od belaca". Ono što je posebno zanimljivo je da je ratno vazduhoplovstvo izričito naglasilo – ali nikada nije izjavilo – da neće razmatrati uzorke tkiva Ukrajinaca.

DNK rad je bio toliko senzacionalan da ga je spomenuo ruski predsednik.

"Znate li da se biološki materijal prikuplja širom zemlje, od različitih etničkih grupa i ljudi koji žive u različitim regijama Ruske Federacije", upitao je Vladimir Putin Rusko veće za ljudska prava. "Mi smo neka vrsta objekta od velikog interesa."

Zatim, s naznakom onoga što tek dolazi, ruski predsednik je rekao: "Neka rade ono što žele, mi moramo učiniti ono što moramo".

Sada kada se čini da su Rusi otkrili dokaze o hemijskom oružju za masovno uništenje u Ukrajini, njihov argument za pokretanje "posebne operacije" u Ukrajini dobio je ogroman podsticaj.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi…