EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

 

Zapadni mediji godinama ćute o ratu u Donbasu i neonacizmu u Ukrajini

Izvor:

Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga.

Džordž Orvel


Rusija je 24. februara pokrenula "posebnu operaciju" u Donbasu kako bi zaštitila Narodne Republike Donjeck i Lugansk. Njih je Moskva priznala 21. februara. Ukrajina, kazao je Putin, stvara terorističku mrežu u Donbasu. Ukrajina, dodao je, priprema rat protiv Rusije uz podršku Zapada, takođe i sa nuklearnim oružjem “ Čim Ukrajina dobije oružje za masovno uništenje, situacija u Evropi će biti sasvim drugačija“. Zapad će, istakao je, vojno podržati Ukrajinu oružjem i tehnologijama. „Pod kamuflažom vežbi strane SAD i NATO dovode strane trupe u Ukraji pripremaju antiruske akcije u Ukrajini”.

Zapadni mediji operaciju nazivaju "invazijom".

Ukrajinski predsjednik Zelenski najavio je u govoru pre nekoliko nedelja napad na Donjeck i Luganjsk kako bi se republike vratile u red. Time bi se otvorio put članstvu u NATO-u, budući da zemlja s teritorijalnim sporovima ne može biti uključena u Uniju.

U decembru prošle godine vlada u Kijevu imala je 125.000 vojnika stacioniranih u blizini Donbasa, izvestio je američki istraživački novinar George Eliason, koji živi i radi u regiji, u intervjuu agenciji Sputnik. Osim toga, OESS je izvestio da je Ukrajina češće koristila teško oružje protiv narodnih republika kršeći sporazume iz Minska.

Prema Minsku II, Donjeck i Luganjsk  pripadaju Ukrajini, ali "samoproglašene republike" dobijaju poseban status u Ukrajini. Međutim, zemlja nikada nije sprovela ovaj sporazum. Američka vlada naložila je vladi u Kijevu da ignoriše Minsk II.

Zapadni mediji godinama ćute o granatiranju Donjecka i Luganska od strane ukrajinske vlade i neonacističkih bataljona. Prema podacima Ujedinjenih naroda, više od 13.000 ljudi ubijeno je u regiji od puča na Maidanu u februaru 2014. Osam godina, civili su bili napadani na ovom području, prema Eliasonu.

Posljednjih nedelja ukrajinska vojska pojačala je bombaške napade u Donbasu, nakon čega su Donjeck i Luhansk odlučili evakuisati decu i starije osobe u Rusiju. 

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je na godišnjoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu 19. februara da je "stvarno smešno" govoriti o genocidu u Donbasu.

Činjenica da nemački kancelar daje takve izjave je skandalozna, ali ne i neočekivana. Zažmurevši na zločine ukrajinske vojske i neonacističkih jedinica u istočnoj Ukrajini, koalicija na čelu sa Šolcom indirektno podržava nacističku političku ideologiju u Ukrajini, navodi istraživački novinar.

Sada svedočimo rezultatu dugo planirane, dugo očekivane i geopolitički motivisane američke agresije u vezi s Ukrajinom i Rusijom. Priprema ovog scenarija, godine američke agresije u ovoj regiji, milijarde američkih sredstava za potporu i naoružavanje Ukrajine i izborne manipulacije koje su SAD sprovele tamo i drugde u ovom veku trebale bi biti dovoljne da jasno daju do znanja da ovo nije debakl Rusije i Ukrajine. već opasna igra povezana sa SAD-om i NATO-om. 

Kako je saopšteno, "Nacionalna organizacija za demokratiju (NED)", potrošio je 22,4 miliona dolara na operacije unutar zemlje od 2014., kada je demokratski izabran predsednik Viktor Janukovič svrgnut i zamenjen vladom naslednika koju su izabrale Sjedinjene Države. Međutim, to je bio samo vrh ledenog brega za finansiranje, jer je SAD potrošio mnogo milijardi dolara za pmoć tekućim protestima i ukrajinskoj "opoziciji" tokom rušenja izabrane ukrajinske vlade 2014.  To je otvoreno priznala tadašnja zamenica ministra spoljnih poslova Viktoria Nuland. To je bilo pre 8 godina.

Kao što su James Corbett i James Evan Pilato nedavno primetili, ovde se ne radi o Ukrajini ili njenom narodu, već o Nemačkoj i njenim naporima da učvrsti trgovinske odnose i završetku gasovoda Severni tok 2 (Nord Stream 2). Nemačka već dobija polovinu svog prirodnog plina od Rusije, a SAD ne želi da Nemačka i Evropa više trguju sa svojim susedom, jer to huškači u Vašingtonu vide kao pretnju trgovini i miru između evropskih saveznika i Rusije; Mir je zadnje što SAD želi.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na…

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…