E

Demokratija umire u tami
 

Otkriveni mejlovi kako je sve zataškano: Virus izašao iz laboratorije u Vuhanu

Izvor: Jutarnji list
Britanski i američki naučnici od početka su sumnjali da je velika verovatnoća da je kovid 19  izašao iz laboratorije u Vuhanu. Sada to mogu dokazati.

Naime, ispostavilo se da su oni javno ćutali o svojim sumnjama jer su strahovali da bi one mogle da naškode naučnom rejtingu Kine, ali su svoje sumnje iznosili u mejlovima, koji su sada otkriveni, prenosi britanski Telegraf.

Svi detalji izašli su na videlo kada je republikanskim članovima Nadzornog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa odobren pristup spornim dokumentima, nakon njihove žalbe da je njihov sadržaj uveliko redigovan.

Sve je krenulo od mejla koji je još u februaru 2020. napisao Džeremi Farar, direktor "Velkom trasta", najveće privatne britanske medicinske fondacije, koji je donedavno bio i član britanskog Kriznog štaba. Taj mejl napisao je Entoniju Faučiju i Fransisu Kolinsu.

"Kovid je, čini se, unutar ljudskoga tkiva u laboratoriji niskog nivoa sigurnosti vrlo brzo evoluirao iz virusa sličnoga SARS-u. Takva evolucija možda je slučajno stvorila virus koji se brzo prenosi između ljudi", napisao je Ferar.

Ali, Kolins, bivši direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, odgovorio mu je da bi dalja rasprava o tome "nanela nepotrebnu štetu naučnoj zajednici u Kini, nauci uopšte, ali i međunarodnoj harmoniji".

Ferar je u spomenutim mejlovima napisao i da drugi naučnici veruju da se virus nije mogao prirodno razviti. Jedan od njih je i profesor Majk Farzan, koji je otkrio kako se izvorni virus SARS-a zapravo veže na ljudske ćelije.

Posebno im je bio zanimljiv slučaj enzima furina, koji pomaže virusu da uđe u ćelije i tako ga čini izuzetno zaraznim za ljude.

"Profesor Farzan ne veruje da se ovo dogodilo van laboratorije, iako je takav scenarij moguć u prirodi, ali verovatnost za to vrlo je mala. Postavlja se pitanje, kako sve ovo spojiti – verujete li u ovaj niz slučajnosti, šta znate o laboratoriji u Vuhanu, koliko toga može biti u prirodi – da li je reč o slučajnom puštanju ili prirodnom događaju? Ja sam trenutno mišljenja 70:30 ili 60:40", rezimirao je Džeremi.

I ti mejlovi nisu jedini. Dokumentovan je i mejl Boba Gerija sa univerziteta u Teksasu, koji takođe nije bio uveren da se koronavirus pojavio u prirodi, a isto miščjenje je izneo i profesor Endru Rambautsa sa Univerziteta u Edinburgu, koji je u jednom delu čak napisao: "Mislim da ovaj problem mogu rešiti jedino ljudi koji imaju dovoljno informacija i pristup uzorcima u Vuhanu."

Elektronska pošta pokazuje i da su do 2. februara 2020. naučnici već pokušavali da zatvore raspravu o teoriji curenja virusa iz laboratorija. U jednoj poruci dr Ron Foučer piše Feraru: "Dalja rasprava o optužbama (oko curenja virusa) nepotrebno bi odvratila vrhunske istraživače od njihovih aktivnih dužnosti i nanela nepotrebnu štetu nauci".

Telegraf navodi i da su se institucije koje su imale pristup ovoj elektronskoj pošti u više navrata odupirale nastojanjima da objave njihov sadržaj.


Najnovije

Grci doživeli prvi poraz kod kuće: Uzbudljiva utakmica u dvorani "Mira i prijateljstva" nakon velike borbe pripala Crvenoj zvezdi

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Olimpijakosa sa 76:72 u meču 23. kola Evrolige. Ovo je…

Formula 1 u Singapuru do 2028. godine

Čelnici Formule 1 potpisali su produžetak ugovora sa Velikom nagradom Singapura, koja će u…

Tristan Vukčević novi košarkaš Partizana

Dosadašnji mladi košarkaš Real Madrida Tristan Vukčević novi je igrač Partizana, potvrđeno je iz…

Nemačka uhvatila ruskog špijuna

Nemačka policija podigla optužnicu protiv ruskog državljanina zbog sumnji da je špijunirao za…

Ko zaoštrava, a ko popušta mere u Evropi?

Danska i Austrija poslednje su u nizu država koje su odlučile da ublaže kovid mere, pridruživši se…

Još 19.063 novoobolelih, 37 preminulih, 138 na respiratorima

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 19.063 novoobolelih od korona virusa i 37…

Odbornik Miodrag Stanković posetio danas punkt Narodne kuhinje i razgovarao sa korisnicima

Odbornik Miodrag Stanković je posetio danas punkt Narodne kuhinje i razgovarao sa korisnicima. „Na…

OD 1. FEBRUARA POČINJE UPIS ĐAKA U ŠKOLU: Potrebna su ova dokumenta!

Podnošenje zahteva izabranoj školi za upis dece u prvi razred počinje 1. februara. U Ministarstvu…

SRAMNE LAŽI: Olimpijski šampion skeptičan prema vakcinama preminuo od COVID-a (ali je bio vakcinisan)

Sky News, Dailymail,Independent i mnogi drugi mediji na platnom spisku svetskih moćnika i bogataša…

Vlahović će postati najskuplje zimsko pojačanje u istoriji Italje

Italijanska štampa govori o transferu kao gotovom – izuzimajući završne ugovorne formalnosti.…
Gia Derza

Najbolje ljubavnice rađaju se u ova 3 znaka

Muškarci se lepe za njih jer su šarmantne i nepredvidive. Ovan Žena u znaku Ovna je odlučna,…

50.000 kamiona ide prema Otavi tražeći ukidanje COVID mera | VIDEO

"Konvoj slobode 2022", koji se tokom vikenda kotrljao istočno od zapadne Kanade, postao je…