EKSPRES VESTI

Demokratija umire u tami

pretraga

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u Kini zbog politike 'Zero Covid', Kinezi su pesmu…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat brzo je krenuo uakciju kako bi ugušio proteste…

Albanci pravili nered u Londonu: "Bože, pomozi nam"

Stotine Albanaca su u ponedeljak uveče izašle na ulice glavnog grada Velike Britanije kako bi proslavili 110. godišnjicu albanske nezavisnosti "Bože,…

Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednje u ovom formatu, evo kako će se igrati 2026. godine

Kanada, SAD i Meksiko domaćini su Svetskog prvenstva 2026. godine To je prvi put da će se SP igrati u tri različite zemlje. Osim toga, na njemu će…

Nekadašnji srpski reprezentativac i direktor OFK Beograda 'pao' u Amsterdamu: Uhapšen sa 115 kg kokaina!

Velikom akcijom Europola i Eurojusta u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije razbijen je lanac ilegalne trgovine kokainom…

 

Proizvođači vakcina sprečavaju donacije siromašnim - traže "pare"

Izvor: dw
Nemačka ima više vakcina nego što joj je potrebno i hoće da ih donira siromašnijim zemljama. Ali proizvođači vakcina se tome protive - i traže pare. A to im je omogućeno ugovorima koje su sklopili sa EU.

Nemačka Vlada strahuje da će uskoro morati da uništi velike količine vakcina protiv korone. Pritom je najavljeno i upravo potvrđeno da će Nemačka svoje viškove donirati siromašnjim zemljama u okviru inicijative Ujeidnjenih nacija - Covax - i to do kraja godine, 100 miliona doza vakcine.

Međutim, Nemačka je do sada donirala samo 17,6 miliona doza proizvođača AstraZeneka. Najveći primaoci su Vijetnam sa 2,6 miliona, zatim Ukrajina, Egipat i Gana sa po 1,5 miliona doza, rečeno je iz Ministarstva zdravlja Nemačke, prenosi list Velt.

Proizvođači drugih vakcina očigledno nameću uslove koji onemogućavaju da se vakcine doniraju siromašnijim zemljama.

Proizvođači vakcina imaju pravo veta

Ovo proizilazi iz pisma državnog sekretara Tomasa Štefena iz Ministarstva zdravlja upućenog Evropskoj komisiji, koje je dostupno TV magazinu „Kontrasti" javnog servisa  ARD, piše na portalu javnog servisa, tagesšau.

U pismu od 18. oktobra Štefen kritikuje ponašanje proizvođača vakcina koje ne pogađa samo Nemačku: „Uskoro ćemo se suočiti sa situacijom u kojoj neke zemlje moraju da unište velike količine vakcina koja su hitno potrebne drugim zemljama."

Ugovori koje je Komisija EU prošle godine zaključila sa proizvođačima vakcina daju tim kompanijama de fakto pravo veta kada se vakcine distribuiraju trećim zemljama. To znači da proizvođači moraju da pristanu na te ugovore o doniranju koje na primer Nemačka sklapa sa nekom drugom zemljom.

Neke kompanije očigledno beskrupulozno eksploatišu mogućnost veta. Štefen u pomenutom pismu kaže proizvođači „diktiraju minimalne cene" ili zahtevaju od primalaca „preterane kompenzacije za razliku u ceni".

Takođe je „neprihvatljivo” piše Štefen, da te farmacetuske kompanije pokušavaju da zabrane distribuciju vakcina preko međunarodnih organizacija. Na primer međunarodne organizacije kao što su „Lekari bez granica” uključene su u kampanju vakcinacije u afričkim zemljama.

Komercijalni interesi sprečavaju donacije vakcina

Prema insajderima iz farmacetuske industrije, pozadina finansijskih zahteva proizvođača vakcina  - su komercijalni interesi: bilo koja doza koja se besplatno donira iz Nemačke u Afriku, na primer, tamo se više ne može prodati, čak ni po nižoj ceni.

Prema istraživanju tima emisije „Kontrasti", najveći otpor doniranju vakcina pruža američka kompanija Moderna. Prema nemačkom ministarstvu zdravlja u međuvremenu su potpisani okvirni sporazumi između Covax-a i firmi Bajontek-Fajzer kao i Džonson & Džonson. Sa Modernom se još uvek pregovara.

Proizvođači zahtevaju „minimalne cene" ili isplate kompenzacije - pored cene koju su zemlje EU ugovorile i platile za naručene vakcine. Za dozu vakcine proizvođača Moderna, na primer, EU plaća navodno oko 19 evra.

Sa stanovišta američke kompanije Moderna, smanjili bi se prihodi na unosnom tržištu u EU za dopunske vakcinacije: što manje Nemaca primi prvu i drugu vakcinu Moderne, manje je tržište za dopunske vakcinacije u bogatoj Nemačkoj. Prema zvaničnom odobrenju, mRNA vakcine se „pojačavaju” davanjem treće doze iste vrste vakcina.

Kao i mnogo toga bitnog u vezi sa ugovorima vrednim milijardi - ne zna se koliku kompenzaciju traže pomenute farmacetuske firme.

Državni sekretar Štefen u svom pismu govori samo o „preteranim” zahtevima. Iznos traženih „minimalnih cena” takođe nije javno dostupan.

Tu bi moglo da pomogne saopštenje za štampu američkog proizvođača Moderna od 12. oktobra: tamo se kaže se da je inicijativa Covax u proseku platila manje od deset dolara (8,58 evra) po dozi i da će treća vakcina biti ponuđena za oko pet dolara (4,29 evra).

Proizvođači vakcina neće da daju informacije novinarima

Tim novinara nemačkog javnog servisa je zatražio komentar od Moderne. Međutim, američka kompanija nije odgovorila na konkretna pitanja. Moderna je samo navela da kompanija „u principu ne može da komentariše moguće ili tekuće razgovore sa institucijama i vladinim agencijama". Džonson & Džonson uopšte nije odgovorio na zahtev novinara.

Ni Bajontek - sa sedištem u Majncu - nije odgovorio na pitanje da li je Bajontek-Fajzer zahtevao kompenzaciju i, ako jeste, u kom iznosu su te isplate odobrene. Umesto toga, ova farmacetuska kompanija upućuje na nemačko ministarstvo zdravlja.

...


četvrtak, 01 decembar 2022


Podelite vest

 

Najnovije

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na…

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se…

Selektor Meksika podneo ostavku

Selektor reprezentacije Meksika Herardo Martino podneo je ostavku na mesto selektora…

Dramatičan rasplet u grupi C: Saudijska Arabija i Al Davasari doneli Poljskoj plasman u nokaut fazu

Fudbalske reprezentacije Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Svetskog prvenstva iz…

Kako je pesma iz indijskog filma postala protestna himna u Kini

Indijski filmovi oduvek su uživali ogromnu popularnost u Kini. Danas u najnovijem rastućem besu u…

Društveni nemiri zbog politike Zero Covid rastu širom Kine VIDEO

Nezadovoljstvo kineskih građana raste zbog oštrih mera protiv korona virusa. Golemi kineski aparat…