EkspresVesti

 Demokratija umire u tami 

ponedeljak, 16 novembar 2020 05:21

Kompanija „Fajzer“ koja Srbiji prodaje vakcine poznata je po — aferama

Autor

Kompanija koja se „proslavila“ aferama, američki „Fajzer“ će, kako sada stoje stvari sa narudžbinama, biti pobednik u tržišnoj bici za vakcinu protiv kovida 19.  

Umeće lobiranja su opet pokazali, uprkos „repovima“ koje vuku iz ranijih korupcionaških afera, ali i činjenice da njihova vakcina ima ozbiljnu falinku - mora biti nasukana na led.

„Fajzerovih" afera su se ovih dana posebno dotakli pojedini mediji u Hrvatskoj, uz podsećanje da je od te kompanije koja je svojevremeno potkupljivala hrvatske lekare kako bi njeni lekovi ušli na listu zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatska naručila 2,7 miliona doza vakcina protiv kovida.

Fajzerove afere

Preneli su tako tekst „Poslovnog dnevnika“ iz septembra 2009. godine u kome se konstatuje da je „američka farmaceutska kompanija imala ustaljenu praksu prevara, podmićivanja i obmanjivanja“.

U njemu se navodi da je „Fajzer" morao da  platiti rekordnih 2,3 milijarde dolara odštete zbog obmanjivanja, podmićivanja i prikrivanja nuspojava prilikom uzimanja njihovih lekova.

Istraga koja je zaključena priznanjima krivice dvojice bivših „Fajzerovih" direktora za prodaju završena je nagodbom. Optužbe koje su kompaniji stavljene na teret zbog ustaljene prakse prevara, odnosile su se na propagiranje 13 lekova.

Kompaniji je na teret stavljeno i da je lekarima za promovisanje njihovih lekova plaćala letovanja i obezbeđivala druge pogodnosti.

„I dok su u Fajzeru pregovarali o ranijim prevarama, i dalje su kršili iste zakone reklamirajući neke druge lekove", naveo je list. Jedan od pet uzbunjivača, koji je dobio otkaz u „Fajzeru", Džon Kopčinski, izjavio je da se od njega očekivalo da po svaku cenu brani profit čak i kada je u pitanju bilo ugrožavanje ljudskih života.

Iako je narednih pet godina poslovanje „Fajzera" trebalo da bude nadzirano, nije prošlo više od tri godine kada su u toj kompaniji ponovo optuženi i opet su problem rešili parama.

 

Ko je kompanija čiju vakcinu svet očekuje: Fajzer plaćao doktore 5 % od vrednosti nekog prepisanog leka

Fajzer je u više navrata bio kažnjen zbog ozbiljnih propusta u radu, od kojih mnogi uključuju veliki broj smrtnih slučajeva, kao i zbog prikrivanja nuspojava lekova, reklamiranja i podmićivanja lekara.
Opširnije

 

I Srbija bila meta

Avgusta 2012. godine hrvatski „Jutarnji list“ je  pisao da je američki farmaceutski div „Fajzer" pristao na nagodbu i plaćanje 60 miliona dolara kazne zbog podmićivanja lekara u nekoliko zemalja, kako bi njihovi lekovi bili stavljeni na listu zavoda za zdravstveno osiguranje, među kojima je bila i Hrvatska. Ceo slučaj koji je počeo još 2004. godine, preuzelo je Državno tužilaštvo.

U isto vreme, RTS je javio da je  američka kompanija „Fajzer" deset godina, od 1997. do 2007. podmićivala i lekare i visokopozicionirane zdravstvene zvaničnike u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Kini... i da su na mito dali milione dolara.

Prijavu protiv te farmaceutske kompanije podnela je Komisija za hartije Sjedinjenih Američkih Država, a Republičko javno tužilaštvo Srbije je tada najavilo da će ispitati navode američkih kolega.

 

Ostavi komentar

Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

* Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije .

NAJNOVIJE

Zombi vizoni ubijeni zbog KORONE se uzdižu iz groba i kreću u osvetu | VIDEO

Danska televizija prikazala je snimke mrtvih vizona (krznašica iz porodice kuna) kako izranjaju iz…

Italijanska Federacija onkologa, kardiologa i hematologa: Imaćemo veću smrtnost od infarkta nego od kovida

Italijanska Federacija onkologa, kardiologa i hematologa objavila je apel zbog stanja u kojem su se…

Direktori škola u policiji na saslušanju - jer su đaci nosili maske

Protiv direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu, a ukupno ih ima skoro 290, podnete su…

Ron Paul o COVID-19: Ne smemo dopustiti da politika diktira nauku. Dve nove studije bacaju senku na sve tvrdnje o virusu

Autor Ron Paul putem Instituta za mir i prosperitet Ron Paul U poslednjih nekoliko nedelja…

Vrhovni sud Nevade presudio da je Džozef Bajden u toj državi pobedio Donalda Trampa

Vrhovni sud savezne države SAD Nevade presudio je danas da je Džozef Bajden u toj državi pobedio…

Sudija Vrhovnog suda osudio je vladu Velike Britanije kao "nakaze za kontrolu"

Britanski sudija Vrhovnog suda osudio je vladu Velike Britanije kao "nakaze za kontrolu" zbog…

Ilon Mask sada je druga najbogatija osoba na svetu

Američki biznismen Ilon Mask, suosnivač "Tesle", krunisao je godinu vrtoglavog uspona novim uspehom…

Tri najveća trgovinska lanca u Austriji protiv državnih mera

Tri najveća trgovinska lanca u Austriji – „Špar”, „Hofer” i „Lidl” ne slažu se sa nekim od mera…

 

EkspresVesti

 Demokratija umire u tami 

2afca3f53c0e96b8eb32503314e80c62XL

 

„Veliki reset“ kao novi manifest sveta posle korone

„Veliki reset“ predstavlja osam projekcija za 2030. godinu, koje „pokazuju kako su njegovi autori otuđeni od stvarnosti“.