E

Demokratija umire u tami

Ekspres vesti osnovane su 2014. godine i od tada su postale jedan od vodećih novinskih portala u Srbiji.


Email
Pošaljite nam Vašu priču na email
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Društvene mreže
Podeli ovu vest:
 
 

Poznati američki advokat: Zloupotrebom termina "genocid" krši se protokol i povelja UN

Bivši pomoćnik u Kongresu SAD. Gregori Tosi, napisao je za Vašington tajms tekst u kome obrazlaže zašto predložen nacrt rezolucije o Srebrenici zloupotrebljava sam termin genocid i principe UN.
Poznati američki advokat: Zloupotrebom termina "genocid" krši se protokol i povelja UN Foto:freepik

Srebrenica se ne može smatrati tipičnim slučajem genocida.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UNGA) tradicionalno priznaje genocid tek kada nacije postignu konsenzus, koji u ovom slučaju nije postignut.

Demokratija umire u tami


Podeli ovu vest

 
Bivši pomoćnik u Kongresu SAD. Gregori Tosi, napisao je za Vašington tajms tekst u kome obrazlaže zašto predložen nacrt rezolucije o Srebrenici zloupotrebljava sam termin genocid i principe UN.

"Novopredložena rezolucija Ujedinjenih nacija koju zastupaju Nemačka, Ruanda i Bosna i Hercegovina ima za cilj da odredi 11. jul kao Međunarodni dan razmišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Nacrt rezolucije, bez obzira na svoje proklamovane namere, pogrešno razume reč 'genocid', koja ima vrlo specifično značenje i ugrožava krhku stabilnost Bosne i Hercegovine.

Balkan, posebno Bosna i Hercegovina, napravio je velike korake ka miru i pomirenju. Svaka rezolucija Ujedinjenih nacija treba da podrži ove napore umesto da rizikuje njihovo potkopavanje. Jednostrani način na koji su Nemačka i drugi predstavili svoju rezoluciju, kojom se izbegavaju uspostavljeni protokoli UN, izaziva zabrinutost u vezi sa transparentnošću i validnošću procesa koji je predviđen za glasanje u Generalnoj skupštini sledećeg meseca.

Fokus rezolucije na označavanju masakra u Srebrenici kao genocida naglašava složenost istorijskih narativa u regionu. I stručnjaci za ovu temu dali su svoje mišljenje.

Efraim Zurof, naučnik koji se bavi proučavanjem genocida, istoričar holokausta i glavni lovac na naciste Centra Simon Vizental, upozorio je na potencijalne posledice brzopletog nazivanja incidenta u Srebrenici genocidom.

U nedavnom tekstu, Zurof je rekao:

'Predstojeća rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UNGA) o zvaničnom priznanju masakra u Srebrenici kao genocida je […] opterećena potencijalnim zamkama koje bi mogle da pogoršaju tenzije, a ne da podstaknu pomirenje.'

Jehuda Bauer, vodeći autoritet za pitanja holokausta i genocida na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, ponavlja ovo mišljenje, navodeći: 'Srebrenica se ne može smatrati tipičnim slučajem genocida. Usredsređenost rezolucije na Srebrenicu ne uspeva da obuhvati punu istoriju bosanskog rata. Previđanjem šireg konteksta i složenosti sukoba, rizikuje se da umanji patnju svih uključenih zajednica.'

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UNGA) tradicionalno priznaje genocid tek kada nacije postignu konsenzus, koji u ovom slučaju nije postignut. Označavanje genocida ima ogromnu težinu, zahteva temeljno razmatranje i skoro jednoglasan dogovor.

'Proglasiti Srebrenicu genocidom', kako Zurof kaže, „ne samo da se odvaja od tradicije, već može i umanjiti značaj termina“. U stvari, zvanične definicije genocida ne odgovaraju činjenicama ovog slučaja. Pogibija u Srebrenici bila je tragična, ali se nije popela na nivo genocida.

Štaviše, čini se da postoji rizik da nacrt rezolucije ne oda počast svim žrtvama bosanskog rata. Isključivo naglašavajući događaje u Srebrenici, rezolucija podriva suštinske principe Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan sukob u Bosni i Hercegovini i potvrđen jednak status i prava tri konstitutivna naroda — Bošnjaka, Srba i Hrvata. Dejtonski sporazum je temeljni element mira na Balkanu. Predložena rezolucija Ujedinjenih nacija, kako kaže Efraim Zurof, 'rasplela bi delikatne niti mira i saradnje koje su mukotrpno tkane decenijama'.

Da bi se ova pitanja zamutila, proces koji je doveo do nacrta rezolucije bio je pogrešan. Nedostajao je dovoljan dijalog sa svim zainteresovanim stranama u regionu, posebno u Bosni i Hercegovini. Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u preduzeo je jednostranu akciju tako što je unapredio rezoluciju bez dobijanja odobrenja od tročlanog Predsedništva Bosne i Hercegovine kako to nalaže Ustav.

Ovo kršenje protokola zaobišlo je uspostavljene procedure koje su imale za cilj da osiguraju konsenzus među članovima Predsedništva, koje predstavlja bošnjački, srpski i hrvatski narod. Osim toga, premeštanje rezolucije u Generalnu skupštinu umesto u Savet bezbednosti krši Povelju UN-a, koja izričito daje Savetu bezbednosti isključivu nadležnost nad pitanjima mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Ovo odstupanje od uspostavljenog procesa podriva sopstveni okvir i principe UN. Rezolucija neće služiti nikome, uključujući i žrtve Srebrenice. Umesto toga, zloupotrebila bi reč genocid i ponovo otvorila stare rane i posejala seme novih sukoba."

 

Hoćeš li podržati ekspres vesti danas?

Verujemo da svako zaslužuje da razume svet u kojem živi. Takvo znanje pomaže stvaranju boljih građana, komšija, prijatelja, roditelja i vladara ove planete. Za produkciju dobrog novinarstva potrebni su resursi.

Možeš podržati ovu misiju tako što ćeš danas dati poklon našem portalu. Hoćeš li nam se pridružiti? Podeli ovu vest sa svojim prijateljima.

Najnovije

Crvena zvezda prvi finalista košarkaške Super lige

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u finale košarkaške Super lige Srbije pošto su i u drugom…

Tri sata i šest minuta bilo je potrebno da Zverev izbaci Nadala sa Rolan Garosa

ROLAND-GARROS 20.maj - 9.jun 2024 Španski teniser Rafael Nadal završio je učešće na Rolan Garosu…

Mađarska neće podržati 14. paket sankcija protiv Rusije

Sijarto je napomenuo da bi 14. paket sankcija, ukoliko bude usvojen, ograničio izvoz mađarskih…

Srpska teniserka Olga Danilović plasirala se u drugo kolo Rolan Garosa

ROLAND-GARROS 20.maj - 9.jun 2024 Srpska teniserka Aleksandra Krunić završila je učešće na Rolan…

Slukas MVP finala Evrolige

Košarkaši Panatinaikosa su savladali Real Madrid sa 80:95 u finalu na Fajnal-foru Evrolige i tako…

Panatinaikos je šampion Evrope

Košarkaši Panatinaikosa su po sedmi put postali šampion Evrope, pošto su pobedili Real Madrid…

Glumica srpskog porekla udala se za svog polubrata i sada zarađuje bogatstvo kao erotski model

Nekada su bili polubrat i polusestra: danas su Skarlet Vas, mešovitog šrilančanskog i srpskog…
Ilustracija

Amerikanci dnevno više puše marihuanu nego što piju alkohol

Anketa predstavlja visoko cenjeni izvor procena o upotrebi duvana, alkohola i droge u SAD.…

Interesantno

Iz starateljskih porodica i bede izdigla se do svetske slave, tajno je volela kralja, a presudio joj je — sin

Susan Kabot 1927 – 1986 Prvi put se udala sa 17 godina Njen ljubavni ?ivot bio je prepun…

Ona "ubija" svoju ženstvenost

Vladislava Galagan je ruska bodibilderka koja živi i radi u Pragu, a nedavno je dospela u žižu…

Četiri stvari koje muškarci pamte o ženama – do kraja svojih života

Šta vas prvo asocira na neku osobu kada pomislite na nju? Naravno, za svaku osobu ćete reći nešto…

Oprez sa konzumacijom ove salate: "Najveći broj trovanja povezan je upravo sa njom"

U slučaju da ste se ikada pitali koja je najrizičnija namirnica koju možete konzumirati, rezultati…

Naučnici utvrdili: Tri razloga zašto više volimo grubu igru u krevetu

Pronašli su tri alternativna razloga zašto se u intimnim trenucima ponašamo grubo. Često bude…

Saudijska Arabija po prvi put ide na izbor za Miss Universe

Po prvi put ikad, Saudijska Arabija imaće svoju predstavnicu na nadolazećem izboru za Miss Universe…